A vezérigazgató bejelentést tett a Fradi-edző sorsáról

Budapest – 50 évig nem tudnak még versenyezni a topcsapatokkal.

Forrás:

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója a Sport TV Mai helyzet című műsorában leszögezte, Thomas Doll marad a Ferencváros edzője, illetve beszélt arról is, miért nem dominálják annyira a bajnokságot, mint az előző szezonban.

 

„Thomas Doll marad, meg sem keresett minket senki, őt sem. Ezek ilyen légből kapott hírek. Itt felmerült a Rapid Wien és még nem is tudom ki. Nem, szó nem volt róla – szögezte le gyorsan a Sport TV Mai helyzet című műsorában Orosz Pál, hogy marad a tréner, és arra is válaszolt, mi lenne akkor, ha lennének megkeresések, amelyek kihagyhatatlan lehetőséget jelentenének a német mesternek. „Akkor az történne, hogy Thomas Doll szerződésében van egy kivásárlási összeg, de nyilván megbeszélnénk, mit tegyünk, mennyire szeretne menni, vagy nem. De még egyszer mondom, nincs erről szó, ez nem fordult elő soha. Ha majd előfordul egyszer, akkor nyilván elbeszélgetünk róla, de mi nagyon örülünk, hogy itt van Thomas, jó munkát végeznek, úgyhogy hosszú távon együtt tervezünk.”

 

Szóba került az is, hogy a magyar bajnokság minősége, és a klubok anyagi lehetősége behatárolja, milyen játékos jönne Magyarországra, és ha például Gera Zoltán vagy Hajnal Tamás 10 évvel fiatalabb lenne, a kvalitásaikkal biztosan nem a Ferencvárosban játszanának, mert nem tudna annyit fizetni a magyar csapat, mint egy másik klub mondjuk Nyugat-Európában. „Ezt reálisan kell nézni, ha 7 évesen egy gyerek elkezd focizni, és az az élete célja, hogy futballista legyen, és a maximumot szeretné kihozni magából, akkor ő ezt szakmailag és financiálisan is szeretné tenni, egész biztos vagyok benne. És nem fogunk tudni versenyezni az elkövetkező 50 évben az európai topcsapatokkal és topbajnokságokban szereplő csapatokkal.”

 

„Elég régóta itt van, hogy átlássa a magyar viszonyokat. Arról is beszéltünk, hogy a saját utánpótlás tulajdonképpen a legfontosabb, és erre nagyon nagy hangsúlyt fektetünk most az elmúlt időszakokban. És a környező országokban láthatjuk a példákat, elég csak megnézni a Dinamo Zagrebet, hogy micsoda bevételei vannak a saját nevelésű játékosok eladásából. A Ferencváros pont egy olyan klub egyébként, ahonnan tovább lehet menni komolyabb bajnokságba is, elég csak megnézni Besicset, Somáliát vagy Nagy Ádit” – árulta el Orosz Pál, az utánpótlásról és a játékosok lehetőségéről milyen véleményen van Thomas Doll. Nagy Ádámra külön is kitért, üstökös karrierje van, akiért a Chelsea is érdeklődött, mehetett volna Franciaországba is, de ő a Bolognát választotta. „Ő egy jó példa, hogy egy magyar játékosnak is van arra esélye, ha mondjuk a Ferencvárosban játszik, hogy eligazoljon egy komoly bajnokságba.  Ez egy ösztönző is a gyerekek számára.”

 

„Én tavaly is elmondtam, hogy nem az a normális, hogy egy csapat 20 ponttal vezeti a bajnokságot, és akkor is elmondtam, hogy az idei év nem olyan lesz. Ez nem azt jelenti, hogy most örülök annak, hogy például kikaptunk a Pakstól, mert annak normális ember, aki fradista, nem örül, de benne van a pakliban. Ha szétnézünk az európai bajnokságokban, nagyon sok nagycsapat van, aki nem az élen van éppen. Ehhez hozzáteszem azt, hogy 5 pontra vagyunk az első helytől és kettőre a másodiktól, ami nem behozhatatlan. Ettől függetlenül ez az év nem olyan lesz, mint a tavalyi, ez nem úgy néz ki, hogy átgázolunk a mezőnyön, ennek sok oka van. Oka az Eb, az Eb után visszajött játékosok, és egyéb dolgok is, amikről most nem feltétlenül szeretnék beszélni. Jó irányba vagyunk, átláttuk, hogy a játékosokról mindent tudunk, ami a fizikai teljesítményüket jelenti. Tudjuk, hogy egy edzésen vagy mérkőzésen mennyit fut, milyen a gyorsulása, milyen a súlypontemelkedése, stb. Egy dolog volt az, amiben nem voltunk ott, ahol lennünk kellett, hogy mi van a fejükben, a pszichológiai része az egésznek. Most erre nagyobb hangsúlyt fektettünk, együtt dolgozunk egy nagyon jó nevű sportpszichológussal. Ez egy nagyon új történet, és úgy gondolom, ennek meg lesz a hatása. Új emberrel kezdtünk el dolgozni, aki például a Szilágyi Áron pszichológusa is, egy nagy név a szakmában. Úgy vélem, hogy a téli felkészülési időszak után lesz megint a Fradi az a Fradi, amit tavaly is láthattak. Amikor a sérültjeink felépülnek, amikor egy pihenés, egy nyugodt felkészülés után megmutathatjuk, hogy mit tudunk valójában. Természetesen idén is célunk a kupagyőzelem, a bajnoki cím megszerzése, aztán meglátjuk, hogy majd mi lesz ebből, de én úgy vélem, hogy mindenféleképpen esélyesek vagyunk erre” – monda Orosz Pál azzal kapcsolatban, hogy a Ferencváros a tabella harmadik helyén áll jelenleg, és hogy milyen fontos újítást vezettek be. 

 

„Tanulni mindig lehet, és mindig kell is.  Én azt mondom, hogy leginkább a külföldi kluboktól kell tanulnunk, hogy ott milyen stábok dolgoznak. Megint ide lyukadunk ki, de más anyagi háttérrel rendelkeznek, mást engedhetnek meg maguknak, de mi a saját környezetünkben, mindenhonnan az úgynevezett best practice-eket át kell, hogy vegyük. Ebben semmi szégyen nincs, ha mi egy más sportágtól veszünk át olyat, ami ott jól működik. Mindig mondtam, most is mondom, hogy a labdarúgás más, mint a többi sportág, sokkal nagyobb érdeklődésre számot tartó sportág, sokkal nagyobb lehetőségekkel mindenféle szempontból, de ez nem jelenti azt, hogy a más spotágaknál folyó szakmai munkából mi ne tudnánk tanulni” – fogalmazott Orosz Pál azzal kapcsolatban, hogy ha lehet, érdemes más sportágtól tanulnia egy labdarúgócsapatnak is.

 

Zárásként felvetődött, hogy a korábban említett okok, amik miatt nem áll a tabella élén a csapat, megszűntek-e már. „Kudarcként élni meg, hogy harmadik helyen van a csapat, az nem reális. Kétségtelen tény, nem 10-15 ponttal vezetjük a bajnokságot, megnéztük, nagyjából annyi gólt lőttünk 15 fordulóban, mint tavaly, talán két vagy három gól a differencia. A baj az, hogy sokat kaptunk, és itt kellett, kell változtatni. Tehát hogy a rögzített szituációnál milyen problémák vannak, nem feltétlenül csak a védelmen múlik, ez egy csapatmunka, mi változott meg a fejekben tavaly óta, ki az, aki elhitte, hogy most már mindent megnyertünk, és akkor most már nekünk elég csak kiküldeni adott esetben a cipőnket egy csapat ellen. Nem, nem így van, a mai bajnokság már nem ilyen.”

 

Legfrissebb híreink