A Cristiano Ronaldót és Figót is kinevelő klub nyitotta meg a felcsúti előadást

A Labdarúgó Módszertani Központ tartott újabb tematikus napot.

Forrás: Puskás Akadémia

ÍME, A PUSKÁS AKADÉMIA BEJELENTÉSE:

"Az akadémiai képzés „nulladik”, igencsak fontos lépése volt a témája a Labdarúgó Módszertani Központ újabb tematikus napjának, amelynek keretében a magyar futballműhelyek szakemberei mellett a Sporting CP és a KRC Genk vezető scoutjai osztották meg tudásukat a tehetségek kiválasztásával kapcsolatban.

A legnagyobb futballműhelyek játékosmegfigyelői gyűltek össze akadémiánkon – határon innen és túl, hogy tapasztalatot cseréljenek az ifjú labdarúgók kiválasztásával kapcsolatban. A Puskás Akadémia konferenciaközpontja adott otthont a Labdarúgó Módszertani Központ harmadik tematikus napjának, amelynek fókuszában ezúttal – az egyébként meglehetősen érzékeny terület – a scouting állt.

Az akadémiai rendszer lényege azon tehetséges fiatalok képzése és fejlesztése, akik korosztályuk legjobbjaiként kvalitásaikat a csapatjátékban bontakoztatják ki. Ám ezt a folyamatot megelőzi a kiemelt tehetségek felkutatásának lépése: ahhoz, hogy egy játékos bekerüljön valamely akadémiára, tehetségének megvillantása mellett komoly kritériumoknak kell megfelelnie, összhangban az adott műhely stílusjegyeivel. Hogy egy adott klub miként találhatja meg a profiljába leginkább beleillő sportolót, arról – a hazai utánpótlásbázisok scoutjai mellett – nemzetközi partneregyesületeink közül Európa vezető utánpótlásműhelyeinek szakemberei számoltak be tematikus napunkon.

 

A klasszisok közül többek között Cristiano Ronaldót vagy épp Luís Figót is kinevelő Sporting CP vezető scoutja nyitotta meg az előadások sorát. Paulo Noga prezentációjában hangsúlyozta: „Célunk, hogy világszintű futballistákat képezzünk, olyan játékosokat, akik rendszerünk eredményeként válnak naggyá. A kiválasztás »gépezetében« azt a labdarúgót keressük, aki különleges, aki valamit máshogy csinál, mint a többiek. Sportolóinkra egyéni tehetséggondozó programot dolgozunk ki, amelynek segítségével kidomboríthatjuk egyediségüket, s amelynek köszönhetően a tehetség párosulhat a teljesítménnyel.”

 

Diederik Nys, a KRC Genk szakembere az úgynevezett KRC-DNS-ről beszélt. „Klubunk életében kiemelten fontos az elkötelezettségfaktor, hogy növendékeink a jellegzetes Genk-identitást magukévá tegyék, s a »kék vér« megjelenjen a játékukban is – fogalmazott. – A legfiatalabbaktól a legidősebbekig minden csapatunk ugyanazt a játékstílust képviseli, vonzó, domináns futballt játszunk, teljesítményünk alapja a felkészültség. Kifinomult módszertanunk keretében nagy figyelmet fordítunk arra, hogy játékosaink jól érezzék magunkat a klubban, hisszük, hogy csak így lehet eredményt elérni. Továbbá nem helyezzük őket keretekbe, hanem specifikumaikat felismerve teret engedünk az egyediségüknek. Ez a fő irányelvünk, ettől vagyunk sikeresek. A tehetség inkubátorai vagyunk, rendszerünkben az lehet sikeres, aki ügyes, technikás, domináns a labdakezelésben.” A Genk célja ugyanaz, mint akadémiánké: hogy saját nevelésű játékosokon alapuló első csapatot építsen fel – belga partnerünknél az NB I-es csapat immár ötven százalékát „kék vérű” játékosokat alkotják, a keret tagja a belgák győzelmét hozó 2018-as Puskás–Suzuki-kupán megismert U21-es magyar válogatott támadó, Németh András is.

A panelbeszélgetéseket követően a meghatározó hazai futballműhelyek szakembereinek bemutatóival folytatódott a tematikus nap. Elsőként Csordás Szabolcs, a Puskás Akadémia utánpótlás-menedzsere vázolta fel a scouting akadémiánkon kidolgozott rendszerét és folyamatát, kiemelve a potenciál fogalmának jelentőségét. Majd Domján Norbert, a Budapest Honvéd scoutja ismertette a Magyar Futball Akadémia kiválasztási metódusát, ugyancsak aláhúzva: az elsődleges cél a hosszú távú potenciállal rendelkező, kombinatív játékosok megtalálása. Végül az MTK, illetve a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia képviseletében Székely Zsolt a humort sem mellőző prezentációjában, kendőzetlenül mutatta be a kiválasztás folyamatát, a játékos felnőttcsapatig vezető rögös útját, leírva a tehetség egy új definícióját: tehetséges az, aki tanulékony – nem számít semmi más.

(Összeállításunk a Labdarúgó Módszertani Központ kiválasztással kapcsolatos tematikus napjáról az M4 Sport október 29-ei adásában, a Puskás Magazinban tekinthetik meg.)"

Legfrissebb híreink