Narcos Angyalföldön: a Vasas a jelen, a Haladás a jövő, bunyó is volt

Bőven NB I-es meccset játszottak az NB II éllovasai.

Forrás:

Vasas-Haladás 1-0

A tradíciók és a hagyományok alapján ennek a párosításnak, mint ahogyan jó sok továbbinak is a másodosztályból, bizony az élvonalban lenne a helye.

Most viszont a másodosztályban küzdenek a felek, és mindkét csapat a feljutásról álmodozik és harcol érte. Abban, hogy a Vasas így tesz, nincs meglepetés, hiszen a Diósgyőrrel együtt kiemelkedő a költségvetése és a játékoskeretének a minősége, ám a Haladás eddig remek szárnyalása kalaplengetést érdemel, mert a büdzséje egyelőre a másodosztályban is az alsó harmadba tartozik, a futballistáinak az összértéke fele annyi, mint a piros-kékeké, ám tele vannak olyan, legfőképpen saját nevelésű fiatalokkal, akik jó kis karriert futhatnak majd be.

A rendelkezésre álló pénz mennyiségében azonban változás lesz, mert zajlik az a folyamat, melynek eredményeként az igen tehetős Homlok Zsolt lesz a tulajdonos, aki a Haladás VSE-ben már évek óta az.

Kezdésre szerencsére a réteges felépítésű felhő, melynek alapja a földfelszínt éri (ismertebb nevén a köd) feloszlott, így príma kis futballidőben kezdődhetett el a mérkőzés, ráadásul kiváló hangulatban. Mert ahogyan azt hét közben előre jeleztük, a szervezett, buszos utazást választó szombathelyiekkel a kispesti barátaik közül is voltak, akik ellátogattak Angyalföldre (majd a kezdő sípszó hallatán izmos kis szurkolásba kezdtek mindannyian).

Arra az Angyalföldre, ahol egyáltalán nem számítanak évezredes és nagyon közeli sportbarátnak, cserébe Kispesten is tiszta szívből utálnak minden egyes Vasas-szurkolót.

Az angyalföldi ultrák a kezdés után pár perccel, szervezetten vonultak be a szektorukba, így még éppen lemaradtak arról, hogy a 4. percben Feczesin Róbert megszerezhette volna a vezetést, ám a következő percekben azt tapasztalhatták, hogy a kedvenceik izomból nyomnak, próbálják a listavezetőt nem is a tizenhatosára, hanem az ötösére szögelni.

A 13. percben a próbálkozásokat siker koronázta, mert Hinora jobb oldali szöglete után a rövidre berobbanó Pátkai 6 méterről, védőjét megelőzve a kapuba fejelt. 1-0

Erre a figurára a jelek szerint csak és kizárólag a bajnokságban eddig remeklő, eddig a pillanatig mindössze 8 gólt kapó szombathelyi védelem nem volt felkészülve.

A vezetése után nyugodtabb lett a Vasas, a bezárkózás nagymesterének számító vasiaknak viszont ki kellett nyílniuk, még ha egyelőre még nem is teljesen. A 25. percben, gyorsan elvégzett szabadrúgás-variáció után Kiss Bence jó 20-ról, a jobbösszekötő helyéről megkínálta az addig akár munkanélküli segélyért is folyamodható Jovát, aki nem gémberedett el az unatkozásban, így gyors vetődéssel hárította a jobb alsóba tartó zsugát.

Utána viszont jött a dráma, mert Ilynbor a balösszekötő helyén, a felezővonalnál becsúszva felrúgta Bosnjakot, amiért piros lapot kapott. Bosnjak messze volt a kaputól, de begyalogolhatott volna a tizenhatosra, ráadásul az angyalföldi védő a lábát sem húzta vissza, így Vad II. István jól döntött a 27. percben.

Az emberhátrány nem roppantotta össze a Vasast, mert pár perccel később Feczesin kettőre növelhette volna az előnyt, ám jobb oldali beadás után az ötösnél rosszul találta el a labdát, így Rózsa tök nyugodtan háríthatott.

Kuttor Attila, a Vasas vezetőedzője egyébként nem cserélt a kiállítás után, hanem az történt, hogy a jobb oldali védő Szivacski ment be a kőkemény Otigba mellé belső védőnek, az ő helyére Hinora lépett vissza a középpályáról, míg Radó és Pekár a két széléről mélyebbről kellett, hogy induljon.

Horváth Rajmund a 40. percben életerős bikát küldött Jova kapujára, aki csak másodjára tudta megfogni a labdát a gólvonal előtt, nyilván a szemébe tűző nappal is meg kellett vívnia a védése közben a maga csatáját. Dermedt csend figyelte a Vasas-szurkolók köreiben a küzdelmét az elemekkel...

Az utolsó percben az igen aktív Pekár átlövése okozott izgalmakat, az egyéni alakítása méltó lezárása volt a lüktető, feszült, hangulatos, és amúgy az NB II színvonalából bőven kiemelkedő első félidőnek.

A szünet is érdekfeszítő volt a sajtóteremben, mert a Netflix talán legjobb sorozatának, a Narcos mexikói kiadásából a legfrissebb, 3. évadnak a történéseit beszéltük át kiemelten lelkesen.

A szünetben Kuttor már változtatott, Pekár helyett Litauszki folytatta, aki bement a védelem tengelyébe Otigba mellé, Szivacski kiment jobbra, Hinora meg egy sorral előrébb került. Nem is volt meglepő, hogy a Hali került mezőnyfölénybe, mert a változtatás is azt sugallta, hogy a Vasas átengedi a kezdeményezés lehetőségét a vendégcsapatnak. Jova így bravúrral kezdhetett, majd Rózsa Feczesin elől húzott le egy beadást az ötösnél gyors kontra végén.

A hangulat még feszültebb volt, mint az első félidőben, a 68. percben például majdnem két percig állt a játék, mert a játékosok egymásnak feszültek a Vasas tizenhatosánál, Tóth Milán és Feczesin kaptak sárga lapot a csetepaté miatt.

A 75. percben Litauszki jobb oldali szabadrúgás után nem érte el jól a labdát, így nem a kapuba, hanem a jobb alsó mellé helyezett az ötösnél, a legismertebb magyar szó kiabálásával sok szurkoló jelezte a fájdalomtól és a Vasas iránti szeretetétől vezérelve, hogy bizony a legtöbben meccslabdának érezték a szituációt.

A 83. percben Németh Szabolcs Guzmics Richárdot is bevetette, de nem a megszokott helyére, a védelem tengelyébe cserélte be, hanem klasszikus centernek, ami érthető, mert nem volt már idő pepecselésre, körbe adogatásra, gondos támadásfelépítésekre. Pár pillanattal később Németh Milán majdnem a bal felsőbe nyesett szabadrúgásból, de kicsit célt tévesztett.

A legvégén a Vasas gólvonalánál tömegbunyó lett, Németh Milán és Litauszki is piros lapot kapott.

A Hali nagyon nyomott a végén, de a Vasas került a tabella élére.

Mai teljesítménye alapján is megérdemelné mindkét csapat az NB I-be való felkerülést. A Vasasban már minden potenciál megvan ehhez, a szombathelyi fiatalok meg még rengeteg örömöt okozhatnak majd a híveiknek.

A MÉRKŐZÉS KULCSMOMENTUMA: JOVA JAVÍTÁSA
Az első félidőben a 40. percben Kiss Bence lövésénél Jova elsőre kiejtette a labdát (szemébe sütött a nap), de még időben, a gólvonal előtt tudott korrigálni. Így maradt a Vasas előnye, ami végig kitartott.

A MÉRKŐZÉS FŐSZEREPLŐJE: PÁTKAI MÁTÉ
A meccs bőven NB I-es színvonalú volt, a középpályás meg bőven, de bőven élvonalbeli teljesítménnyel rukkolt elő ismét. És nem csak a gólja miatt, hanem a munkabírása és a játéka minősége miatt is ezt állítjuk. A legvégén is hatalmasat mentett az ötösnél.

JEGYZŐKÖNYV:

Vasas-Szombathelyi Haladás 1-0 (1-0)
Budapest, Illovszky Stadion. Jv: Vad II. István (Georgiou Theodoros, Berényi Ákos)
Vasas: Jova - Szivacski, Otigba, Ilynbor, Silye - Hinora, Pátkai (Litauszki, 46.), Berecz - Radó (Szilágyi, 85.), Pekár, Feczesin (Bobál, 88.).
Haladás: Rózsa - Kállai, Mocsi, Németh Milán, Bosnjak - Doktorics (Tóth-Gábor, 70.), Holdampf, Kiss B., Szekér (Devecseri, 56.) - Tóth M. (Guzmics, 82.), Horváth R.
Gólszerző: Pátkai (14.)
Kiállítva: Iyinbor (27.), Litauszki (90+4.), ill. Németh (90+4.).

KÖVETKEZŐ FELADAT:
A Vasas a Szentlőrinc vendégszeretetét élvezheti, míg a Haladás a Siófokot fogadja.

Tabella a linkre kattintva érhető el.

REAKCIÓK:

 

Legfrissebb híreink