Az MLSZ elnöke szeretné, ha újra Csányi Sanyi bácsiznák

Célkeresztben a jövő, a válogatott, Rossi, és a rasszizmus kérdésköre.

Forrás: MTI

Exkluzív, részletes interjút adott az M4 Sportnak Csányi Sándor. Az MLSZ elnöke újraválasztás előtt áll, ennek szellemében nyilatkozott jövőbeli terveiről, a válogatottról, Marco Rossiról, az UEFA-ról és az új Puskás Arénáról. Ebből az interjúból szemezgettünk. 

 

A fiatal magyar játékosokról

"A klubcsapatoknál két fő célkitűzésünk volt. Az egyik, hogy csökkenjen a külföldi játékosok aránya és a magyar, főként fiatal játékosok aránya nőjön. Ezen a területen nem voltunk sikeresek, pedig ösztönzőkkel, kötelező előírásokkal is próbálkoztunk. Jelenleg hét magyar játékos az átlag, aki 90 percen keresztül a pályán tartózkodik, de ha ebből leveszem a honosított és a családi kapcsolatok révén magyarnak minősített játékosokat, akkor ez a szám csak öt. Még rosszabb az arány, ha a fiatalokat nézzük. Az elmúlt bajnoki szezonban átlagosan 2,6 játékos volt az, aki 25 évnél fiatalabb. Ha pedig megnézzük a 21 évnél fiatalabb játékosokat, akkor azt látjuk, hogy 0,4 ez a szám. Tehát a 12 első osztályú csapatban összesen gyakorlatilag egy félidőnyi játékidőt kaptak a 21 éven aluli játékosok. Ezért is nehéz Gera Zoltán dolga az U21-es válogatottal, hiszen nagyon nehéz úgy helytállni, hogy gyakorlatilag az összes játékosa NB II-ben játszik. Ebben nem sikerült előrejutnunk. A 12 csapatos NB I nem akadálya annak, hogy a magyar futball fejlődjön, hiszen a környékünkön sok országban nemhogy 12, de 10 csapattal is játszanak bajnokságot.”

 

A válogatottról és Marco Rossiról

"Marco Rossi egy mediterrán típusú ember, én szeretem azt a fajta kommunikációt, amit ő folytat és többet mutat meg a közönségnek a válogatottból. Ő is tudja, hogy kárt okoz azzal a csapatnak, ha kiállítják és a következő meccseken nem lehet ott a kispadon. Megígérte, hogy ilyen többet nem fordul elő, de ebben egyáltalán nem vagyok biztos. Én a kritikákat jól viselem, engem lehet szidni. Régóta vezető vagyok, sok kudarcot is megéltem, nem csak sikert. Nyilván az ember jobban örül, hogy 2016-ban az Európa-bajnokság alatt Sanyi bácsi voltam az utcán, mikor megláttak, most meg más jelzőket használnak. Ez időről időre változik, remélem, hogy a válogatott segít nekem abban, hogy újra pozitív jelzőket kapjak.”

 

Az UEFA-ról és a rasszizmusról

„A Magyar Labdarúgó Szövetség csatlakozott ahhoz az UEFA-konvencióhoz, miszerint zéró toleranciát alkalmazunk a rasszizmussal szemben. A huhogás, a cigányozás, zsidózás, sorolhatnám, ezek a rasszista történések a stadionban és a pályán is nagyon súlyos büntetést írnak elő. És nagyon pontos, fix szabályozás van, hogy milyen büntetést szabhat ki a fegyelmi bizottság. Ezért mi nem kaphattunk mást, mint teljes stadionbezárást a szlovák meccs után. A szlovákok nem visszaesők voltak, mi viszont sajnos igen. Ami nagyon fontos, hogy jöhetnek a súlyosabb büntetések, mint a pontlevonás, vagy akár az európai versenyekből való kizárás. Tehát kérem a szurkolókat – megértem, hogy indulatosak –, hogy szidják az MLSZ-t – ugye lehet bu.i MLSZ, a legújabb a szar..zi MLSZ –, szidjanak engem, csak ne legyenek rasszisták.”

 

A Puskás Arénáról

"Az új Puskás Aréna méltán érdemli meg ezt az érdeklődést, nekem nagyon tetszik, nagyon jó hangulatú stadion, szerintem Európa egyik legszebb és műszakilag is legjobb stadionja, ami persze nemcsak futballstadion, hanem egy olyan létesítmény, ami nagyon sok kulturális élményt is fog nyújtani. Ha sikerülne megegyezni a klubokkal, akkor nagyon örülnék, ha néhány kettős rangadót meg tudnánk szervezni a stadionba. Remélem, hogy egyszer eljutnak oda a magyar klubcsapatok is, hogy olyan érdeklődés lesz a különböző európai kupákban játszott meccseik iránt, hogy ki fogják nőni a saját stadionjukat és majd itt fogják játszani.”

Legfrissebb híreink