Bejelentés a Bozsiknál talált bomba hatástalanításáról

Hivatalos közlemény.

Forrás: honvedelem.hu

 

A Magyar Honvédség tűzszerészei hatástalanították azt a második világháborús robbanószerkezetet, amely április elején, a Bozsik Stadion átépítése közben került elő a földből - jelezte a honvedelem.hu.

 

A 250 kilogrammos brit légibombából kiszerelték a gyújtószerkezetet. A korlátozásokat rövidesen feloldják, a lakók visszatérhetnek otthonukba. Több mint 300 szakember készült arra, hogy a légibombát hatástalanítani lehessen a Bozsik Stadionban – mondta helyszínen tartott sajtótájékoztatójában Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere. Hozzátette: a terület zárása reggel rendben elindult, az érintett kerületekben több mint 1000 embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát, akik a területzárás feloldását követően térhetnek vissza otthonaikba.

 

A bomba vetett állapotú volt, ami azt jelenti, hogy a fenekében található gyújtószerkezet kiélesedett, ami miatt az eszköz biztonságosan nem szállítható – mondta Horváth Csaba őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred vezető tűzszerésze. A bombát és külön a gyújtószerkezetet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják.

Legfrissebb híreink