Újpest: álmok a Ferencváros ellen 

A két legfontosabb tényező.

Forrás:

Az ősszel még a saját fanatikusainak a jelentős része is kiesést vizionált az Újpestnek, aztán megtörtént a csoda, a lila-fehérek elkezdtek felfelé indulni a tabellán, a Magyar Kupában meg bejutottak a legjobb négy közé, az elődöntőben a Paks ellen vívhatják majd ki a fináléba kerülést címvédőként.

A lila-fehérek szárnyalásának két fontos tényezője van.

Az egyik, hogy Roderick Duchatelet szándéknyilatkozatot írt alá az Újpest eladásáról a klub ikonjának, Kovács Zoltánnak a társaságában, ami nem azt jelenti, amit sokan hittek (az újságírók közül is), hogy el is adta már akkor rögtön az Újpestet, hanem azt, hogyha teljesülnek a feltételek, akkor a Kovács fémjelezte cégcsoportnak adja el a csapatot.

A hírre reagálva Magyarország egyik legjobban szervezett és legjobban szurkolni tudó tábora visszatért végleg a lelátóra, az Újpest Ultras jelenléte meg pontokban mérhető.

Az Optimum Solar az eddigi hivatalos bejelentés szerint támogatóként csatlakozott a lila-fehérekhez, de az NB1.HU több, újpesti forrásból is úgy értesült, hogy a cég szerepvállalása sokkal, de sokkal több lesz ennél. 

Viszont ahhoz, hogy ez hivatalosan is kitudódjon, meg kell várni az átadás-átvétel teljes végbemenetelét.

Egyébként a leendő tulajdonosi körnek köszönhető az, hogy Budu Zivzivadze a MOL Fehérvár FC-től Újpestre került (meg a kedvezményes mérkőzésekre járási lehetőségek is), ami remek kölcsönvételnek bizonyult, hiszen 6 bajnokin eddig 6 gólt szerzett, ráadásul mindegyik találata fontos volt.

Az NB1.HU úgy tudja, már bőven zajlanak az egyeztetések arról, hogy a támadó továbbra is a lila-fehéreknél maradjon...

A sikeres szereplés másik kulcsa a tulajdonosváltás (és az előbb említett hozadékai) mellett Milos Kruscsics vezetőedzővé történt kinevezése.

Amikor bejelentették, hogy ő lesz az edző, jó magyaros szokás szerint a legtöbben csak csóválták a fejüket, pedig attól még, mert valakit (még) nem ismerünk, nem kellene egyből pálcát törni a feje fölött.

Kruscsics úgy vágott bele a munkába, hogy 8 játékos volt ott az első edzésén januárban a vírus miatt, edzőmeccsen sem tudta tesztelni a tavaszi szezon folytatása előtt a csapatát, az első 2022-es meccsen kikaptak az ősi rivális FTC-től (remek mérkőzésen), majd utána borzasztó játékkal a Gyirmót otthonában 1-0-ra, majd jött egy nagyon gyenge színvonalú találkozón elért 0-0 a Szuszában a Kisvárda ellen.

Ezután utolérte magát a játékoskeret valamennyi nem sérült tagja fizikálisan, majd jönni kezdtek az eredmények, aminek köszönhetően az Újpestnek már nyolcpontos előnye van a két kieső helyen lévő gárda, a Gyirmót és az MTK előtt.

Kruscsics az MTK elleni, vasárnapi 2-0-s siker alkalmával is nagyot varázsolt, hiszen amint pályára küldte Miroslav Bjelost és Katona Mátyást, előbbi gólpasszt adott, utóbbi meg gólt szerzett, amivel a lila-fehérek megszerezték a hőn áhított és nagyon fontos vezetést, majd Zivzivadze is gólt szerzett még.

„Jó poén lenne azt mondani, hogy ezt kértem a két cserejátékostól, hogy egyikük azonnal adjon gólpasszt a másiknak, de az az igazság, hogy ritkán alakul ilyen kedvezően. Persze megvolt az oka, hogy éppen őket küldtem be” - mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón az egyébként mindig korrekten értékelő szerb szakember.

Minden szurkoló a gólok, a támadások, a cselek és a lövések miatt szereti elsősorban a világ legfontosabb és legszerethetőbb játékát (nagyon helyesen), de nem lehet eredményesen szerepelni jól működő csapatvédekezés nélkül.

És ezzel az ősrégi, örökké érvényes szabállyal Kruscsics is tisztában van, amit jelez, hogy amióta ő a lila-fehérek szakvezetője, egy, azaz egy gólnál nem kapott többet bajnokin a csapata.

Éppen ezért nagyon fontos az újpestiek számára, hogy Abdoulaye Diaby visszatérhetett, aki remekül védekezett és gólpasszt is adott.

„Nagyon elégedett vagyok a teljes védősor teljesítményével, hiszen nem kaptunk gólt, s ebben Diabynak is nagy szerepe volt. Fiatal, tehetséges labdarúgó” - mondta a témakörrel kapcsolatban a szerb szakvezető.

Az Újpest, mivel bő és magyar szinten minőségi a játékoskerete és a szakmai stábja is, a továbbiakban tud a két feladatra (bajnokság, kupa) egyszerre koncentrálni, mert ha nem kezdtek el volna gyűlni a bajnoki pontok, akkor aligha lenne fontos a kupaszereplés.

De térjünk vissza a bajnokságra.

Az Újpest nyolc pontra van a kieső helyektől, miközben három parádésnak ígérkező bajnoki vár rá.

Azt nem kell ecsetelni, hogy a Paks ellen mindegyik csapatnak látványos meccse lehet és általában lesz is (Tolnában lesz az összecsapás), de a ZTE szintén hasonló felfogásban, igaz, kevesebb gólt szerezve játszik, mint a tolnaiak, majd jön a Derbi, ezúttal a Népligetben.

Miközben minden Újpest-szurkoló arról álmodozik, hogy a kupadöntőben, a Puskás Arénában, éppen a Ferencváros ellen védik majd meg abban a sorozatban az elsőségüket...

Hogy utána a következő bajnokságban még merészebb álmaik lehessenek...

Legfrissebb híreink