A Bundesligában is profiskodott magyar válogatott védte meg Dárdait

Remek elemzést készített.

Forrás:

Dárdai Pál és a Hertha BSC még a Hannover elleni mérkőzés előtt bejelentette, hogy közös megegyezéssel nyártól nem a magyar tréner irányítja a csapatot. Sokan úgy gondolják, hogy ez a jó őszt követő rendszeres tavaszi visszaesésnek köszönhető, mely idén is utolérte a csapatot. Máshol az is napvilágot látott,és erről mi is beszámoltunk, hogy a vezetőség a magyar vezetőedző egy lépését árulásnak tekintette. Az biztos, hogy az elmúlt hetekben láthatóan feszült volt a légkör a csapatnál. Dárdai saját bevallása szerint elfáradt az elmúlt években, és már a szezon elején érezte, nem stimmel minden, valamint végig hangsúlyozta, ha nem vele képzelik el a jövőt, önként távozik.
 
A magyar trénert most Hrutka János védte Facebook bejegyzésében, elemezve azt, mit is tett a berlini csapatért Dárdai. Ezt változtatás nélkül közöljük:
 
"Egykor... de mi közöm most
A múlthoz énnekem?
Nem, nem leszek hálátlan
Irántad, jelenem." (Petőfi Sándor)
 
Az lett, nem csak a múlthoz, a jelenhez, és valahol a jövőhöz is Michael Preetz, a Hertha Berlin sportigazgatója, hanem egykori, valljuk be őszintén, sikereiért irigyelt csapattársával szemben is.
 
DÁRDAI PÁL, igen így, kiabálva, nagybetűvel szedve, 1997 óta áll a kék-fehérek szolgálatában, a számtalan siker mellett az elmúlt 4 évben a 7., majd a 6., a 10. és a jelenlegi 11. helyig vezette a fővárosiakat. A német kupában is maradandót alkottak, kétszer a más éttermekbe járó Dortmund (1x 11-esekkel), egyszer az ugyancsak nem a sarki büfében fogyasztó Bayern (hosszabbítás után) és a FC Köln búcsúztatta csapatát.
 
A négy év alatt mindvégig az elvárásokon, a realitáson, a statisztikákon és a számokon felül teljesítő szakvezetővel az első, a legelső alkalommal, amikor egy picit is kezdtek közelíteni a valósághoz, a hátterük, a befektetett pénzek szerinti helyzetükhöz, helyezésükhöz, "szerződést" bontottak, bontanak a nyáron. Pedig...
 
1️⃣ Amikor Dárdai átvette a Hertha csapatát, a keretének az összértéke 73 millió euró volt. A mai napon ez a keret már 203,5 millió eurót ér, így a 9. legerősebb egylet a Bundesligában. Tavaly a 10., tavaly előtt a 11., a 2015-16-os szezonban pedig a 12. legértékesebb kerettel rendelkeztek Berlinben. Ehhez mérten a szereplésük kimagasló volt!
 
2️⃣ Azért ez a közel 3-szoros emelkedés, mert rengeteget invesztáltak a kék-fehéreknél, a vezetés mindent megadott a háttérben, hogy ennél is jobban szerepeljenek? Hát, a számok nem ezt mutatják: 
2018-19-es szezonban 12 milliót költött a Hertha, ezzel a német bajnokságban a 14. helyet foglalják el a költések, igazolások listáján.
2017-18-as évadban a 17. helyen álltak a kiadások terén, a 2016-17-es bajnokságban a 16., a 2015-16-és szezonban pedig a 15. pozíció jutott a főváros legjobbjainak. Ha megnézzük ehhez mérten a pontvadászatban elért helyezéseket, akkor mi is a helyzet?
 
3️⃣ A Hertha, Dárdai 4 éve alatt, összesen 40 milliót költött igazolásokra, az utolsó 2 évben már jóval többért értékesített, mint vásárolt, vagyis pluszban zárta az átigazolási időszakokat. Ezzel a 40 millióval, 10 millió/év, a Bundesliga csapatai közül kieső helyen lennének!
(csak az érdekesség kedvéért, a Bayern 285,5 milliót, a Dortmund 341,5 milliót, a Hoffenheim 94,5 milliót, a Schalke 191,4 milliót, a Lipcse 207 milliót, a Mainz 89,61 milliót költött - minden csapat a többszörösét)
 
Dárdai viszont nevelt, felhozott, megnézett, támaszkodott a megfigyelői hálózatra, és abból főzött, ami van, ami volt. Az ételei pedig michelin csillagot érdemeltek volna. Ilyen háttérrel mindenképp.
 
Bárhogy is alakul a magyar szakvezető sorsa, mindenki csak a kalapját emelheti előtte. Itthon és Németországban egyaránt. Lehet, hogy el is fáradt, de ő fáradtan is hozta az átlagot, a realitást.
 
Ezt elfelejteni, ezt nem észrevenni, a berlini vezetők saját felelősségét és "segítségnyújtását" a szőnyeg alá söpörni nem a legszebb elintézési mód! Még a "preetzíz" Németországban sem!"

Legfrissebb híreink