Bravúrok és fájó vereségek: ilyen volt a magyar válogatott 2019-es éve

Felemás esztendőt zárt Marco Rossi alakulata.

Forrás: MLSZ Facebook oldala

A magyar válogatott ebben az évben 10 mérkőzést játszott. A mérlegünk negatív, hiszen négy győzelem mellett hatszor vesztesen hagytuk el a játékteret. Sajnos Marco Rossi csapatának nem sikerült egyenes ágon kijutnia a 2020-as Eb-re, mivel a csoportjában a negyedik helyen végzett. Cikkünkben visszatekintünk nemzeti együttesünk idei összecsapásaira.

Szlovákia-Magyarország 2-0
gólszerző: Duda (42.), Rusnák (85.)

A kvalifikációt Szlovákia otthonában kezdtük meg március 21-én. A nagyszombati találkozót 2-0-ra nyerte meg északi szomszédunk. A szlovákok Duda góljával szerezték meg a vezetést a 42. percben, majd a hajrában Rusnák döntötte el a találkozót. A mérkőzés után Szalai Ádám elgondolkodtató nyilatkozatot adott:

"Az első gól tényleg kiábrándító, akkor is, ha három napot vagyunk együtt. Ilyen szinten, hogy Eb-ről beszéljünk, nem lehet így védekeznünk csapatszinten" - fogalmazott Szalai.

EURO 2020 selejtező: Szlovákia - Magyarország

 

Magyarország-Horvátország 2-1
gólszerző:
Szalai (34.), Pátkai (76.), ill. Rebic (13.)

Három nappal a szlovákiai vereség után a 2018-as vb-n ezüstérmet szerző horvát válogatott vizitált a Groupama Arénában. Sokan féltették ettől a meccstől Dzsudzsákékat, de a magyar fiúk borították a papírformát, és 2-1-re legyőzték az esélyesebb ellenfelet. A mieink találatain Szalai Ádám és Pátkai Máté osztozott. 

"A futball a szurkolókért van, ezért boldogok vagyunk, hogy ma örömet tudtunk szerezni nekik, ezek a győzelem pillanatai" - nyilatkozta Marco Rossi a bravúros diadalt követően.

EURO 2020 selejtező: Magyarország - Horvátország

 

Azerbajdzsán-Magyarország 1-3
gólszerző:
Emreli (69.), ill. Orbán (18., 53.), Holman (71.)

Júniusban folytathattuk a pontok gyűjtögetését. Először Azerbajdzsán otthonában vendégeskedtünk, és tudtuk, ha komoly céljaink vannak, akkor mindenképp le kell győznünk a csoport leggyengébb együttesének tartott azeri gárdát. Ez a találkozó Willi Orbánnak különösen emlékezetes marad, hiszen a védő két góllal járult hozzá a sikerhez. 

"Hatalmas öröm számomra a mai duplázásom, egyben nagyon megható is. Általában a jó labdákat keresnem kell, ritkán találnak meg ilyen helyzetek engem, de ma Balázs remek beadásai következtében egyenesen kétszer is ünnepelhettem" - mondta a bekk.

EURO 2020 selejtező: Azerbajdzsán - Magyarország

 

Magyarország-Wales 1-0
gólszerző:
Pátkai (80.)

Az azeri siker akkora lendületet adott a magyar válogatottnak, hogy a walesi csapatot is felülmúlta. Az ütközet nyerőember Pátkai Máté volt, a fehérvári játékos a horvátok elleni meccs után újabb fontos góllal hívta fel magára a figyelmet. Négy meccset követően vezettük a csoportunkat. 

"Négy mérkőzés után kilenc ponttal a csoport élén állni nyilván nagyon jó, de még csak félúton vagyunk, semmi nem dőlt el, a következő négy meccs sem lesz könnyebb, mint az előző négy, a szlovákok elleni hazai összecsapás pedig ha nem is sorsdöntő, de kiemelten fontos találkozó lesz" - hangsúlyozta Pátkai. 

EURO 2020 selejtező: Magyarország - Wales

 

Montenegró-Magyarország 2-1
gólszerző:
Kosovic (32.), Mugosa (75. - 11-esből), ill. Holender (2.)

A Pátkai által is nagyon fontosnak titulált Szlovákia elleni összecsapásra Montenegróban hangoltunk. Marco Rossi szövetségi kapitány olyan játékosoknak is lehetőséget adott a bizonyításra, akik nem számítanak alapembernek. Hiába szereztük meg már a második percben a vezetést, a montenegróiak fordítani tudtak. 

"A legfontosabb az eredmény, az pedig csalódást keltő számunkra, nem úgy terveztük, hogy vereséggel utazunk haza a fontos Szlovákia elleni Eb-selejtező előtt. Montenegrónak nagy helyzetei voltak, Dibusz Dénes többször is bravúrral védett, ugyanakkor nekünk is megvoltak a lehetőségeink, az első és a második félidőben egyaránt. Többek között nekem is, de a futball sajnos ilyen, apró részleteken múlik a végeredmény" - mutatott rá Kovács István.

Magyarország-Szlovákia 1-2
gólszerző:
Szoboszlai (50.), ill. Mak (40.), Bozenik (56.)

Szeptember kilencedikén egy ország bízott abban, hogy a magyar válogatott legyőzi Szlovákiát, ezzel egy óriási lépést tesz a kontinensviadal felé. Sajnos a meccs nem a terveink szerint alakult, hiszen nagy riválisunk újra legyőzött bennünket. Ekkor már sokan tartottak attól, hogy nagyon hiányoznak majd a szlovákoknak ajándékozott pontok a végelszámolásnál.

"Elkövettünk néhány hibát és ez jelentette a vereséget. Mi hibáztunk, és nem alibit keresek, de a játékvezetői csapat is sok malőrrel dolgozott, például az első gól alapjaiban befolyásolta a meccset" - összegzett Rossi. 

EURO 2020 selejtező: Magyarország - Szlovákia

 

Horvátország-Magyarország 3-0
gólszerző:
Modric (5.), Petkovic (24., 42.)

A horvátokat hazai pályán legyőztük, de idegenben nem tudtunk pontot rabolni a csoport favoritjától. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 3-0-s vereség során a védelmünk nem állt a helyzet magaslatán. Marco Rossi is kritikusan értékelte a látottakat.

"Először is szeretnék bocsánatot kérni, mert nem is tudom hány szurkoló jött ide. Ezer-kétezer? Tőlük kell bocsánatot kérnem. Ebben a mérkőzésben benne volt, hogy kikapunk, de nem így. Ez a mérkőzés egy süllyedő hajónak tűnt, de ennek én vagyok a kapitánya. Tudtuk, hogy jobbak mint mi, vb-ezüstérmesek lettek tavaly, tudtuk, hogy kikaphatunk itt, de amit ma csináltunk nem elfogadható" - fogalmazott a mester.

EURO 2020 selejtező: Horvátország - Magyarország

 

Magyarország-Azerbajdzsán 1-0
gólszerző:
Korhut (10.)

Az azeri válogatott majdnem meglepetést okozott Budapesten. A mieink Korhut bombagóljával már a 10. percben megszerezték a vezetést, de a ráadásban a játékvezető nem adott meg egy szabályosnak tűnő azeri találatot. A lelátókon zömében gyerekek foglaltak helyet, az MLSZ így "cselezte ki" az UEFA büntetését.

"Nagy nyomás alatt voltunk ezen a meccsen. Betalálhattunk volna négyszer-ötször, de nem sikerült megszereznünk a második gólunkat. Az azeriek gólja valószínűleg szabályos volt, így nagy szerencsénk volt" - vallotta be Rossi. 

EURO 2020 selejtező: Magyarország - Azerbajdzsán

 

Magyarország-Uruguay 1-2
gólszerző:
Szalai (24.), ill. Cavani (15.), Rodríguez (21.)

A 2019-es esztendőt két novemberi fellépéssel zártuk. Az Uruguay elleni meccs igazi ünnep volt, hiszen ez volt az első találkozó, amelyet a csodaszép Puskás Arénában rendeztek meg. A dél-amerikaiak 21 perc alatt kétgólos előnyre tettek szert, előbb Cavani, majd Rodríguez járt túl Dibusz eszén. Szalai ugyan szépített, de az egyenlítés nem jött össze. Sajnos a meccsen Kalmár Zsolt súlyos sérülést szedett össze, a Dunaszerdahely játékosának eltört a bokája. 

Wales-Magyarország 2-0
gólszerző:
Ramsey (15., 47.)

Négy nappal a "házavató" után élet-halál csata várt a mieinkre. A magyarok Wales legyőzésével kvalifikálhatták volna magukat a 2020-as Eb-re, de sajnos a feltételes mód indokolt, hiszen nem bírtunk Aaron Ramseyvel, aki két góljával eldöntötte a meccset. 

"A képességeinknek vannak határai, ez főleg idegenben jön ki. Harcoltak a fiúk, de ez nem volt elég. Fel kell fogni Magyarországon, hogy képességbeli gondok vannak. Felelős vagyok, túl sok meccsen kaptunk ki. Ha kell, elmegyek, ez nekem nem probléma" - összegzett Rossi.

EURO 2020 selejtező: Wales - Magyarország

 

 

A magyar válogatott 2020-ban még megragadhatja az utolsó szalmaszálat. Ehhez először Bulgáriában kellene diadalmaskodni, majd az Izland-Románia összecsapás győztesével vívhatnánk egy ki-ki mérkőzést a Puskás Arénában. 

Legfrissebb híreink