Az FTC Baráti Körének elnöke állítja, megvédik a Fradit

Budapest – Exkluzív interjú dr. Springer Miklóssal, több témakörről.

Forrás:

Az nb1.hu az 1999 óta íródó hagyományainak megfelelően a labdarúgás minden szereplőjének lehetőséget biztosít a gondolatai, meglátásai, tervei, elképzelései ismertetésében. Ezúttal az FTC Baráti Kör elnökével beszélgettünk.

Mondhatnánk, dr. Springer Miklós, az FTC alapító elnökének unokája révbe ért, hiszen nemrégiben megválasztották az FTC Baráti Kör elnökévé. Igazán nagy változás azonban mégsem történt: Miki bácsi élete eddig is a Ferencvárosról szólt, és állítása szerint ezután is a három E betűről, a zöld-fehérről fog szólni. Ha valakinek, akkor neki ez tényleg az élete része. A Rudas Ferenc halála miatt megválasztott dr. Springer Miklóssal beszélgettünk, többek között a ferencvárosi szervezet életében történt friss változásokról is.

 

- Hosszú utat járt be, mire a Baráti Kör első embere lett?

- Még 1984-ben tértem vissza Magyarországra külszolgálatból. Azonnal bekapcsolódtam a klubéletbe, akkor alakult a Baráti Kör és a bátyám segítségével meg tudtuk választan a Mészáros Dodót elnöknek, aki pedig rám alelnökként számított. Amikor szegény Dodó elhunyt, akkor rábeszéltem Rudas Ferencet, hogy legyen ő az elnök.

 

- A nemrég elhunyt legendás ferencvárosi futballista könnyen beadta a derekát?

- Nem, mert úgy érezte, hogy nem alkalmas a feladatra. Azt mondta, ő nem elnök típus. Azért sikerült meggyőznöm. Az igaz, hogy nem volt erőssége a papírmunka, de már a kezdetektől fogva ott voltam mellette, segítettem neki mindenben. Rudas Feri egy fantasztikus és csodálatos elnök volt.

 

- Nehéz lesz utolérni?

- Nem lesz könnyű, hatalmas tekintélye és híre volt. Rendkívül jól látta el a feladatát. Szeretném olyan jól csinálni a dolgom a Baráti Kör élén, mint ahogy ő tette.

 

- Nem kis felelősség…

- Persze, hogy nem az… Őszintén kell beszélnünk: kevés fiatal van a szervezetben. Sokan ötven és a halál között vagyunk. Szeretnénk, hogy több fiatal legyen a Baráti Körben.

 

- A hírek szerint az elmúlt időszakban sok új tag jelentkezett. Ez igaz?

- A Fradi alapszabálya szerint, aki a Baráti Kör tagja, az két év után automatikusan jelentkezhet a ferencvárosi tagságba. Még soha ennyien nem jelentkeztek, mint most. Mintha valami összeesküvés készült volna… Szigorítottunk az alapszabályunkon, mert azt nem akarjuk, hogy a Baráti Kört felhasználva játékszerré változzon a Ferencváros. Ezt nem a klub kérte tőlünk, ezt mi éreztük így, nem hagyhatjuk, hogy kihasználják a szervezetünket, és ezáltal a Ferencvárossal kezdjenek el szórakozni. Azzal nem lehet.

 

- Rossz néven vették az új jelentkezők nagy tömegét, szándékát?

- A Baráti Kör egy nagyon homogén, családias szervezet. Egy felé megyünk, egy a gondolatunk. A legutóbbi közgyűlésen is - mondjuk ki - nem izgalmas témákat vettünk sorra, mégis huszonnégyen hozzászóltak. Teljes támogatottsággal lettem elnök, egy tartózkodás volt, saját magamra nem akartam szavazni, én tartózkodtam. Azon gondolkozunk, hogy miként ápoljuk a múltat, hogyan segítsük a jövőt. Nem engedjük ezt a családias hangulatot felbolydítani. Egyénenként megvizsgáljuk a jelentkezéseket, amelyekre még a régi, nem módosított feltételek vonatkoznak, és egyenként válaszolni fogunk a jelentkezésre. Ez a jogrend, a mi szervezetünk így működik.

 

- Nemrégiben készült önnel egy interjú, ahol azt mondta, az egyik legnagyobb vágya, hogy újra bajnok legyen a Ferencváros. Tizenkét éve nem volt a klub az aranyéremhez ilyen közel…

- Nagyon remélem, hogy megnyerjük, igazából, ezt talán már nagyon elbukni sem lehet. Nagyon várom már, meg akarom ünnepelni, meg akarom élni, hogy mi nyerjük meg a bajnokságot.

 

- Együtt ünnepel majd a Fradi Család?

- Nagyon bízom benne, hogy addigra a béke is helyreáll. Boldog vagyok, hogy a szurkolók készek tárgyalni az elnökkel. Ha az elnök úgy gondolja, akkor szívesen közvetítek, segítek. Nem tudom, van-e tekintélyem, én is olvasok internetet, olvastam, hogy miket írtak rólam… Nem szeretem, ha ilyen hangnemben beszélünk egymásról, ez nem malacság, ez színtiszta trágárság… De visszatérve a kérdésre: örülnék, ha az ultrák bejönnének a stadionba. Nem mindegyik rossz ember, csak sokan félrevezetettek. Bevették a dumát, hogy a szkenner ilyen, meg olyan. A szkenner önvédelem. Mi nem akarunk senkit kizárni, mi ezt a csodálatos stadiont szeretnénk megóvni a kártevőktől, és nem akarjuk, hogy folyamatosan megbüntesse a szövetség a klubot. Felelősséggel tartozunk a Fradiért, ez alól senki nem bújhat ki. Az előző biztonsági rendszert ki lehetett játszani, ezt nem, ezért van a szkenner.

 

- Ennek tükrében, mégis, nem gondolja, hogy sokan rossz néven veszik a Baráti Körbe való belépés feltételeinek megszigorítását?

- Aki rendes ember, és be akar lépni, az be fog lépni. Az új szabály szerint azt határoztuk meg, hogy hány tagot lehet ajánlani, és a pártfogónak öt éve Baráti Kör-tagnak kell lennie. A Baráti Körrel azt nem lehet megcsinálni, hogy egyik nap belépek, aztán másik nap hozom a sleppemet. Úgy érezzük, meg kell védenünk magunkat, mielőtt balhé lesz. Mi, a Baráti Kör nem tehetjük kockára a Ferencváros helyzetét azzal, hogy játékszernek próbálják meg használni a szervezetünket. Ha valaki, akkor én talán tényleg hivatott vagyok arra, hogy megvédjem a Ferencvárost. Már csak a családi hagyomány révén is.

 

S.Z.

Legfrissebb híreink