Csányi Sándor köszönetet mondott a magyar szurkolóknak

Budapest – Az MLSZ elnökének nagy elégtétel volt az itthoni ünneplés.

Forrás: origo.hu

Megnőtt a magyar futball presztízse Csányi Sándor szerint, aki az M4 Sportnak adott interjúban beszélt Bernd Storck szövetségi kapitány jövőjéről, a vasárnap befejeződött Európa-bajnokságon szerzett személyes élményeiről, a szurkolókról, az Eb-szereplésért kapott pénz elosztásáról, valamint a közelgő világbajnoki selejtezősorozatról is.

 

"Ennyit életemben nem izgultam, mint a négy meccs alatt. Nemcsak a válogatott eredményei, hanem mutatott játéka miatt nőtt a magyar futball presztízse, ugyanis több szakember szerint az az egyik legszebb volt a kontinenstornán" - mondta a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, aki hozzátette, az itthoni ünneplés nagy elégtétel volt számára.

   

Csányi Sándor úgy vélekedett, hogy a belgáktól a nyolcaddöntőben elszenvedett 4-0-s vereség jobb, mintha 1-0-ra kap ki a nemzeti együttes, de meg sem próbált volna egyenlíteni, ő ugyanis - amint azt megjegyezte - nem szereti a gyáva játékot.

   

"Értékeltem a magyar válogatott játékában, hogy nem úgy ment ki a pályára, hogy esélytelen, hanem próbálta irányítani a játékot és ez a legtöbb esetben sikerült is" - jelentette ki Csányi, aki elégedettségét azzal nyomatékosította, hogy a szövetségi kapitányi és a sportigazgatói posztot illetően nem kell aggódnia. Hozzátette: a világbajnoki selejtezősorozat után is Storck tölti be mindkettőt, a német szakember bármilyen eredmény esetén élvezi a bizalmát.

   

Az európai szövetség végrehajtó bizottságában is dolgozó sportvezető köszönetet mondott a szurkolóknak azért, hogy fantasztikus hangulatot varázsoltak a városokban és a stadionokban. Megfogalmazása szerint jelentős szerepük van a válogatott sikerében.

   

A magyarországi futball-láz "meglovagolását" illetően kifejtette, Vági Márton főtitkár levelet írt a kluboknak, amelyben ajánlásokat fogalmazott meg. Részletekbe ugyanakkor nem kívánt bocsátkozni, mert - mint azt hangsúlyozta - az egyesületek belügye, hogy megfogadják-e a tanácsokat. Ezzel együtt példaként említette, hogy kedvezményeket biztosítanak a drukkereknek, illetve komfortosabbá teszik a beléptetést.

   

 

"Akinek éves bérlete van egy klubnál, a válogatott meccsekre kedvezményt fog kapni, amely elérheti a jegy árának 25 százalékát" - számolt be Csányi Sándor az MLSZ nézőcsalogató akciójáról. "A klubok elsődleges feladata, hogy ezt a hangulatot felhasználva a szurkolókat becsalogassák a stadionokba. Persze egyszer be lehet, de ott aztán jó színvonalú meccset kell látniuk, ez pedig az edzők feladata".

   

Csányi a pénzelosztást illetően megerősítette Gudra Tamásnak, az MLSZ gazdasági igazgatójának korábbi nyilatkozatát, miszerint az Eb-szereplésért járó 11,5 millió euró nagyjából egyharmadát, azaz körülbelül egymilliárd forintot az utánpótlás-fejlesztésre fordítja az MLSZ. Egyrészt a regionális központok kialakítására szánják ezt az összeget, illetve a legkisebb klubokat is forráshoz juttatják, hogy megfelelő infrastruktúra és felszerelés álljon rendelkezésükre, s szakképzett edzőket foglalkoztathassanak.

   

Az MLSZ-elnök úgy vélte, infrastruktúra tekintetében előbbre járnak, mivel az elmúlt időben erre ment a legtöbb pénz. Ugyanakkor kevésbé elégedett az edzők és elsősorban a 14 év alatti gyermekekkel foglalkozó edzők szakmai felkészültségével.

   

A szombat esti műsorban megszólalt Bernd Storck is, aki többek között arról beszélt, hogy a vb-selejtezők még nehezebbek, mint az Eb-selejtezők. Szerinte a magyar érdekeltségű csoportból Portugália és Svájc magasabban kvalifikált csapat, játékosai magasabb szinten játszanak.    

   

"Az első helyre nehéz lenne odaérni, arra Portugália pályázik a legnagyobb eséllyel, de a második pozíció elérése nem lehetetlen, és arra kell koncentrálnunk. Ehhez mindennek klappolnia kell, mert Svájc is komoly játékerőt képvisel" - mondta Storck, aki megjegyezte, a sikerekhez további változtatásokra van szükség, mert hosszú út és kemény munka vár még rájuk a sikerességhez. Ugyanakkor kijelentette: vannak nagy tehetségek Magyarországon.

   

 

Kiemelte, reményei szerint lesz olyan magyar klub, amelyik csoportkörben szerepelhet európai kupasorozat, mert - mint mondta - a játékosoknak szükségük van nemzetközi meccsekre, ez jelenthetné a következő lépést.

   

Csányi is úgy fogalmazott, nehéz a magyarok vb-selejtezős csoportja, de az Eb-n mutatott hozzáállással el lehet érni a második helyet.

   

A franciaországi Európa-bajnokságon nyolcaddöntős magyarok a vb-selejtezőben a friss Eb-győztes Portugáliával, valamint Svájccal, Lettországgal, Feröer-szigetekkel és Andorrával játszanak majd. A hatosból az első helyezett jut ki a 2018-as oroszországi tornára, a kilenc második helyezettből pedig a legjobb nyolc pótselejtezőt játszik a részvételért. A magyarok szeptember 6-án Feröer-szigeteken kezdenek. 

Legfrissebb híreink