West Ham United: Babos, Király, Gulácsi útján?

A londoni klub már most hosszú távra magához kötné a magyar portást.

Forrás: West Ham United

"Miénk Európa egyik legnagyobb kapustehetsége" - harsogta a West Ham United nyáron, mikor is egy szombathelyi nevelésű kapus igazoltak.

Azóta Hegyi Krisztián olyan jól teljesít(ett) a londoni klub utánpótlás csapatainál, hogy a felnőttekkel való edzések után, az angol karácsonyi fordulóban (Boxing Day) a “Kalapácsok” utazókeretében találta magát a Crystal Palace elleni bajnokin.

Habár nem a kispadon nézte végig csapata (utolsó perces) vereségét, óriási dolog, hogy alig 17 évesen ilyen szinten számol vele egy Premier League-klub!

Bár Krisztián még nagyon fiatal, ráférne labdarúgásunkra, ha újra lenne egy, a topligák vagy azok környéken hétről-hétre kezdő kapusunk!

Korábban mintha azért több portásunk szaladgált volna a vonalak között Európa pályáin. 

Egy komolyabb tanulmányt is megérne, hogy amíg sok “hiányposzt” van a válogatottban, említhetjük itt elsősorban a szélsővédőket, kapusposzton sosem lehetett okunk panaszra. 

Az elmúlt évek válogatott hálóőreit vettük most kicsit górcső alá!

A nemrég visszavonult Király Gábor mellett Babos Gábor is sokat hozzá tudott tenni a nemzeti tizenegy játékához, most pedig két kirobbanó formában levő kapusunk, Gulácsi Péter és/vagy Dibusz Dénes zárja majd le a kaput Bulgáriában.

A válogatott rekorder Király a Hertha BSC-ben kezdte nemzetközi karrierjét, majd Angliában több csapatnál is megfordult. Ha már a német fővárosi klub, meg kell említenünk Petry Zsoltot is, aki bár maga nem játszott soha a kék-fehéreknél, (viszont jópár évet lehúzott holland és belga egyletekben is) jelenleg a Hertha kapusedzője. A Hollandia legjobb kapusának is megválasztott Babossal a szerző saját élménye volt, hogy mennyien (el)ismerik még a mai napig Bredában. Csapatkapitány is volt a NAC-nak, majd hasonlóan sikeresek évek következtek a NEC-nél, ahol a volt Barca kapus, Jesper Cillessen ült mögötte a padon. Közte szerepelt egy kevésbé sikeres történet a Feyenoord színeiben, és egy általunk is örökre emlékezetes Tőzsér-gól a Népstadionban.


A volt magyar kapitány, Erwin Koeman nem tartott rá igényt Kiprich József volt klubjában, de Babos pályafutása így is megsüvegelendő majd 400 németalföldi meccsel. 

A ködös Albionban is sok honfitársunknak tett látogatást hosszabb-rövidebb időre: Balogh János a Hearts, Bogdán Ádám többek között a Liverpool, Bolton csapatát erősítette (jelenleg a Hibernian játékosa). A tragikus sorsú Fülöp Márton pedig számtalan angol klubnál fordult meg.

Népszerű úticél a magyar játékosok körében Ciprus, illetve Görögország is, a kapusoknál sincs ez másként: Posza Zsolt a Doxa Katokopias csapatában szerepelt korábban, míg Megyeri Balázs öt évet húzott le a görög kirakatcsapatnál (Olympiakos), majd spanyol és németországi évek után jelenleg az Atromitos csapatát erősíti Ugrai Roland csapattársaként.

A talján vonalat a jelenleg a Mol Vidi játékosa, Kovácsik Ádám képviseli, akit a Reggina többször is kölcsön adott, mielőtt hazatért.

A korosztályos válogatottban szereplő Hegyi öregbítheti tovább kapusaink nemzetközi hírnevét, a több neves klub által is csábított portás azért válaszotta a West Ham Unitedet, mert fiatal kora ellenére a felnőtt csapattal akart edzeni hértől-hétre. 

Olvasóink kiket hiányolnak legjobban a volt válogatott portások közül?

Legfrissebb híreink