Csukás Istvánra emlékezik a Ferencváros

Hétfőn hunyt el az ország mesemondója.

Forrás: fradi.hu

83 éves korában elhunyt Csukás István, Kossuth-díjas költő, író, a Nemzet Művésze. Csukás István, Mirr-Murr, a kandúr, Süsü, az egyfejű sárkány, Pom Pom, Gombóc Artúr és a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász megteremtőjeként az ország legnépszerűbb meseírója volt, nemzedékek nőttek fel történetein. Az Újszínház tájékoztatása szerint Csukás Istvánt hétfőn, gyors lefolyású betegség után érte a halál.

Csukás István 1936. április 2-án Kisújszálláson látta meg a napvilágot, gyakran emlegette, hogy egy napon született Andersennel (dán költő és meseíró - a szerk.), csak éppen 131 évvel később. Csukás István tizenhét éves korában döntötte el, hogy költő lesz, miután verseivel megnyert egy diákoknak meghirdetett pályázatot. Megfordult a Magyar Televíziónál, ahol munkáit, valamint későbbi írásait is a gyerekeknek szánta. Munkássága alatt olyan maradandó, sokak számára el nem feledhető mesefigurákat alkotott, mint például Süsü, a sárkány, Pom-Pom, vagy éppen Mirr-Murr. Karakterei főképp rajz- és bábfilmekben bukkantak fel először, regényeiből több tévéfilmet is készítettek.

Csukás Istvánt a sport, a labdarúgás is érdekelte, de a sérülésektől tartva, már középiskolás éveiben felhagyott a futballal. Viszont az általa imádott játéktól nem szakadt el, mindig is figyelemmel kísérte a magyar labdarúgást, és különösen a Ferencváros mérkőzéseit. A IX. kerületi klub honlapján külön is megemlékezett Csukás István haláláról. Arról, hogy hogyan lett Fradi-szurkoló, a Zöld és fehér magazinnak mesélt korábban az író:

"Az egyik társam édesapja nagyon lelkes Fradi-drukker volt – mondta Csukás István. A fiának írt levelekben részletesen beszámolt a meccsekről, a fia pedig azokat felolvasta nekünk. Tátott szájjal hallgattuk. A kamasz lelkünket az is megérintette, hogy a csapat színe zöld és fehér, a remény és a hűség, a becsület színe."
Csukás István többször a helyszínen tekintette meg a zöldek mérkőzéseit, és drukkolt a Ferencvárosnak.

A népszerű író korábban a magyar szurkolókról így vélekedett:

"A szurkolótábor tagjai közösséget vállalnak, nem csupán a csapatukkal, hanem egymással is. Összetartanak. A szurkolók idegenbe, még külföldre is elkísérik a csapatot. Mint a hódítók. A magyar szurkolók mindenhol ott vannak".

Csukás István 83 évet élt.

Legfrissebb híreink