Bemutatjuk az Eb-re jutott U17-es válogatottat, sztárjait, edzőjét

A magyar U17-es válogatott hatalmas sikert ért el. Tizenegy év után most először sikerült kijutni az U17-es Európa-bajnokságra, amit majd májusban fognak rendezni, Horvátországban. De hogyan jutott ki a válogatott, kik a legnagyobb tehetségek és mit is kell tudni erről a generációról?

 

Először is az Eb lebonyolításáról. Három szakaszból áll, az első a kvalifikációs kör, a második az elitkör, míg a harmadik blokk maga, az U17-es Eb. A kvalifikációs kör ősszel kezdődött, 13 csoport volt, amit 4 országban bonyolítottak le, egy-egy mini torna keretében. Az elitkört kora tavasszal rendezik, ahol 32 csapat vesz részt, majd következik a torna, ahol 4 csoportba osztják a csapatokat, ahol az első kettő jut tovább a kieséses szakaszba.

 

MLSZ - Magyar Labdarúgó Szövetség

Gól: Szoboszlai (82.) - ezzel a válogatott kijutott a 2017-es Eb-re!

Az egész 2016 szeptemberében kezdődött, amikor a 7-es számú selejtezőcsoportba kerültünk Hollandia, Dánia és Liechtenstein mellé, egy nem könnyű négyesbe. Az első meccsen Liechtenstein ellen játszottunk Telkiben, ahol Winkler és Csoboth 2 góljával 3-0-ra győztünk. Az egész meccsen végig nyomtunk, 30 lehetőségünk volt, 11 kaput eltaláló lövéssel, míg a vendégeknek összesen 1. A következő meccs a dánok elleni volt, ahol Szoboszlai és Csoboth büntetőből volt eredményes, míg Tímári is betalált Jensen mellett, így 3-1-re nyertünk, így jó esélyekkel várhattuk a hollandok elleni utolsó meccset. Az utolsó meccs nem jött össze, nagyon simán kikaptunk 4-0-re, de a csoport második helyezettjeként 6 ponttal sikerült a továbbjutás.

 

Az elitkörben Izrael, Norvégia és Oroszország mellé kerültünk egy csoportba, amit nem kezdünk túl jól, hiszen az első meccsen rögtön 1-0-ra kikaptunk Izraeltől. A második találkozó sem alakult jól, hiszen Prutsev góljával már 16 perc után vezettek az oroszok az új Hidegkúti Nándor Stadionban. A végjátékot nagyon meghúztuk, aminek nagyon meg is lett az eredménye, hiszen a 74. percben Szoboszlai egyenlített, majd a 84. percben, egy álomszép szabadrúgással megnyerte a meccset a válogatottnak. Norvégia ellen muszáj volt győzni, de a meccsen nagyon keményen védekeztek a vendégek. Már-már úgy tűnt, hogy oda a továbbjutás, ám a hosszabbításban megint jött Szoboszlai Dominik, aki egy újabb bombagóllal ismét eldöntötte a mérkőzést.

 

Kijelenthetjük, hogy ennek a generációnak a húzóembere Szoboszlai Dominik, az osztrák RB Salzburg játékosa, aki nem mindennapi karriert tudhat maga mögött. Ő nem valamelyik nagy akadémia neveltje, de még csak nem is az FTC-ben, vagy valamelyik más neves utánpótlás központban pallérozódott. Székesfehérváron sajátította el a futball alapjait, de nem a Videotonban, vagy a Felcsútban, hanem a Főnix Gold FC-ben, amit két szülő alapított 2007-ben. Az utánpótlás vezetője pedig nem más, mint Dominik édesapja, Szoboszlai Zsolt, aki egyébként szintén profi labdarúgó volt, hiszen anno a Tatabányában szerepelt. A Főnixnél egészen más technikákat alkalmaznak, mint a többi akadémiánál. Palánkos kispályán edzenek, amivel megtanulják a kis, rövidpasszos játékot, gyorsabb, ügyesebbek és technikásabbak lesznek a gyerekek. Nem szokványos kapukra, hanem 60 cm magas, 4 méter széles ketrecekre játszanak, ami szintén a passzolás fejlődését segíti. Egymás közötti játékban nincsen megkülönböztető mez, csak a fejpánt különbözik, így arra tanítják a kis futballistákat, hogy mindig nézzenek fel, ne leszeget fejjel játszanak.

 

A Főnixnél próbáltak megállapodásra jutni a Felcsúttal, vagy a Vidivel, de ez nem jött össze, így az MTK-val állapodtak meg. Talán ezért is igazolt Szoboszlai a fővárosi csapatba, majd az osztrák Salzburgba. Nem ő volt az egyetlen, aki továbblépett, hiszen a 2015-ös U15-ös csapatból 13-an valamelyik NB1-es klub akadémiájára kerültek, de volt, aki a horvát Dinamo Zagrebhez.

 

Schön Szabolcs is korosztálya kiemelkedő játékosa, aki jelenleg a négyszeres BEK/BL győztes, 33-szoros holland bajnok Ajax játékosa, de korábban a Magyar Futball Akadémián játszott, ahol 16 éves kora ellenére már az U17-eseknél játszott, sőt, tavaly nyáron a Honvéd felnőtt csapatában is pályára lépett a Diósgyőr elleni felkészülési meccsen. Két alkalommal is kiérdemelte az év serdülő játékosa címet, 2013-ban, majd 2014-ben. Az Ajaxban sem kellett sokat várni a bemutatkozására, hiszen januárban már be is mutatkozott a Genk elleni felkészülési meccsen, ahol egy félidő alatt egy gólpasszt is kiosztott.

 

Szerető Krisztofert is érdemes külön megemlíteni, akit sokan csak az angol foci új magyar reménységének tartanak. Ő is a Magyar Futball Akadémia neveltje, ebből is látszik, milyen magas színvonalon folyik a képzés Kispesten. Szerepelt próbajátékon az Ajaxnál is, de végül az angol Stoke Citybe igazolt, ahol már vannak magyar fiatalok, hiszen Deczki Máté is ott szerepel, akit a Lokitól igazolt a klub, sőt, Gyollai Dánielről sem szabad megfeledkezni, aki szintén ott játszik. Szerető már az U23-as gárdában is szerepelt, ami nagy szó, hiszen onnan már sokan kapnak lehetőséget az első csapatnál is.

 

Essen szó a sikerkovács edzőről is, azaz Szélesi Zoltánról, aki nagyon fiatal még, hiszen 35 éves, de veretes játékos múltat tudhat maga mögött. Az Újpestben nevelkedett, ott 1998-ban bajnoki címet nyert, majd 2002-ben Magyar Kupa-győztes lett. A 2004/05-ös szezonban a Bundesliga 2. szereplő Energie Cottbusba igazolt, ahol alapember lett, majd a csapat feljutott, de a Bundesligában is lehúzott egy teljes idényt. Majd két évet töltött a francia Strasbourgnál, utána hazatért a DVSC-hez, ahol a Bajnokok Ligájában is szerepelhetett. A magyar sikerek után ismét légiós lett és a görög élvonalban szereplő Olimbiakósz Vóluhoz szerződött 2 évre.

 

Osztályozókönyv - így játszottak a magyar válogatott tagjai Portugália ellen - NB1.hu

Osztályozókönyv - így játszottak a magyar válogatott tagjai Portugália ellen

Egy évet szerepelt Hollandiában is, majd ismét hazaszerződött az Újpesthez, ahol megalázóan bántak vele, végül a Felcsútnál kötött ki, ahol 34 meccsen kapott lehetőséget.  Visszavonulása után nem sokkal már az U17-es válogatottat irányította, majd Andreas Möllerhez hasonlóan októberben csatlakozott Storck szakmai stábjába.

 

Csak remélni tudjuk, hogy a válogatott és a felsoroltak is még rengeteg örömet szereznek a magyar szurkolóknak.

 

Nagy László

Legfrisebb híreink