Debütált a VAR: korábbi játékvezető értékelt

Konkrét szituációk is szóba kerültek.

Forrás: mlsz.hu

A REGGELI START AZ ALÁBBI JEGYZETET KÜLDTE A HONLAPUNKNAK:

„Alapvetően jól vizsgázott a VAR az NB I-ben, de nekünk, szurkolóknak türelmesnek kell lennünk” – mondta a Reggeli Startban Szabó Zsolt korábbi NB I-es játékvezető. A labdarúgó-NB I-ben hétvégén debütált a videóbíró-rendszer, Szabó Zsolt az FTC javára VAR alapján megítélt büntetőt is véleményezte.

„Túl vannak sok képzésen, de a játékvezetők is most tanulják a rendszert” – intett türelemre a Reggeli Startban Szabó Zsolt. „Előfordulhat, hogy hosszabb ideig születik meg egy döntés, olyankor a szurkolók nyilván türelmetlenebbek lesznek - de összességében jól alkalmazták a játékvezetők a VAR-t.”

A korábbi játékvezető, aki 321 NB I-es labdarúgó-mérkőzésen fújta a sípot bíróként, konkrét hétvégi szituációkra is kitért: „Voltak olyan esetek, amikor szabad szemmel nehéz lett volna kiszúrni a szabálytalanságot. Ilyen volt a Ferencváros-Kisvárda meccsen az FTC javára megadott büntető, ahol valóban szabálytalanság történt, de nem volt olyan óriási, mindenki által látható, amit egyből be lehetett volna fújni. A játékvezető a videóbíró javaslatára kiment a pálya szélére, megtekintette, és jogosan megadta a büntetőt.”

A Honvéd-Debrecen meccsen a kispesti Lukas Klemenz kezezéséért – videóbíró alapján - megítélt büntető és második sárga lapos kiállítás kapcsán Szabó Zsolt megjegyezte, hogy a játékvezető helyes döntést hozott, de „az utóbbi években a FIFA próbálja finomítani a szabályt, és sok esetben az ellentétes oldalon ülők máshogy magyarázzák a kezezést.”

Magyarországon a mobilkocsikba épített videóbíró-rendszert használják, amihez a belga bajnokságban és az amerikai majorsportágakban is jelen lévő kanadai cég, az Evertz Microsystems biztosítja a szükséges technikai hátteret.

A teljes beszélgetés az alábbi linken tekinthető meg.

Legfrissebb híreink