Magyarország-Anglia: felül lett osztályozva Szoboszlai Dominik

A többiek tuti, hogy nem!

Forrás: Réti Zsolt

Hatalmas győzelmet aratott a magyar válogatott szombaton kora este a Puskás Arénában a Nemzetek Ligája csoportkörének az első fordulójában Anglia ellen. Marco Rossi szövetségi kapitány azt is mondta a mérkőzés utáni értékelésében, hogy a játék képének a döntetlen felelt meg volna igazából, de talán nem túlzó elfogultság azt állítani, hogy a magyar válogatott bőven tett azért, hogy (1-0-ra) győzzön.

A védekezésnél csak akkor rúgtuk el a labdát, ha nagyon kellett, jól alkalmazta a csapat a 3-4-3-as/5-2-3-as felállást, együtt mozogtak a csapatrészek, voltak helyzeteink (teljesen kidolgozottak is) ráadásul az erőből és akaratból (ebből pláne) sem tudott a mieink fölé nőni Anglia.

A tavaly nyári Eb-n második angolok elleni meccset követően (ők a közelgő vb egyik legnagyobb esélyesei is a fogadóirodák szerint, több helyen Brazília mögött a másodikok) is azoknak a játékosoknak értékeltük a teljesítményét osztályzattal és rövid, szöveges értékeléssel, akik legalább 30 percet a pályán voltak.

KÖVETKEZZÉK TEHÁT AZ 1999-BEN MEGALAPÍTOTT NB1.HU LEGRÉGEBBI ROVATA, AZ OSZTÁLYOZÓNAPLÓ:

Gulácsi Péter (7): Végig ura volt a helyzetnek, teljesen magabiztos volt, lehetett érezni, ha gólt is kap, az csak olyan lehetne, amit nem lenne esélye hárítani. Földön és a levegőben is úr volt, lábbal is jól oldotta meg a feladatát, ami szintén nagyon fontos mozzanat volt.

Lang Ádám (8): Feláldozta magát a magyar válogatottért, mert akkor sem akarta színezni a játékot labdakihozatalnál, amikor talán megtehette volna, inkább igyekezett mindig csak jónak, de nem feltétlenül kockázatosnak tűnő megoldásokat választani. Bölcs döntés volt, mert emiatt is veszítettük el kevesebbszer a labdát a saját térfelünkön. Remek mentései és szerelései is voltak.

Orbán Willi (8): Róla a német szakértők is azt gondolják, egyébként teljesen jogosan, hogy a Bundesliga egyik legjobb védője. Márpedig aki az, az el tudja érni, hogy Harry Kane kevesebbszer villanjon vagy kerüljön helyzetbe, mint általában szokott, és azt is, hogy ha a társai is ihletett formában vannak, akkor még hatékonyabban irányítsa a közvetlen védekezést. Még mindig hatalmas mák, hogy a magyar válogatottat választotta.

Szalai Attila (7): Nem igazán látszódott rajta, hogy nemrég még sérült volt, az mér persze más és fontos kérdés a többi meccsünk miatt, hogy mennyit vett ki belőle a szombati harc. Mert harcolt keményen, annyi szent. Volt, hogy beadták mellőle a labdát, meg is előzték, de a világ egyik legjobb támadósora ellen ő is kimagaslóan teljesített.


Loic Nego (8): Hatalmas munkabírású és szívű játékos, ezt ismét bebizonyította, Nagyon sokat kellett güriznie, de a védekezésből és a támadásokból is bőven kivette a részét. Ha egy-két beadása még jobban sikerül, akkor lehet, hogy  a végén nem kellett volna annyira, de annyira izgulnunk, de ehhez az is kellett volna, hogy Szoboszlai gólt/gólokat szerez a beadásaiból...

Nagy Ádám (8): 2019 nyarán az angol másodosztályba igazolt, látva a szombati teljesítményét azon gondolkozhattunk, hogy akár az angol élvonalban is megállná a helyét. Mert hiába nem dromedár alkat, felvette a fizikai küzdelmet is a legjobb angol játékosokkal (akik nem a másodosztályban játszanak), a játékintelligenciája meg alapkelléke volt a sikerünknek.

Schäfer András (8): Az a teljesítmény sem volt piskóta, amivel ő előrukkolt. Ment mint egy „kis” Terminátor, de közben nemcsak gépies, hanem ügyes megoldásai is voltak. Nagyon jól olvassa a játékot, olyan érzés nézni őt a magyar válogatottban, mintha legalább tíz éve a kezdőcsapat kirobbanthatatlan tagja lenne.

Nagy Zsolt (8): Lehet, hogy az egész pályafutása legjobb teljesítményével rukkolt elő. De, hogy a legfontosabbal, az szinte biztos. Akik esetleg azzal vádolták, hogy csak azért játszik a nemzeti csapatunkban, mert a Puskás Akadémia játékosa, azoknak csattanós és remélhetőleg végleges választ is adott...


Sallai Roland (7): Volt benne lendület, de nem csak az angolok kapujának az irányába, hanem akkor is, amikor be kellett segítenie a csapatvédekezésbe. Élvezettel ficánkolt, ismét látszott rajta, hogy szeret a magyar válogatottban játszani, de ami szintén fontos, hogy az is újra észrevehető volt, hogy tud is.

Szalai Ádám (7): Élete egyik legtutibb gólját lőhette volna... Ismét hatalmas nagy alázattal harcolt, szinte minden támadásunkban benne volt, a védekezésünkhöz hozzáadott teljesítménye ismét elengedhetetlen volt.

Szoboszlai Dominik (8): Volt vér a pucájában, ráadásul piszok jól is helyezte azt a tizenegyest. Mert egyébként 7-esre játszott, de csak eldöntötte a meccset. Sokat dolgozott, próbálkozott, jó megoldásai voltak.

Legfrissebb híreink