Bentmaradás: ennyi pont kellhet hozzá

Az elmúlt évek tapasztalatai.

Forrás: mlsz.hu

Idén már nem rendeznek mérkőzéseket az NB I-ben, így ismert, hogy melyik helyen és hány ponttal töltik a telet a csapatok. A DVTK helyzete a legnehezebb, mely 10 ponttal az utolsó, Mellette még a Budafok van kieső helyen, 15 egységgel. Az előbb említett klubok mellett még kettő olyan van, amely nem érte el ősszel a 20 pontot, tizedik Honvéd, valamint a kilencedik Újpest. A 2014-15-ös szezon után állt át a magyar élvonal a 12 csapatos rendszerre, most megnéztük, melyik éveben hány pontra volt szükség a bennmaradáshoz.

2015-16

Ebben a szezonban a Ferencváros nemcsak bajnoki címet ünnepelhetett, hanem kupagyőzelmet is. A Fradi mellett még a második Videoton, a harmadik DVSC és a negyedik MTK indulhatott nemzetközi kupában.

A tabella hátulról a Békéscsabával indult, az Előre 27 pontot gyűjtött, ami a tizenkettedik, egyben utolsó helyre volt elég. 

A bennmaradás kivívásáért egy végletekig kiélezett csata ment. A Puskás Akadémia és a Vasas küzdött az első osztályban való maradásért, az utolsó előtti fordulóban Angyalföldön mérkőztek meg egymással a felek, mely 1-0-ás hazai sikert hozott. A döntés azonban az utolsó fordulóra maradt, hiszen csak egy pont választotta el egymástól a felcsúti csapatot és az angyalföldit, így győzelmi kényszerben volt mind a két gárda. A Puskás Akadémia hazai pályán meg is szerezte mind a három pontot a Honvéd ellen, ám ez nem volt elég, mert a Vasas 2-0-ra legyőzte az MTK-t Dunaújvárosban, ezzel bebiztosítva a helyét az NB I-ben.

TABELLA:

2016-17

Ebben az évben a Honvéd ünnepelhetett bajnoki címet, míg a kupát a Ferencváros húzta be a Vasas ellen a Groupama Arénában. A tabellán a második pozícióban a Videoton végzett, míg bronzérmes az angyalföldi csapat lett, így az előbb említett gárdák indulhattak nemzetközi kupában.

A tabella vége ebben az idényben még szorosabban alakult, mint az előzőben. Az újonc Gyirmót kiesése már korábban borítékolható volt, 24 ponttal a tizenkettedik lett a győri csapat.

A tizedik helyért az MTK és a DVTK vívott ádáz küzdelmet. Az utolsó előtti fordulóban egyetlen pont volt a Diósgyőr előnye a fővárosi klubbal szemben, ráadásul egymással csaptak össze, ám az a találkozó 0-0-ás döntetlennel ért véget, így a döntés az utolsó körre maradt. Mind a két félnek győznie kellett, így az izgalmak garantáltak voltak. A DVTK nem úgy zárta az évet azonban, ahogy szerette volna, hiszen hazai pályán 3-1-re kikapott a DVSC-től. Az MTK Pakson vendégszerepelt, az a meccs 1-1-es döntetlennel végződött, így mind a két klubnak 37 pont volt a neve mellett a záráskor. A Diósgyőr azonban kettővel több győzelmet ünnepelhetett a szezon során, mint az MTK, így megőrizte a tagságát a legmagasabb osztályban.

TABELLA:

2017-18

Ebben a szezonban a Videoton lett a bajnok, a Fradi és az Újpest előtt, a Magyar Kupát a lila-fehér csapat nyerte meg. Rajtuk kívül még a negyedik Honvéd indulhatott nemzetközi kupában.

Az előző évekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas volt a bennmaradásért folyó küzdelem. A tabella legalján a Vasas végzett 34 ponttal, amely csapat az előző szezonban még bronzérmet ünnepelhetett.

A tizedik helyért ismételten a DVTK küzdött, ezúttal a Balmazújváros volt az ellenfele. A Diósgyőrnek nem volt könnyű sorsolása, hiszen az utolsó két fordulóban a Fradival és a Videotonnal kellett összecsapnia, az előbbi meccs 4-0-ás ferencvárosi sikerrel végződött, míg az utóbbi találkozón a DVTK 2-1-es győzelmet aratott a Vidi ellen. A Balmazújváros erősebben zárta az évet, az utolsó előtti körben Paksról hozta el mind a három pontot, utána hazai pályán 3-3-as döntetlent játszott az FTC-vel. A bajnokság végén mind a két csapat neve mellett 36 egység szerepelt, ám a DVTK ezúttal is a több győzelmének köszönhetően bennmaradt a legmagasabb osztályban.

TABELLA:

2018-19

Ebben az évben a Fradi toronymagasan megnyerte a bajnokságot, míg az ezüstérmes Vidi vihette haza a Magyar Kupát. Mellettük a harmadik DVSC és a negyedik Honvéd indulhatott nemzetközi kupában.

A tabella legalján a Haladás végzett, 30 ponttal. Ez az év viszont különbözik az előzőktől, hiszen nem az utolsó fordulóra maradt a döntés.

Akárcsak a 2016-17-es szezonban, ezúttal is az MTK és a DVTK küzdött az NB I-es tagságért. A 32. fordulóban az MTK-nak mindenképpen nyernie kellett volna ahhoz, hogy esélye legyen a bennmaradásra, míg a Diósgyőrnek elég volt egy döntetlen ahhoz, hogy ne kelljen izgulnia a végén. Az MTK 4-2-es vereséget szenvedett a Vidi otthonában, míg a DVTK a Honvéd vendégeként játszott egy gólgazdag, 4-4-es döntetlent, így az utolsó körben már biztos volt, melyik csapatok folyatják az élvonalban.

TABELLA:

2019-20

Ebben szezonban ismét a Fradi lett a bajnok, a második Videoton és a harmadik Puskás Akadémia előtt. Kupagyőzelmet a Honvéd ünnepelhetett, így ez a négy csapat indulhatott nemzetközi kupában.

A bennmaradásért folyó küzdelem borzasztó izgalmasan alakult. A Kaposvár utolsó helye már nagyon hamar biztossá vált, összesen 14 pontot gyűjtött a csapat.

Az utolsó forduló előtt már csak két csapat volt veszélyben, mindenki más már matematikailag bebiztosította a helyét a következő évre. Egy hamisítatlan kiesési rangadóval zárult az év, a 38 pontos DVSC fogadta a 40 pontos Paksot, ahol eldőlt, mely csapat marad az első osztályban. A Debrecen győzelmi kényszerben volt, míg a Tolna-megyei együttesnek elegendő volt egy döntetlen is. A paksiak már a 17 percben megszerezték a vezetést Könyves révén, a Loki egalizálására a 74. minutumig kellett várni, amikor Szélpál öngólt vétett. Több találat azonban nem született, így a DVSC hosszú idő után ismét az NB II-be került.

TABELLA:

Az előző évek tapasztalatai alapján, amikor 12 csapatos volt az NB I, átlagosan 36,8, kerekítve 37 pontra van szükség a bennmaradáshoz.

Legfrissebb híreink