A futball igazsága – jegyzet

Lanzafame szegényebb két csodagóllal, de…

Forrás: Farkas Zsolt/nb1.hu

Lesállás előzte meg Davide Lanzafame győzelmet érő gólját a szombati, 2-1-es Fradi-sikerrel végződő derbin? Nem kérdés, a válasz egyértelműen igen. Ezt azonnal megállapították a szurkolók közül jó páran, de többen a sajtópáholyban is, hogy mást ne említsünk, élő adásban azonnal lesről beszélt a mérkőzést közvetítő tévécsatorna kommentátora, Hajdú B. István is. Ennek ellenére a lelátón azonnal tüzek gyúltak, végül pedig érvényesült a futball egyik örök és elcsépelt igazsága: gól az, amit a játékvezető megad. 
 

Jobban belegondolva azért van annak egy különös íze, hogy a vitatott találatnak éppen Davide Lanzafame a szerzője. Az olasz (aki nem mellesleg az őszi, 1-0-ra végződő derbin is győzelmet érő gólt szerzett a lilák ellen) egyfelől elévülhetetlen érdemeket jegyzett a Fradi első góljában is, hiszen váratlan sarkazással ágyazott meg Varga Roland góljának, másrészt beszélhetne hasonló szituációkról, hiszen két hónapja rövid időn belül kétszer is a fal másik oldalán állt. 
 

Hogy miről is van szó? Talán sokan emlékeznek rá, hogy Lanzafamét a Diósgyőr ellen március 2-án 7-0-ra, valamint a Haladás ellen két héttel később 2-0-ra megnyert mérkőzésen is tévesen fosztották meg egy-egy látványos ollózós góljától. Noha utólag kijelenthetjük, hogy csapatának egyik találat annullálása sem került sokba, hiszen a Ferencváros végül mindkét bajnokiját magabiztosan nyerte a harmincadik felé tartó harc egy-egy állomásaként, ne feledjük: a tavalyi gólkirály, Davide Lanzafame jelenleg is versenyben van a címért. Volt csapattársával, Holender Filippel társbérletben 15-15 találattal vezeti a vonatkozó rangsort, a korábban elvett plusz két góllal pedig…
 

Hagyjuk a számolgatást. Tekintve, hogy a derbit nem fogják újrajátszani, így hétfőn már lassacskán azok is kénytelenek elkönyvelni a Fradi sikerét, akik ezt ilyen vagy olyan okból kifolyólag nem szívesen teszik. A 2-1-es hazai sikerhez szükséges vitatott második gól kapcsán pedig kijelenthető: a futball, ez a sokszor oly kegyetlen, máskor csodálatos magasságokba emelő sportág azért csakugyan igazságot szolgáltatott "szombat este egy kétszer ártatlanul sújtott játékosnak.
 
Hatos Szabolcs
 

Legfrissebb híreink