nb1.hu

2021: a magyar válogatott szereplése

Az MLSZ összeéllítása.

Férfi A-válogatottunk remek eredmények sorát érte el 2021-ben, de ősszel néhány csalódást keltő teljesítmény árnyalta az így is inkább pozitív idei összképet – jelezte az MLSZ.

Férfi A-válogatottunk 2021-es éve sokáig emlékezetes marad a szurkolók számára, ami elsősorban annak köszönhető, hogy Marco Rossi csapata Európa-bajnokságon szerepelt, amelynek ráadásul Budapest is házigazdája volt. Sőt nemcsak ott voltunk az Eb-n, hanem a várakozásokat felülmúlva, bravúrosan teljesítettünk, még akkor is, ha végül nyeretlenül, két döntetlennel és egy vereséggel zártunk az előzetesen Európa-szerte halálcsoportnak nevezett kvartettben.

A címvédő portugálok ellen még csak bő 80 percen keresztül álltunk pontszerzésre (a hajrában kapott gólokkal végül 3-0-ra alulmaradtunk), ezt követően viszont egy percet sem játszottunk hátrányban, pedig két ellenfelünk a legutóbbi két világbajnokság győztese volt: a franciák elleni Fiola Attila emlékezetes góljával vezettünk, és végül 1-1-gyel zártuk a csodálatos hangulatú, telt házas Puskás Arénában megrendezett meccset, majd Münchenben kétszer is előnyben voltunk a házigazda németek ellen (gólszerzők: Szalai Ádám és Schäfer András), és a találkozó képe alapján inkább a hazaiak örülhettek a megszerzett egy pontnak. Érzelmekben gazdag pillanatokat élhettünk át a játékosokkal együtt a müncheni meccs lefújása után: egyszerre éreztünk büszkeséget, hiszen egymás után másodszor értünk el bravúros döntetlent világklasszis együttes ellen, valamint csalódást, hiszen nagyon közel jártunk ahhoz, hogy világszenzációt okozva kiejtsük a németeket, és továbbjussunk a csoportból, ám ez végül elmaradt.

A magyar válogatott kétszer is vezetett Münchenben a házigazdák ellen, ezért csalódásként élte meg a 2-2-es döntetlent
A magyar válogatott Eb-szereplését a kontinens minden táján elismerés övezte, a magyar szurkolók pedig reménykedtek, hogy a világbajnoki selejtezőkön folytatni tudjuk a sikersorozatot. Annál is inkább, mert még az Eb előtt, márciusban jól kezdtük a selejtezőket: Andorrában és San Marinóban is magabiztosan nyertünk, a lengyelek ellen pedig 2-0-ra és 3-2-re is vezettünk Budapesten, így peches körülmények között veszítettünk pontokat (3-3).

Az őszi folytatás aztán szélsőséges teljesítményt hozott, néha egy meccsen belül is nagyot fordult velünk a világ. Anglia ellen, a Puskás Arénában 45 percig hoztuk az Eb-formánkat és tartottuk a döntetlent, majd a szünet után szétesett a játékunk, és végül 4-0-ra alulmaradtunk. Ennél jóval nagyobb csalódást okozott az albánok elleni két mérkőzés, amelyeken a teljesítményünk minden szempontból elmaradt a várttól. A vb-selejtezők zárása után kiderült: Albánia ellen buktuk el a csoport második helyét, ha a két meccs közül csak egyet megnyerünk, megcsíptük volna a pótselejtezős pozíciót. Albánia ellen azonban nemhogy a győzelem, de a pont- és gólszerzés sem jött össze a két találkozón, és a mutatott játék alapján nem is igen volt sokkal több ebben a két meccsben. Az albánok elleni mérkőzések között sikerült ugyan megszereznünk a győzelmet Andorra ellen Budapesten, de a második félidei teljesítményünk ezen a találkozón is bőven hagyott kívánnivalót maga után.

Szalai Ádám nagyszerű vezére volt a csapatnak, emellett 4 találatával ő lett a magyar válogatott legjobb góllövője 2021-ben
A vb-selejtezők zárására azonban kilábaltunk a hullámvölgyből, és az utolsó három mérkőzésünk ismét bizakodásra adhat okot, ezeken sikerült visszatalálnunk a nyári formánkhoz: jó játékkal 1-1-es döntetlent értünk el a londoni Wembley-ben Anglia ellen, majd San Marino 4-0-s legyőzése után Varsóból is elhoztuk a három pontot: némi szerencsével ugyan, de 2-1-re legyőztük a házigazdákat, úgy, hogy mindkét oldalon több kulcsember is hiányzott a találkozóról. Végül 17 ponttal a negyedik helyen zártuk a csoportot, sovány vigasz, hogy a miénk volt a legjobb mérleg a csoportnegyedikek között. A 2021-es mérleg végül pozitív lett: 6 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség, 23-19-es gólkülönbség.

Bizakodásra adhat okot, hogy hét olyan mérkőzést játszottunk, amelyen topcsapat volt az ellenfelünk (ideszámolva a lengyeleket, akik a Nemzetek Ligájában ugyanúgy A divíziósok, mint a német, az angol, a francia és a portugál válogatott), és ebből csak kettőt veszítettünk el. Jövőre Marco Rossi együttese ismét hasonló dózist kap a sztárcsapatokból, a Nemzetek Ligája A divíziójában a német, az olasz és az angol válogatott lesz az ellenfelünk, és mindhárom riválissal oda-vissza megmérkőzünk…

Szépen zártuk az évet: három ponttal tértünk haza a varsói vb-selejtezőről
A válogatott idei gólkirálya Szalai Ádám lett, aki 11 mérkőzésen lépett pályára (mindegyiken kezdőként és csapatkapitányként), és 4 góllal segítette a csapatot. Három góllal fejezte be az évet Schäfer András, Sallai Roland és Gazdag Dániel, míg Szoboszlai Dominik és Fiola Attila 2-2, Vécsei Bálint, Orbán Willi, Nikolics Nemanja, Nego Loic, Kleinheisler László és Botka Endre 1-1 gólt jegyzett. A legtöbb játékperc Szalai Attilának jutott, aki mindegyik mérkőzést végigjátszotta, egyetlen percet sem hiányzott a pályáról! Nagy Ádám 13 mérkőzésen szerepelt, Kleinheisler László és Nego Loic 12-12, Szalai Ádám és Schäfer András 11-11, Fiola Attila, Gulácsi Péter, Varga Kevin, Orbán Willi és Sallai Roland 10-szer öltötte magára a válogatott mezt ebben az évben.

Az év során összesen 36 labdarúgó szerepelt a csapatban, ezek egyharmada, tizenkét játékos volt 25 éves vagy annál fiatalabb, ami jól mutatja, hogy a Marco Rossi vezette stáb az Eb évében is szem előtt tartotta a jövő csapatának építését, a tehetséges fiatalok beépítését.

A magyar válogatott 2021-es mérkőzései:

1. 2021. március 25., vb-selejtező
Magyarország-Lengyelország 3-3

2. 2021. március 28., vb-selejtező
San Marino-Magyarország 0-3

3. 2021. március 31., vb-selejtező
Andorra-Magyarország 1-4

4. 2021. június 4., barátságos mérkőzés
Magyarország-Ciprus 1-0

5. 2021. június 8., barátságos mérkőzés
Magyarország-Írország 0-0

6. 2021. június 15., Európa-bajnoki mérkőzés
Magyarország-Portugália 0-3

7. 2021. június 19., Európa-bajnoki mérkőzés
Magyarország-Franciaország 1-1

8. 2021. június 23., Európa-bajnoki mérkőzés
Németország-Magyarország 2-2

9. 2021. szeptember 2., vb-selejtező
Magyarország-Anglia 0-4

10. 2021. szeptember 5., vb-selejtező
Albánia-Magyarország 1-0

11. 2021. szeptember 8., vb-selejtező
Magyarország-Andorra 2-1

12. 2021. október 9., vb-selejtező
Magyarország-Albánia 0-1

13. 2021. október 12., vb-selejtező
Anglia-Magyarország 1-1

14. 2021. november 12., vb-selejtező
Magyarország-San Marino 4-0

15. 2021. november 15., vb-selejtező
Lengyelország-Magyarország 1-2

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC