Bánka-Rakaczki Emléktorna: legendák is pályára léptek

Komoly izgalmakat tartogatott a torna.

Forrás:

A szurkolók által az nb1.hu-nak küldött beszámolót változtatás nélkül közöljük.
 
Szombaton húsz határon inneni és határon túli szurkolói csapat részvételével rendezte meg az amigeleken.hu DVTK szurkolói honlap és az Újpest 1885 Szurkolói Klub a IV. Bánka-Rakaczki Emléktornát, mellyel a két fiatalon elhunyt labdarúgóra, az újpesti Bánka Kristófra és a diósgyőri Rakaczki Bencére emlékeztünk. Az eseménynek idén Dunakeszi és Mogyoród adott otthont. A csapatok négy ötös csoportba kerültek besorolásra, a csoportokból az első két helyezett jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba. Mindkét helyszínen 10-10 csapat küzdött a továbbjutást.
 
Az Emléktornát ezúttal is színesítették az U9-es korosztályú utánpótlás csapatok minitornája, melyen a DVTK és az UTE csapatai mellett a két házigazda város hasonló korosztályú csapatai vettek részt. A nap egyik fénypontja az All Star gálamérkőzése volt, amelyen az emléktornán résztvevő szurkolói csapatok klubjainak egykori játékosai csillogtatták meg tudásukat a közönség nagy örömére.
 
 
 
A csoportok beosztása a következő volt:
 
A-csoport: Újpest, Semleges Térfél, Lokiblog, Haladás Szurkolói Kör, Kispest LTE.
 
B-csoport: Vasas, AS Roma, Videoton, Borsod MLSZ, Nyíregyháza
 
C-Csoport: Fradi Fanatic, MTK Baráti Kör, Pena Madridista Hungara, Sepsi OSK, White Wolves Ultras Kaposvár
 
D-csoport: Atomic Strike Paks, Ipolyság, Mezőkövesd, ZTE, DVTK.
 
Az idei Emléktornát több érdekesség is színesítette. A Sepsiszentgyörgyről érkezett szurkolói csapatot Diószegi László, a SEPSI OSK román első osztályú klub tulajdonosa vezette. A csapat átlagéletkora a legmagasabb volt az Emléktornán, erdélyi barátaink mégis fölényesen utasították maguk mögött csoportellenfeleiket, fiatalokat megszégyenítő erőnlétről tettek tanúbizonyságot. A mérkőzések között megterítettek az előtérben és valamennyi résztvevőt, vendéget megkínáltak a méltán híres, ízletes szentgyörgyi Pityókás kenyérrel, amihez volt tepertőkrém, házi zsír és lila hagyma is.
 
A másik határon túli csapatban, az Ipolyság együttesében lépett pályára az Emléktorna történetének legidősebb játékosa, a 75. évét töltő Udvardi Tibor, aki sarkazós gólja után méltán részesült nagy tapsban.
 
Mindenképpen ki kell emelni a paksi csapatot, akik ezúttal is az Amazonok, a paksi hölgyszurkolók társaságában érkeztek. Az Atomic Strike valamennyi mérkőzésén zengett a csarnok, az Amazok fáradhatatlanul buzdították csapatukat és annak ellenére, hogy nem jutottak tovább a csoportjukból, Dunakeszin is gondoskodtak a remek hangulatról.
 
A SEPSI OSK - Kaposvár mérkőzés után spontán énekelni kezdte a közönség a Nélküled című dalt, ami minden bizonnyal sokáig emlékezetes marad valamennyi vendég számára. Megható pillanatok voltak.
 
A csoportmérkőzések befejezését követően Dunakesziben folytatódtak a küzdelmek.
 
A továbbjutók:
 
A-csoport: Semleges Térfél és Újpest
 
B-csoport: Videoton és Nyíregyháza
 
C-csoport: Sepsiszentgyörgy és MTK
 
D-csoport: DVTK és Zalaegerszeg
 
Az Emléktorna egyenes kieséses szakasza az utánpótlás minitorna eredményhirdetése valamint a közös megemlékezést követően folytatódott.
 
A nap legmeghatóbb pillanatai a közös megemlékezés voltak. Ezen a két édesapa, Bánka Gyula és Rakaczki János köszöntötte a résztvevőket és meséltek gyermekeikről, a sporthoz, az élethez való hozzáállásukról, a betegséggel vívott küzdelmükről és a pótolhatatlan hiányukról. Nagyon sok jelenlévőnek csaltak ki könnyeket a szemeiből szavaik.  
 
Az U9-es utánpótlás minitorna hallatlan izgalmak közepette ért véget, hiszen a körbeveréseknek köszönhetően a diósgyőri, az újpesti és a Dunakeszi csapat is hat pontot szerzett. Közöttük az egymás elleni eredmények határozták meg a végső sorrendet.
 
Az első helyet a DVTK U9-es csapata szerezte meg, második Dunakeszi, míg bronzérmes az UTE együttese lett.
 
 
Az All Star mérkőzés remek hírverése volt a futballnak, az egykori kedvencektől látott gyönyörű megoldások után többször csattant nagy taps a nézőtéren.
 
Az egyenes kieséses szakasz hallatlan izgalmak közepette folytatódott, hiszen a négy mérkőzésből három is büntetőrúgásokkal végződött A Sepsi OSK-Újpest, a Videoton-Zalaegerszeg és a DVTK-Nyíregyháza is hihetetlen izgalmakat hozott és csak hetesekkel dőlt el. Egyedül a Semleges Térfél csapata hozta az MTK elleni meccset a rendes játékidőben.
 
A döntőbe jutásért Semleges Térfél-Videoton és Újpest-DVTK összecsapásokra került sor. A torna legkellemesebb meglepetését okozó Semleges Térfél gárdája 5-0-ra győzte le a fehérváriakat, míg a két szervező szurkolói csapatai közötti mérkőzést egy gól döntötte el a piros-fehérek javára.
 
 
 
 
A döntőben tehát a Semleges Térfél várt a DVTK-ra. A finálé nagy izgalmakat tartogatott, felváltva estek a gólok, végül 4-3 arányban a miskolciak diadalmaskodtak és immár másodszor hódították el a vándorserleget.
 
A győztesnek járó díjakat Bánka Gyula, Kristóf édesapja adta át a diósgyőriek csapatkapitányának. 
 
A visszajelzések szerint a résztvevők remekül érezték magukat és már most kijelentették, hogy jövőre találkozunk az V. Bánka-Rakaczki Emléktornán.
 
A Semleges Térfél független szurkolói közösség videója a tornáról:
 

Legfrissebb híreink