Az Újpest jelenlegi tulajdonosát károsíthatta meg a régi

Keményeket mondott a belga 5 évvel ezelőtt – idézzük.

Forrás:

A Duna TV-n látható Kékfány számolt be arról részletesen, hogy súlyos bűncselekményt követett el (ismét) az Újpest volt tulajdonosa, T. Sándor. Mint jeleztük: „Nagypályás fehérgallérost, az újpesti futballklub egykori tulajdonosát fogták el milliárdos pénzmosás gyanújával a múlt héten. A rendőrök azt mondják: egy belga cégtől kicsalt milliárdos zsákmányból vett hoteleket és szállodahajót. Hat stróman segített neki. A nemzetközi bűnügy hat éve kezdődött. A Kékfény teljes riportja a linkre kattintva érhető el
 
A rendőrség hét férfit gyanúsít pénzmosással. Először 2017 végén fogtak el három bandatagot, aztán februárban kettőt, és múlt héten is kettőt, köztük az irányítót. A többiek strómanként két-háromezer euróért a nevükre vettek cégeket, és papíron ők rendelkeztek a számlák felett. A főnök neve semmilyen hivatalos iraton nem szerepel, a valóságban mégis hozzá került a zsákmány.
 
A Kékfény információi szerint T. Sándor a fő pénzmosó. Ő volt egykor az újpesti focicsapat többségi tulajdonosa, akkor is különböző offshore cégek között történtek – legalábbis papíron – pénzmozgások, kölcsönügyletek, az akkori sajtóhírek szerint így működtették az egész klubbot. Például így fizették ki a játékosok bérét is.”
 
A hirado.hu belga cégről ír, melytől sikerült kicsalni a 3,7 millió eurót, ahogy a belga Roderick Duchatelet is annak idején őt kisemmiző offshore hálózatról beszélt egy külön, csak ebből az alkalomból összehívott sajtótájékoztatón. Akkor a belga elmondta, olyan „csontvázak hullanak” ki állandóan a szekrényből, melyekről legrosszabb álmaiban sem gondolta volna, hogy valaha bekövetkeznek.
 
Az Újpest 2014-es ügyeire rálátó forrás a promotions.hu-nak megerősítette, hogy a jelenlegi tulajdonos vagy édesapja, a vele üzleti kapcsolatban álló Roland Duchatelet érdekeltségi körébe tartozhatott a cég, melyet megkárosítottak a csalók. Az Újpest FC-t is megkérdezték az ügyben. Arról érdeklődtek a liláknál, a tulajdonos vagy édesapja cége-e az érintett vállalat, s ők tették-e a feljelentést, melynek eredményeként elfogták a feltételezett elkövetőket? A klub későbbre ígért tájékoztatást.
 
Rodeicj Duchatelet a már említett sajtótájékoztatót 2014 márciusában tartotta. Akkor a következőket mondta:
 

null

null

„Az Újpest FC jövője forog kockán. A rendőrségi nyomozás két éve folyik az előző tulajdonosokkal szemben, már elveszítettem a hitemet. A médiában bűnözők kaptak hangot, inzultálják a klub alkalmazottait, sőt, egy magyar ügyvéd egyiküket meg is fenyegette”.
 
Mint vázolta, az előző tulajdonos, T. Sándor ismertetője szerint egymillió eurós adóssága volt a klubnak, amikor megvásárolta. „A klub évente egymillió eurós veszteséggel működött – legalábbis erről beszélt nekem, amikor elmondta, hogy nem tudja tovább finanszírozni a futballklubot, s eladná nekem –, de szerződés szerint garanciát vállaltak ennek rendezésére.” Duchatelet azt mondta, amikor Újpestre érkezett, „az egymillió eurós tartozásból hirtelen 4,5 millió euró lett, így berekesztettük a tárgyalásokat”. Majd változtatások történtek a szerződésben, abban egyeztek meg, hogy Tolnai Sándor extulajdonos fizeti a megmaradt tartozásokat, amennyiben az vitatható, nem fizetik meg.
 
Duchatelet arról beszélt ezután, hogy a bevételben eltúlzott és magasabb számok szerepeltek a könyvekben. A játékosok számára olyan lakásokat béreltek, amelyek volt tulajdonos anyósa nevén voltak, a stadion takarítását öcsének a cége végezte. Aztán egyik pillanatról a másikra drámai módon megnőtt a játékosok bére, a takarítócég fizetsége és az egyéb költségek is. 
„Ezek után úgy döntöttem, változtatok a dolgokon, többek között új könyvvizsgálókat alkalmaztam, akik segítségével elkezdtük a dolgok rendbe tételét.” Az új tulajdonos elmondta, a korábbi ügyvezető által köttetett szerződések 100 százalékig hamisak voltak. A klubnál átláthatatlanul folytak pénzek pályafelújításra és sok más egyéb célokra is. Kiderült, a pályafelújítást ingyen végezték el az egyik játékos hozzátartozói, mégis egy bizonyos Lascano nevű cég 25 millió forint plusz ÁFÁ-t követelt Duchatelet-től.
 
Ciprus, offshore, perek, MLSZ – és könnyek…
 
Az átutalási láncon belül több offshore cég van, amiktől nagyon nehéz visszakövetelni a pénzt, vannak magyar és ciprusi cégek is – szólt hozzá Visontai Csongor, az Újpest jogi képviselője. „Több mint egymilliárd forintról van szó.” Arról, hogy amikor egy forintért megvette a klubot, mit tudott a klub anyagi helyzetéről, az elnök azt mondta, a korábbi tulajdonos összesen 4,5 millió eurós kintlévőségéről nem tudott.

Legfrissebb híreink