90-ről lőtt gólt Bogdánnak, visszavonult a magyar felmenővel rendelkező - videó

Parádés karrirert tudhat maga mögött.

Forrás: Tim Howard/Facebook

Visszavonult az 1979-ben New Jerseyben amerikai apa és magyar anya gyermekeként született Tim Howard. Nagyszülei 1956-ban emigráltak Budapestről az USA-ba. A már elhunyt nagyapa és nagymama emlékét a kapus mellkasán található tetoválás őrzi - vette észre az Origo.

Első profi klubja 1998-2003-ig a ma már a Red Bull tulajdonában lévő New York Cosmos volt. Innen hívták be először az amerikai válogatottba is. Howard egy 2002-es, Ecuador elleni mérkőzésen debütált a kapuban. Ekkor már olyan szinten védett klubjában, hogy 23 éves korára – Sir Alex Ferguson kérésére – a Manchester United kapusa lett. Pályafutása során ekkor járt első és utolsó alkalommal Magyarországon, amikor csapata a Debrecen volt az ellen játszott a Bajnokok Ligája selejtezőjében (0-3).

 

Howard karrierje az Evertonban ért a csúcsra, Liverpoolban 2006-16 között összesen 354 angol bajnoki mérkőzésen védte az Everton kapuját. Ebben a periódusban vált kirobbanthatatlanná a Team USA-ből, azaz az amerikai válogatottból is, ahol összesen 121-szer állhatott a kapuba. Ebből 62 alkalommal győztesen hagyhatta el a pályát - egyetlen amerikai kapusnak sincs több győzelme az amerikai válogatott történetében. 

 

A 2009-es Konföderációs kupán amellett, hogy az elődöntőben az USA legyőzte Spanyolországot, és bejutott a döntőbe, őt választották meg a torna legjobb kapusának. Legemlékezetesebb mérkőzése mégsem erről a tornáról származik, hanem a 2014-es brazíliai világbajnokságról, ahol a Belgium elleni nyolcaddöntőben összesen 15 – egyes számítások szerint 16 – védést mutatott be, amivel átírta az egy mérkőzésen bemutatott legtöbb védés rekordját a vb-k történetében.

A magyar válogatottban is megfordult Bogdán Ádámnak keserű emléke lehet Tim Howardról, mert a 2013-as Everton-Bolton PL-meccsen az amerikai kapus 90 méterről lőtt gólt neki.

Legfrissebb híreink