Az U17-es válogatott sikerének titka - INTERJÚ

EXKLUZÍV INTERJÚ Kiss László volt válogatott labdarúgóval

Forrás:

A lényeg: a csapatmunka!

Az U17-es válogatott sikerével kapcsolatban az nb1.hu interjút készített Kiss Lászlóval, a Városgazda Utánpótlás Akadémia szakmai igazgatójával.

 

Minek köszönhető Ön szerint az U17-es válogatott menetelése? 

Kizárólag a csapatmunkának.

 

Ilyenkor mi a fontosabb, az aktuális eredmény, vagy a felnőtt karrierre való felkészülés, mind taktikailag, mind pedig fizikailag?

Egyértelműen az eredmény. Ebben a korosztályban már meg kell tanulni nyerni!

 

Kik lehetnek ebből a gárdából később is válogatott labdarúgók?

Azt látom, hogy ezek a fiú kompakt játékosok. Nem tudni még, hogy melyikük fogja átlépni azt a küszöböt, ami a válogatottságot ill. a nemzetközi karriert jelenti. Bármelyikük odaérhet, de nem biztos, hogy az aki most jó teljesítményt nyújtott, nyújt. Egy-két játékosból lehet felnőtt válogatott labdarúgó.

 

Hol tart a többi utánpótlás-válogatott? 

Színvonalában ugyanott, tartanak a többiek is, mint az U17. A magyar utánpótlás válogatottak általában stabilak és ez megnyugtató. Európában bármelyik csapattal összemérhetők, viszont nálunk kevés a kiemelkedő tehetség.

 

Hol tart általában a magyar utánpótlás-képzés? 

Európai szinten amennyiben csapatról beszélünk, akkor mindenféleképpen az első negyedben foglalunk helyet, de ha az egyéniségekről van szó, akkor az utolsóban. Valamiért kimagasló tehetségeket nem tudunk felmutatni, viszont csapatot építeni tudunk.

 

Sokakat érdekel, hogy a nemzetközi sikereket elérő fiatalok "mikor felejtenek el focizni"? Mi az oka annak, hogy felnőtt korban megelőzik őket azok, akiket utánpótlásként megvertek korábban? 

A jól sikerült utánpótlás eredményekről mindig többet hallunk, mint a kudarcokról. Azt az egyesületek és a szövetség, valamint a sajtó is jobban meglovagolja. Amennyiben valamelyik klubcsapatunk például legyőzi az AC Milan U16 korosztályú csapatát, akkor arról mindenki hallani fog, de azt már kevesen teszik hozzá, hogy az a csapat az AC Milan sokadik korosztályos csapata volt. Felnagyítjuk a győzelmeket és elhallgatjuk a vereségeket, ezért úgy tűnik, hogy jók vagyunk. Pl.: A Suzuki Kupát a Budapest Honvéd már több alkalommal is megnyerte neves ellenfelek ellen (pl.: Real Madrid), azonban ők nem az eredményért jöttek, hanem hogy a klasszisaikat, egyéniségeiket fejlesszék. Azok a gyerekek szinte mind beférnének már a Honvéd felnőtt csapatába is!

 

Mennyire népszerű sportág most a labdarúgás a fiatalok, a gyerekek körében? 

Abszolút népszerű! Bármennyi sportágat is kreálnak, találnak ki a labdarúgás marad a legnépszerűbb sportág.

 

Hogyan kell/lehet toborozni játékosokat? 

Sokféleképpen lehet, de már a régi módszer, amikor toborzókat hirdettek, nem működik. Manapság az óvodákba és az iskolákba kell elmenni a gyerekekért, nehogy más sportág elhalássza őket. Az iskolákban heti 1-2 alkalommal történő foglalkozás segít megszerettetni a labdarúgást és utána már az egyesületekben folytatódhat a képzés.

 

Önök például most hol tartanak ebben? Kiket várnak egyesületükhöz? 

A Városgazda Utánpótlás Akadémia (VUA) még csak négy éve működik, de már több mint 350 labdarúgóval folynak az edzések. Bozsik tornákon, fesztiválokon rendszeresen nagy létszámmal veszünk részt, ezen kívül a Budapesti Labdarúgó Szövetség által rendezett korosztályos bajnokságokban is három csapatot versenyeztetünk. Fejlődésük egyértelmű, ezért úgy gondoljuk, hogy magasabbra lehet tenni a lécet velük kapcsolatban. Célul tűztük ki, hogy a 2019/2020 bajnoki esztendőben az MLSZ U19, U17 bajnokságában is szeretnének elindulni, de ehhez 18-19 éves labdarúgókra lenne szükségünk. A VUA Labdarúgó szakosztályába folyamatosan lehet jelentkezni, érdeklődés, információ, jelentkezés Hernády András szakosztályvezetőnél lehetséges a következő telefonszámom: +36 30/256-3764.

 

Bakonyi Péter

Legfrissebb híreink