A Vidi tulaja megvenné az Újpestet?

Megvan a lila-fehér klub ára is.

Forrás:

Időről időre felvetődik, hogy Roderick Duchatelet hajlandó lenne eladni az Újpest FC-t. A találgatásokat az a körülmény is táplálja, hogy a belga üzletember 2011-ben nem is titkoltan befektetési szándékkal vette meg a leg­ősibb, 1885-ben alapított magyar klubot. A Magyar Nemzet információi szerint a közelmúltban potenciális vevőjelölt tűnt fel: Garancsi István lehet a lila-fehérek új tulajdonosa.
 
A szabályok szerint ugyanabban a bajnoki osztályban egy személy vagy gazdasági társaság birtokában nem lehet több klub, az üzlet létrejötte esetén Garancsinak tehát meg kellene válnia a Mol Vidi FC-től. Éppen ezért párhuzamosan két ügylet valósulhat meg: az Újpest FC adásvételével lényegében egy időben a jelenlegi név­szponzor, a Mol a Vidi FC-nél tulajdonossá avanzsálna. Ez a lépés egy szerves folyamat betetőzése lenne Székesfehérváron.
 
Az olajtársaság 2010 óta főszponzorként támogatja a Videotont; majd a klub nevét tavaly nyáron – a szurkolók tiltakozása ellenére – megváltoztatták Mol Vidi FC-re. A legnagyobb magyar vállalat vezérigazgatója, Hernádi Zsolt októberben a Digi Sport reggeli adásában beszélt a klubbal kapcsolatos terveiről, szerinte a környező országoknak közös közép-európai bajnokságot kellene létrehozniuk a legjobb csapatok – köztük természetesen a Mol Vidi FC – részvételével.
 
A Magyar Nemzet szerette volna megkérdezni az ügyről Garancsi Istvánt, ám a Vidi kommunikációs osztályától azt a válasz érkezett, miszerint „az elnök úr úgy gondolja, jelenleg nincs olyan téma, amelyben meg kellene szólalnia”.
 
Roderick Duchatelet ugyanakkor írásban válaszolt a kérdéseikre.
 
– Igaz-e, hogy a következő hónapokban (még az új idény kezdete előtt) változás várható az Újpest FC tulajdonosi szerkezetében? – kérdezte a lap, amire így válaszolt: – Nem hiszem, hogy nyár előtt erre sor kerülne. Miként a legutóbbi (a Nemzeti Sportnak január­ban adott – a szerk.) interjúmban is elmondtam, egyre többen érdeklődnek az Újpest FC megvétele iránt. Mi több, az elmúlt három évben folyamatosan tárgyalok különböző partnerekkel, akik megvennék a klubot. Az Újpest nagyon nagy név a futball történetében.
 
Most, hogy a klub minden szempontból jobb helyzetbe került, egyre inkább felkelti a befektetők érdeklődését. A magyar labdarúgás általános jó környezete ugyancsak serkenti a figyelmet. Az érdeklődők ajánlatának egyeznie kell az eladási árral, de ez többnyire nem valósul meg – ez a legfőbb oka annak, hogy a klubot eddig nem adtam el. Ha ez olykor meg is történt, nem láttam biztosítottnak a klub jövőjét az adott vevőjelölt kezében, ezért visszautasítottam az ajánlatot. A szándékaik ugyanis nem voltak tisztességesek, a saját haszonszerzésük és dicsőségük érdekében lerombolták volna mindazt, amit eddig felépítettünk.
 
Roderick Duchatelet arra is válaszolt, az ő véleménye szerint mekkora az Újpest FC piaci értéke. – Nagyon bonyolult meghatározni egy futballklub értékét – felelte. – A fő szempont az, hogy kinek mennyit ér meg. Látható, hogy egyre többen látnak üzleti lehetőséget a befektetésre a szórakoztatóiparban, amelynek a futball húzóágazata.
 
A befektetők spektruma a futballügynökségektől az Egyesült Államok pénzügyi alapjain át akár a különböző hátterű oligarchákig terjed, ezt látva azt gondolom, hogy a futballklubok értéke általában véve tartósan emelkedni fog. Az Újpest FC-ben folyamatosan megvalósuló befektetéseinkre tekintettel a közelmúltban megváltoztattam a klub és az ahhoz kapcsolódó kereskedelmi javak értékét húszmillió euróra.
 

Legfrissebb híreink