nb1.hu

DAC: reagált a klub a pozsonyiak magyarellenes megnyilvánulásaira

Kéréssel fordultak a szövetséghez.

A Fortuna Liga 8.fordulójában a Dunaszerdahelyi AC 1-1-es döntetlen játszott a Slovan Bratislava otthonában. Sajnos a mérkőzés nem csak az eredmény miatt szolgáltat beszédtémát, hanem a már megszokott szurkolói megnyilvánulások miatt is. A pozsonyi fanatikusok a mérkőzés folyamán többször magyarellenes rigmusokat kiabáltak, melyre most a DAC közleménybe reagált.

ÍME, A DAC ÁLLÁSPONTJA:

“A DAC 1904 futballklub mély nyugtalanságát fejezi ki az ŠK Slovan Pozsony elleni élvonalbeli mérkőzésen történtekkel kapcsolatban.
Annak ellenére, hogy a Szlovák Labdarúgó-szövetség több alkalommal is indított kampányt a rasszizmus ellen, ezzel párhuzamosan a stadionokban egész Szlovákia-szerte immár hosszú évek óta hallatszanak magyarellenes megnyilvánulások anélkül, hogy a SZLSZ nyilvánosan elítélné az effajta viselkedést. A „bi Maďara do hlavy“ („üsd a magyar fejét”) vagy a „maďarské ku**y” („magyar ku**ák”) szlogenek skandálása hozzátartozik a szlovákiai futballfolklórhoz, legyen szó első vagy második ligás klubról. Sajnos teljesen megszokott, hogy a bemondó sem szólítja fel a szurkolókat a hasonló rigmusok felhagyására, ahogy ezt szerdán a Slovan otthonában is megtörtént, ahol az egész mérkőzés folyamán sértegették a magyarokat.

Meggyőződésünk, hogy egy futballmérkőzés minden szurkoló számára pozitív élményekkel kellene szolgálnia, nem pedig egy olyan helynek lennie, ahol nemzetiségi gyalázkodások hallhatók. Emiatt felszólítjuk a SZLSZ-t és a futballklubokat, akárcsak az egész szlovák társadalmat, hogy nyilvánosan ítéljék el a hasonló viselkedést. Egyúttal nyomatékosan kérjük a Szlovák Labdarúgó-szövetséget, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az effajta viselkedés örökre eltűnjön a futballpályákról.”

Kapcsolódó hírek