A kispestiek szállodáját is hanggránátozták - új, óvási fejlemények az UEFA-nál

Volt már, hogy az UEFA hasonló ügyben elvett győzelmeket. 

Forrás: Honvéd/Facebook

A brit The Sun sokkolóként írta le a craiovai eseményeket, míg a francia L'Équipe úgy véli, nem biztos a román együttes továbbjutása. A román Digi Sportnak a korábbi FIFA-bíró, Ion Craciunescu (68) elmondta, két esetről tud, ahol a játék folytatódott, miután a játékvezetői stáb valamelyik tagját megdobták – az UEFA mindkét esetben elvette a győzelmet a vétkes klubtól - írta a Blikk a tegnapi, botrányos Craiova-Honvéd mérkőzéssel kapcsolatban.


KÖZBEN AZ UEFA BEFOGADTA A HONVÉD ÓVÁSÁT, HÉTFŐN TÁRGYALNAK - klubjelentés:
"ITT VAN AZ UEFA VÁLASZA!

Befogadta a Honvéd óvását az európai szövetség – tárgyalás hétfőn

 

Megérkezett az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) válasza a Budapest Honvédhoz, miután klubunk megóvta a csütörtöki Universitatea Craiova elleni Európa-liga-selejtezőt. Az UEFA arról tájékoztatta a két klubot, hogy megérkezett a Honvéd óvása, amelyet az etikai és fegyelmi bizottság hétfői ülésén terjesztenek elő.

 

Mint arról beszámoltunk klubunk megóvta a botrányos körülmények között véget érő Craiova elleni mérkőzést, ahol a román szurkolók többek között hanggránáttal dobták meg Arnold Hunter játékvezetőt, a kényszerszünet alatt zajló egyeztetések során pedig a rendőrség jelezte, ha félbeszakítják a meccset, nem tudja garantálni a mieink és a bírók biztonságát."


A KLUB HONLAPJÁN AZ EGYIK TULAJDONOS SZÓLALT MEG, VÁLTOZTATÁS NÉLKÜL KÖZÖLJÜK:
"A Budapest Honvéd craiovai küldöttségének Mendelényi Dániel tulajdonos is tagja volt, aki honlapunknak is beszélt a botrányos mérkőzésről és az óvásról.

 
Személyesen is ott voltál a mérkőzésen, hogyan élted meg a találkozón történteket?
Onnan kezdeném, hogy már a mérkőzés előtt elkezdődött a gyalázkodás, nagyon mély gyűlölet és félelemkeltés, amit példátlanak tartunk. Nemcsak Magyarországon, hanem a nemzetközi futballban is. A mérkőzés előtti éjszaka megtámadták a szurkolóinkat, valamint a csapat szállodáját, amelyet az éjszaka közepén hanggránátokkal dobáltak meg a román „drukkerek”. Ami pedig a pályán zajlott, az ezen is túlmegy. A szurkolók akkor is fütyültek, amikor egy súlyosan sérült játékost vittek le a pályáról, ilyesfajta sportszerűtlenséggel nem találkoztam még. Ez a megyei bajnokságok legalja, amit Craiovában tapasztaltunk. Köpködték és dobálták a cserejátékosokat, amihez a biztonsági szolgálat is asszisztált. Fertelmes volt. Ami pedig a mérkőzés végét illeti, az maga a komédia. Az öltözőfolyosó kijáratánál a Craiova egyik vezetője cukkolta a játékosainkat, és próbált verekedést provokálni. Mindezt úgy, hogy pár másodperccel később több tucat biztonsági ember jelenik meg, akik a mieinket veszik körbe. Csak a mi higgadtságunkon és a velünk utazó biztonsági embereken múlott, hogy nem vertek meg minket. 

 

A mérkőzés után bejelentettük, hogy megóvjuk a találkozót, hol tart most ez az ügy?
Kora délután benyújtottuk az óvást, felvettük a kapcsolatot az MLSZ illetékeseivel is, minden szinten elmegyünk a végsőkig, ezt nem szabad hagyni. Ez nem a Craiováról és nem a Honvédról szól, hanem egy olyan gyalázatról, ami nem fordulhat elő ma a futball világában.

 

Mindkét mérkőzés előtt felhívtuk a szurkolóink figyelmét a sportszerű buzdításra. A Győrben tapasztaltak után mekkora kontrasztot jelentett, amit Romániában kellett átélnünk?
Hatalmas, és a legijesztőbb az volt, hogy nemcsak a kemény mag irányából, hanem minden szinten gyűlölettel találkoztunk, ami egyszerűen példátlan. A mi szurkolóink sokáig állták a sarat, s a körülményekhez képest a lehető legjobban viselkedtek. 

 

Milyen végkimenetelre számítasz az óvást illetően?
Nagyon szeretnénk, ha a javunkra döntenének, ami azt is jelentené, hogy mi jutunk tovább a következő körbe. Arra pedig mindenképpen számítunk, hogy a Craiova példás büntetést kap, és az UEFA elmegy a végsőkig. Kizártnak tartom, hogy elfogadható legyen egy ilyen szintű megfélelemlítés, a csendőrség, a klubvezetés és a szurkolók összejátszása. Ha az UEFA ezt hagyja, akkor olyan zsarolási hullám indulhat el, aminek nem tudjuk hol a vége, s ami sorsfordító lehet sajnos."


Az üggyel kapcsolatban írt összes cikkünk a linkre kattintva érhető el

Legfrissebb híreink