A magyar szurkolót hamarabb kiengedték a franciák a börtönből

Debrecen - Gergőt a magyar-izlandi Eb-meccsen kitört balhé után ítélték el.

Forrás: dehir.hu

Júniusban, a Marseille-ben megrendezett Magyarország-Izland Európa-bajnoki labdarúgó mérkőzés alatt a stadionban kitört balhé kapcsán öt magyar szurkolót vettek őrizetbe a francia hatóságok. Négyen megúszták pénzbüntetéssel, egyiküket viszont hivatalos személy elleni erőszak miatt hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Az elítélt férfi debreceni. Gergő elviekben karácsony előtt szabadulhatott volna, de mint most a dehir.hu megtudta, hamarabb elengedték, a napokban érkezett haza.

 

A főiskolát végzett 26 éves fiatalember korábban fellebbezett az ítélet ellen, de mivel augusztusban ítélkezési szünet volt a francia bíróságokon, így csak ősszel tartottak új tárgyalást. Ezen született meg a döntés, hogy büntetése felének letöltése után szabadon engedik. Azt egyelőre nem tudják, hogy milyen okból, azaz sikerült-e bizonyítani az ártatlanságát, vagy más miatt (esetleg jó magaviselet okán) határozott így a bíró.

 

A Dehir.hu korábban beszélt egy szurkolóval, aki Gergővel utazott Franciaországba a mérkőzésre és együtt is voltak a meccsen. Mint elmondta, ők és még legalább 150 szurkoló a drágább jegyüket beáldozva át akartak menni a kapu mögé a magyar táborba, hogy együtt szurkolhassanak honfitársaikkal. Egy kerítésnél próbálkoztak, ahol a rendészek azzal hitegették őket, hogy 5-10 perc múlva átmehetnek. Miután azonban mégsem nyitották meg a kerítést, sokan megelégedve a helyzetet, elkezdtek átmászni azon. A drukker állítása szerint a rendészek ekkor rájuk támadtak, vipera is volt náluk. Amikor véget ért a balhé, Gergőék visszamentek a helyükre.

 

 

 

Gergőt a mérkőzés lefújása után egy órával – a stadiontól már messze – a rendőrök kiemelték a tömegből, és bevitték a rendőrségre, majd megvádolták hivatalos személy elleni erőszakkal. A tárgyaláson ott volt egy rendész, aki rámutatott a debreceni drukkerre, azzal, hogy ő ütötte meg ököllel. A bíró az eljárás során videófelvételeket nem vett figyelembe.

 

 

 

Gergő szurkolótársa azt mondja, jó pár felvételt végignéztek, de olyat nem láttak, melyen Gergő és a rendész ütőtávolságban lett volna.Van azonban egy olyan felvétel, melyen pár méterre állnak egymástól, s Gergő háta mögül kilép egy maszkos szurkoló, s megüti a rendészt. A debreceni drukker végig tagadta, hogy megütötte volna a rendészt, mégis elítélték.

 

Amennyiben azért engedték el most, mert kiderült az ártatlansága, akár kártérítési pert is indíthat a francia állam ellen.

 

A drukker segítésére egyébként – a magasra rúgó költségek miatt – a debreceni ultrák gyűjtést szerveztek, a pénzt Gergő barátnője számlaszámára utalhatták azok, akik támogatni akarták a fiatalembert.

Legfrissebb híreink