Remélem, hogy a NAV-nál senki nem nézte a lengyel-magyart

Őszinte üzenet Lengyelországnak!

Forrás: MLSZ

Meglett a magyar válogatott hőn áhított győzelme Lengyelország ellen 2-1-re a tegnapi utolsó, Varsóban megrendezett világbajnoki selejtezőnkön.

Azért hőn áhított, mert számomra mindegyik győzelem az, mivel arról álmodozom, hogy a magyar válogatott mindig, mindenhol, mindenki ellen nyer és mindig világbajnok (és így persze Európa-bajnok is) lesz.

Ha viszont bejön egy-egy kudarc, vagy több, nem gyűlölöm a játékosainkat, nem akarom felakasztani őket (az edzőket sem) és a családtagjaik kiirtásával sem fenyegetőzöm, mert ezek nagyon csíra dolgok szerintem.

Csak simán szomorú leszek, majd másnaptól újra a győzelmekről álmodozom.

Így tettem akkor is, amikor kiderült, hogy Szoboszlai Dominik nem játszhat Lengyelország ellen, mert bár az Eb-n nem nyertünk meccset, Marco Rossi szövetségi kapitány és a stáb tagjai az ő pótlását (is) megoldották.

Most következzék az 1999-ben megalapított nb1.hu Osztályozónaplója, melyben azokat a játékosokat értékelem, akik legalább 30 percet játszottak.

Dibusz Dénes (7): Ez volt az a találkozó, amikor végleg bebizonyította, hogy amikor nincsen Gulácsi Péter, és értesülünk arról, hogy nem lesz, nem kell egyből feleslegesen szívbajt kapnunk. Az FTC kapusa az első félidőben többször a testi épségét feláldozva hárított, amire lehet legyinteni, hogy ez a dolga, de akkor miért nem akart már a grundon is mindenki kapus lenni? 


Fiola Attila (6): A kapott gólnál hibázott, mert az ő embere stukkolt a kapunkba, de csak az hibázhat, aki tesz is valamit. Mert más esetekben nem vétett, hanem odaért, szerelt, középre zárt és ha kellett blokkolt, arról nem beszélve, hogy labdákat is jól játszott meg. A rá jellemző alázatos, példamutató hozzáállás Varsóban is nagyon fontos volt.

Lang Ádám (7): Lejár a szerződése a nyáron a ciprusi Omoniánál, az RB Leipzig vezetői helyében megkérdezném Marco Rossit, valamint Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot, hogyan szokta pótolni Orbánt, illetve azt is, milyen taktikai felállások mellett és milyen védő posztokon tud még úgy játszani, mint tegnap, meg az Anglia elleni 1-1 alkalmával Londonban. Majd leszerződtetném!

Szalai Attila (6): A kapott gólnál ő is hibázott, mert fejpárbajt veszített, az első félidőben több veszélyes beadás is érkezett az ő oldaláról a kapunk elé, de az értékelésnél nem szabad elfelejteni, hogy a sokkal magasabban jegyzett lengyel válogatott otthonában játszottunk tegnap. Lehet azt mondani, hogy „de hát nem játszott a Lewandowski” (és még páran), mire én meg azt válaszolom, a mieink is soha nem látott összeállításban álltak fel. És már megint...


Nego Loic (6): Nyilván most nem tudott annyira villogni, mint San Marino ellen, de alázatosan, megfelelően tette a dolgát most is. Látszott a lengyeleken, hogy eléggé gyakran kezdtek el úgy tolódni, hogy lehetőleg minél kevesebb terület legyen előtte. Amikor egy olyan válogatott, mint a lengyel, külön odafigyel valakire, az azért jelent valamit...

Nagy Ádám (7): Volt feladata bőven a jobbra való kitolódással az első félidőben, amikor a Fiola-Nego kettősnek be kellett segítenie, de végül is megoldották a helyzeteket. A mélységi szervezés mellett rengeteget „verekedett”, lezárta a passzsávokat és szinte mindig odaért, ahová érkeznie kellett. Régóta gondolkozom azon, hogy van egy titkos szíve és egy titkos tüdeje is.

Schäfer András (8): Nagyon patent, hogy megszerezte a vezetést, de egyáltalán nem emiatt adok neki ennyire magas osztályzatot. Ahogy mondani, ebben az esetben meg írni szokás, ez csak a hab volt a tortán. Teljesítményének a fő vezérfonala a rengeteg melója volt, valamint a vállalkozókedve, izgultam is amiatt, nehogy a NAV felfigyeljen a tevékenységére. Rengeteg labdát kért el, néha a védelem tengelyébe is visszalépve, fent volt a feje, jól játszotta meg azokat, ráadásul tök vagányan. Csak remélni tudom, hogy soha nem kényelmesedik el.

Nagy Zsolt (6): Teljesen logikátlan az a vád, hogy azért volt kezdő most is, mert a Puskás Akadémia játékosa és a politika intézte el neki. Mert akkor Dzsudzsák Balázzsal mi a helyzet, aki a miniszterelnök és a külügyminiszter kedvence is? Nagy Zsolt ezen a meccsen is bizonyította, hogy bármikor lehet rá számítani. Korábban volt, hogy még gyenge láncszeme volt a magyar gépezetnek, de mostanra már igen hasznos tagja lett.


Varga Kevin (6): Gürizett keményen, gólt is szerezhetett volna Schön remek nyesése után, de az elsődleges feladata az volt neki is, hogy fussa meg a lengyel védőket, akikről lehetett sejteni, hogy elfáradhatnak a végére, mert eléggé statikus csávók a tagjai. A lecserélése a taktikának szólt, mert a végül győztes gólt szerző (ráadásul nem is akármilyet) Gazdag Dániel (7) picit mélyebbről és kissé beljebbről tud a legjobb ütemben az ellenfél kapuja elé érkezni, ráadásul hasznosabban tud védekezni a pálya zsúfolt részén.

Szalai Ádám (7): A világ fejlettebb felén már évtizedek óta tudják, hogy egy (közép)csatárt nem csak a góljai minősítenek. Azoknak az időknek az 1970-es években vége szakadt. Már minden játékos védekezik és támad. Ment is hátra segíteni a pontrúgásoknál, többször is bebizonyosodott, hogy nagyon kellett a jelenléte ott is. Amikor meg elől volt, hátul tartott két embert (emiatt tudtak a lengyelek a vártnál sokkal kevesebb emberelőnyös helyzetet kialakítani – hoppá!), az első gólunknál is nagyon a közelben volt (tudta, hová kell érkeznie) a második előtt meg olyan finom passzt adott Schäfernek, amilyet a gyakorlatban (és nem az elméletben és kommentelve), csak igen kevesen tudnak.

Schön Szabolcs (7): Volt benne gyorsaság, gyakorlatilag góltól is megmentette a csapatunkat egy remek blokkal (mert ugye mindenki védekezik és mindenki támad az 1970-es évek óta), mert veszettnek látszó helyzetben ért oda, gólt is szerezhetett volna a nyesésénél (mennyire megérdemelte volna), végig hasznos és nagyon alázatos volt. Szerintem Rossi kérte tőle, hogy fussa ki magát, így állhatott be a hajrára a helyére a Gazdagnak gólpasszt adó Kiss Tamás.

 

A legyőzött Lengyelországnak tiszta szívből kívánom, hogy sikerrel vívja meg a pótselejtezőjét, hogy utána a világbajnokságon második legyen Argentína mögött!

Legfrissebb híreink