Történelmet írt a játékos, akit a magyar válogatott honosítana

Premier League-csapatok szeretnék Marco Rossi "legkönnyebb ügyét".

Forrás: barnsleyfc.co.uk

Tudnivaló, hogy a magyar válogatottnál világszerte figyelemmel tartják és monitorozzák azokat a játékosokat, akik bármilyen téren szóba jöhetnek a nemzeti csapatban. Hétfőn már beszámoltunk arról, hogy a válogatott sajtótájékoztatóján Marco Rossi lehetséges honosításokról is nyilatkozott - így az AEK-nál játszó Laci Zsigáról, valamint a Barsnleyban futballozó Callum Stylesról.

A szövetségi kapitány hozzátette azt is, hogy a könnyebb ügynek Styles honosítása tűnhet, aki ugyan Angliában született, ám az angol mellett nagyszülei révén akár a magyar vagy az ukrán válogatottban is szerepelhetne. 

De ki is ő pontosan?

Callum John Styles 2000. március 28-án látta meg a napvilágot Buryben, Manchestertől nem messze. Egyértelmű volt, hogy a foci lesz a pályaútja, így a jelenleg a Premier League-ben szereplő Burnley akadémiájára került, azonban nem éreztek benne elég lehetőséget, így 15 éves korában (ami vízválasztónak számít a szigetországban) profi szerződés helyett eltanácsolták.

Mint később kiderült, elég rossz döntés volt.

Ő ugyanis hazatért az egykor és akkor még szebb napokat megélő, nagy nívójú Burybe, ahol felkapaszkodott a ranglétrán és 16. születésnapja után nem sokkal debütált a nagycsapatban. A Bury akkoriban a harmadosztályban (League One) játszott, a Southend elleni, szezonzáró bajnokit pedig úgy nyerték meg 3-2-re, hogy Styles a 75. percben lépett pályára. Ezzel pedig történelmet írt: ő lett az első olyan pályára lépő játékos a profi angol futballban, akinek a születési éve kettessel kezdődik - más kérdés, hogy a meccs végeredménye, így a három pont épp miatta vált semmissé, hisz kiderült, a klub nem regisztrálta őt megfelelően a szövetségi rendszerben...

2017 elején aztán hosszú távú profi szerződést kapott a Bury vezetőségétől, egyben egyre több lehetőséget a stábtól: bő egy év alatt 25 tétmeccsen lépett pályára a felnőttcsapatban (hol eredeti posztján, belső középpályásként, hol a balszélen vagy esetenként védőként), emellett a fiataloknál is rendre játszott, és nem véletlenül kapta meg az év fiatalja díjat a csapatnál.

Jó szereplésével és tehetségével felhívta magára a figyelmet, 2018 nyarán ennek megfelelően 500 ezer fontért le is igazolta őt a Barnsley. A megállapodás értelmében fél évig kölcsönben még a Buryben játszott, aztán visszatért a Barsnleyhoz, ahol 2019 márciusának elején debütált.

Hamar fontos játékossá vált a harmadosztályból a Championshipbe feljutó csapatban: első teljes szezonjában 17, a második idényében, a 2020/21-esben már 44 tétmeccsen lépett pályára, azaz alapemberré vált, egyben őt választották klubja legjobb fiatal játékosának. A középpálya bal oldalán kap helyet, gólokkal, gólpasszokkal és agresszív játékstílussal tűnik ki, így nem véletlen, hogy több Premier League-klub is kiszemelte őt.

Nyáron ugyan nem váltott, de az új szezonban eddig a Barnsley összes bajnokiját végigjátszotta, a Birminghamnek gólt is szerzett. Játéka mellett nyilatkozatával is címlapokra került nemrégiben, amikor a válogatottságról kérdezték - akkor így nyilatkozott:

"Mindig is az volt a legnagyobb álmom, hogy pályára lépjek valamelyik nemzeti csapatban, legyen szó bármelyikről. Ha így megy a játék, remélem, előbb-utóbb összejöhet a meghívó, akár egy U21-es, akár egy felnőttválogatottól."

Utóbbira minden esély megvan, és könnyen lehet, hogy a magyar címeres mez lesz a "befutó" - ez esetben pedig Marco Rossi együttese egy olyan játékossal erősödne, aki a jelenlegi taktikai rendszerben a balszárnyra jelentene stabil pontot a következő bő tíz évre. 

Legfrissebb híreink