Csányi Sándor a magas NB I-es fizetések ellen van

Beszélt a válogatott pótselejtezőiről és a nézőszámokról is.

Forrás:

Az Infostartnak adott interjút a Magyar Labdarúgó Szövetség nemrég újabb öt évre megválasztott elnöke, Csányi Sándor, amit az Index szemlézett.

Ebben azt mondta, az UEFA bizottsága - amit Csányi vezet - összeállított egy javaslatot a koronavírus-járvány miatt elhalasztott Eb-pótselejtezők megrendezéséről. A magyar válogatott március 26-án Bulgáriával játszott volna. A tervek szerint ősszel pótolják a meccseket, az UEFA végrehajtó bizottsága nyár elején tárgyalja a kérdést.

Előző elnöki ciklusát úgy értékelte, elégedett az infrastruktúra fejlesztésével, a stadionok és a pályák felújításával. 700 új pálya épült, 1000-et felújítottak. Szerinte az is pozitívum, hogy megduplázódott a focisták száma az elmúlt években. 

 

"És büszke vagyok arra, hogy negyvennégy év után ki tudtunk jutni 2016-ban az Európa-bajnokságra, hogy a Videoton és a Fradi is a nemzetközi kupákban az elmúlt két évben jobban szerepelt, mint korábban."

 

Amivel kevésbé elégedett, az a 14 éves és annál fiatalabb focisták felkészítése, nem kapnak megfelelő alapanyagot a "nagyjából rendben" lévő akadémiák. "Ezért egyértelmű a célunk most: a 6-14 év közötti oktató-nevelő munkában kell erősítenünk, és ennek az első lépése, hogy folytatni kell az ezen a területen dolgozó edzők továbbképzését, illetve több új edző bevonását." Ezzel kapcsolatban azt mondta megválasztása után, hogy nem vették észre, hogy az utánpótlásban képzettebb szakemberekre van szükség. 

Abban bízik, hogy a most induló ciklusa alatt nőni fog az NB I nézőszáma. 2010-ben azt tűzte ki célul, hogy átlagban 10 ezer néző legyen kint a meccseken, ez közel sem jött össze. Nem érti, miért van ez, mert a Magyar Televízió műsorai között a magyar válogatott után a magyar bajnoki meccsek a legnézettebbek. 

A kulturált körülmények segíthetnek, hogy javuljon a nézőszám, de önmagában nem elég, színvonalas támadófoci is kell hozzá. Szerinte az elmúlt években javult az NB I színvonala, több az érdekes meccs.

A járvány gazdasági hatásairól azt mondta, az NB I-es klubok nem lesznek bajban, maximum 1-2 NB II-es csapat indulása lehet kétséges. Indokoltnak tartja a játékosok fizetésének csökkentését, a válság miatt sok klub így is tönkre fog menni. 

 

"Magyarország ilyen szempontból elég jó helyzetben van, mert az MLSZ központilag értékesíti a különböző fogadási- és tévéjogokat, és ez jelentős anyagi biztonságot jelent a kluboknak."

 

Csányi arra számít, hogy a válság leveri a játékosok fizetését. Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában nagyon sok klub küzd a fennmaradásért, sok szabad focista lesz. Szerinte a magyar bajnokságban irreálisak a fizetések, ötszörös különbség van legalacsonyabb és a legmagasabb átlagfizetést biztosító klub között. 

 

"Meggyőződésem, hogy ma a magyar bajnokság teljesítménye alapján nem indokoltak a több tízezer eurós fizetések."
 

Legfrissebb híreink