Anglia-Magyarország: büntethető-e az MLSZ?

Lesznek-e újabb szankciók?

Forrás: Wembles Stadium/Twitter

Balhé volt a Wembleyben a tegnap esti, 1-1-re végződött Anglia-Magyarország vb-selejtezőn. Angol állítások szerint az egyik magyar szurkoló (az nb1.hu úgy tudja, magyaroknak szurkoló lengyel volt az illető) rasszista jelzőkkel illette az egyik biztosítással foglalkozó illetékest, ezután nyomultak be az angol rendőrök a vendégszektorba.

Volt náluk gumibot és vipera is, mindezek ellenére meghátrálásra lettek kényszerítve (persze az lenne a legjobb, ha soha, sehol nem lenne rájuk szükség), így tegyük fel azt a jogos kérdést, hogy milyen rendőrség az, amelyik bemegy egy szektorba, de menekülőre kell vennie?

Egyébként az Eb-döntő alatti balhé után azt mondták az illetékesek, hogy azért nem voltak bent a rendőrök a Wembleyben, mert a biztonsági szolgálatnak kell a rendet fenntartani a stadionban, most meg ott voltak...

De milyen büntetésre számíthat az MLSZ, így Magyarország, a válogatottunk és a magyar szurkolók? Mert hiába volt Anglia a rendező, a helyzet nem olyan egyszerű, hogy csak ők viszik majd el a balhét. 

A kialakult helyzet miatt az Index igyekezett körbejárni a jelenlegi helyzetet, íme:

„Nem egyszerű a történet, ugyanis a nemzetközi gyakorlatban az a jellemző protokoll, hogy a házigazda megegyezik a vendég csapat szövetségével, hogy árusítsa a vendégszektorba a belépőjegyeket.

Ezúttal az angol szövetség (The FA) oldalán egy külön linken keresztül tulajdonképpen – egy regisztrációt követően – bárki belépőt vásárolhatott a magyar szurkolóknak fenntartott szektorba.

Kerestük a Magyar Labdarúgó-szövetséget, de a szervezet még nem kapott hivatalos tájékoztatást a történtekről.

 

A KEDDI TALÁLKOZÓ AZ ANGOLOK RENDEZVÉNYE VOLT, ÍGY A SZERVEZÉSI KÉRDÉSEK HOZZÁJUK TARTOZNAK, MÁS KÉRDÉS, HOGY AZ OBJEKTÍV FELELŐSSÉG ELVE ALAPJÁN A MAGYAR SZÖVETSÉGGEL SZEMBEN INDULHAT FIFA-ELJÁRÁS A VENDÉGSZEKTORBAN TÖRTÉNŐ RENDBONTÁS UTÁN.

 

Egyébként a vendégszektorokban bizonyos létszám fölött a vendég szövetségnek is biztonsági kollégát kell delegálnia. A magyar tábor mérete ezt bizonyosan indokolta, ennek rendje és módja szerint pedig volt is a helyszínen magyar biztonsági ember.”

Mint ismeretes, a Magyar Labdarúgó-szövetséget súlyos büntetéssel, többek között kétkapus találkozóval (ebből az egyik két év próbaidőre felfüggesztett) sújtotta a FIFA a szeptemberi Magyarország–Anglia világbajnoki selejtezőn történtek miatt.

Legfrissebb híreink