A Fradi legendája szerint Tokmac simán beférne a Barcába

Nem lesz könnyű megtartani.

Forrás: Ferencváros

A barcelonai BL-kirándulás után a folytatásban sem akármilyen meccsek várnak a Ferencváros labdarúgócsapatára, hiszen a bajnokságban az Újpest és a Fehérvár, a BL-ben pedig a Dinamo Kijev és a Juventus lesznek a következő ellenfelek. Fontossági sorrendet lehetetlen felállítani, azonban van, akinek már a Messiék elleni keddi meccs közben a szombati derbin járt az esze.

„Én már olyan 3-0 környékén gondolkodtam azon, hogy talán lehet, hogy el kellene engedni ezt a mérkőzést, és a derbire kellene koncentrálni. De egy edző a kispadon azért nem így gondolkodik” – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Mucha József, az 1995-ös, BL-csoportkörben szerepelt Ferencváros másodedzője.

A Fradi-Újpest talán legkülönlegesebb szereplői azok a játékosok, akik mindkét klubban szerepeltek. Ilyen a Reggeli Startban vendégeskedő Kecskés Zoltán is, akit annak ellenére fradistának tartanak, hogy az Újpestben több mérkőzésen szerepelt.  „Az egyik kedvenc játékosom volt – valamennyi játékost kedveltem, természetesen, de Zoli, miután az Újpestből igazolt hozzánk, ez egy külön pikantériája volt a dolognak. Nagyon örültem annak, hogy beilleszkedett a csapatunkba, és az alatt az egy-két év alatt szinte fradistává vált, mint ahogy jelenleg is a veterán csapatunkban játszik” – fogalmazott Mucha. 

Kecskés Zoltán mindkét csapattal nyert bajnokságot, és a Reggeli Startnak elmondta, mire számít szombat este. „Most úgy érzem, a Ferencváros nyerni fog. Feldobott állapotban vannak a játékosok, mi is annak idején, amikor játszottunk a bajnokságban, nem éreztünk fáradtságot, jó érzés volt újra kifutni a pályára itthon, majd várni a következő Bajnokok Ligája-mérkőzést.”

Derbi: látványos szurkolással hangolt az Újpest Ultras - KÉPEK - NB1.hu

Mint már jeleztük: „Mint ismeretes, az Újpest FC és az UTE között fennálló vita miatt, mely a címer megváltoztatását (is) eredményezte, a lila-fehér ultrák nem járnak ki a csapat mérkőzéseire. Korábban ezt már megtették, majd visszatértek, de hónapok óta ismét a távolmaradásukkal jelzik, hogy számukra csak és kizárólag az eredeti címer létezik.

Mucha József a Fradi legjobb formában lévő játékosáról, Tokmacról is nyilatkozott. „Én Tökmagnak hívom, de gondolom, nem vagyok egyedül ezzel. Nagyon veszélyesen játszott, és az ember azt érezte, hogy ha megfelelő kiugratást, megfelelő mélységi passzt kap, akkor azért nagy gubancot okozhat, ami be is bizonyosodott a 11-es előtt, sőt nüánszon múlt az, amikor les miatt a gólját visszavonták. Lehet, hogy túlzás, amit mondok, de szerintem ebbe a Barcelonában simán elfutballozna. ”

Kecskés Zoltán szerint Tokmacra más klubok is felfigyelhetnek. „Nem lesz könnyű megtartani a Ferencvárosnak, főleg, hogy ha ilyen tempóban fog fejlődni.”

Mucha József frappáns választ adott arra a kérdésre, hogy Messi vagy Ronaldo játékára lesz-e majd inkább kíváncsi a Puskás Arénában. „Annyi jó játékost láttam, hogy én a Ferencvárosra vagyok kíváncsi. Nyilván azért az nem kis élmény, amikor az ember élőben látja ezeket a csapatokat, de én már jártam Barcelonában, Torinóban, ebben a korban ezen én már túl vagyok.”

Abban Mucha és Kecskés is egyetértett, hogy a Ferencváros ugyanúgy összegyűjthet öt pontot, mint 25 éve, és ezzel elérheti az Európa Liga-folytatást érő harmadik helyet.

Tokmacot a Strömsgodsettől vette meg 2019-ben – a Transfermarkt szerint - 400 ezer euróért a Fradi, a norvég támadó értéke azóta 2,5 millió euróra nőtt. Ezzel a 27 éves játékos a Ferencváros és az NB I legértékesebb játékosának számít. Tokmac a norvég labdarúgók listáján a 16. helyre jött fel, ezt a listát Erling Haaland (Dortmund) vezeti 80 millióval, Martin Ödegaard (Real Madrid) a második 45 millióval.

Ami pedig a szombat esti derbit illeti, a Ferencváros lesz a pályaválasztó, de nemcsak ezért esélyesebb: a legutóbbi négy derbin zöld-fehér siker született, miközben az Újpest legutoljára 2015 decemberében tudott 1-0-ra nyerni legnagyobb riválisa ellen.

Legfrissebb híreink