Lecseréli-e az al-Ain FC a teljes csapatát Rebrov miatt?

Megérdemli, amit kap, de az nem mindegy, hogy miért kapja.

Forrás:

„Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl vagy meghalsz. Nincs középút.”
(George R. R. Martin)

 

Kezdhettem volna a gondolataim megosztását egy másik idézettel is, mely azt állítja, egyébként jogosan, hogy a csúcson kell abbahagyni. Mégpedig azért, mert oda feljutni sokkal könnyebb, mint ottmaradni. 

A tűz és jég dala című zseniális irodalmi sorozat  szerzőjének a sorai viszont sokkal jobban kifejezik azt, ami az FTC-nél történt, de nemcsak az előző napokban, hanem az elmúlt hónapokban. 

Azért azóta, mert valamikor februárban végleg elkezdett megváltozni a kapcsolat az FTC vezetősége és Szerhij Rebrov vezetőedző között.

Azt fontos elmesélnem, hogy Rebrov fanatizmusát, megszállottságát, tudását és alázatát nagyon tisztelem, mint ahogyan az elért eredményeit is.

Azt is fontosnak tartom elmesélni, hogy továbbra sem vagyok Fradi-szurkoló (az nb1.hu-nál egyetlen Fradi-szurkoló sincsen), nem is tervezem, hogy az leszek bármikor is, de abban biztos vagyok, hogy Rebrov regnálása idején is én voltam az a sportújságíró, aki a legtöbb Fradi-meccsen ott volt, a legtöbbet kérdezett a sajtóeseményeken Rebrovtól és a legtöbb választ kaptam. 

Rebrov soha nem fog olyan hosszú regény ciklust írni, mint Martin, beszélni sem fog annyit soha egyszerre, mint bármelyik televíziós bemondó, mert nem szeret szerepelni, de amikor válaszolt, mindig vagányan válaszolt.

Akkor is vagány volt, amikor nem tagadta le, hogy kiderült, több mint 1 milliárd forintot kapott azért, mert az FTC-t a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezette. Ez nagyon korrekt volt a részéről. Viszont ahhoz, hogy az FTC eljusson oda (meg a bajnoki címekig és az El-csoportkörébe), kellettek a vezetők, akik összerakták a csapatot a sztárjátékosoktól kezdve a gyúrókig át az adminisztrációval foglalkozó osztályig, arról a tulajdonságukról nem beszélve, hogy még pénzt is tudtak és tudnak szerezni. Mert a pénz egy klub eredményességéhez magában édeskevés.

Mint már többször jeleztük, Rebrov az új klubjában 4 millió eurót fog keresni 1 év alatt, ami azért több, mint amit az FTC-nél zsebelt be, miután bejutott a BL-csoportkörébe.

És itt van a kutya sajnos elásva!

 

Mert a Fradinál a teljesítményhez kötötték a bérezését, az al-Ain FC-nél meg alapfizetésként kapja meg az összeget. 

 

És hát ugye, ez így sokkal kényelmesebb.

És van még itt még egy furcsaság.

Rebrov ugye februárban jelezte, hogy elmenne, ami miatt a Fradi lépéskényszerbe került, mert innentől kezdve a vezetőknek keresniük kellett az utódját, mert egy csapat nem maradhat, nem lehet vezetőedző nélkül még akkor sem, ha nincsen bajnokság. Éppen ezért volt az, hogy több név is olvasható volt a sajtóban hosszú hetek óra, míg Peter Stöger ki lett nevezve.

És az FTC egyetlen esetben sem tagadta a napvilágra került neveket, csupán nem reagált rájuk, és ha jól tudom, még helyreigazítási kérelemmel sem fordult a klub egyetlen médiumhoz sem (sem barátilag, sem további, már jogi lépéseket kilátásba téve) egy olyan időszakban, amikor a politika miatt sajtótermékek és szervezetek háborúznak egymás ellen minden órában és pillanatban is, miközben mindenki perel vagy éppen porig aláz mindenkit.

Rebrov az Arab Emírségekbe igazolt, az al-Ain FC vezetőedzője lesz, új klubja nagyjából másfél nappal azután jelentette be a szerződtetését, hogy a Fradi bejelentette, hogy vége a Rebrovval való együttműködésnek.

Az FTC kénytelen volt február óta keresni Rebrov utódját, Rebrov meg másfél nap alatt megállapodott egy a világ végén lévő, nem teljesítménycentrikussághoz kötve, de mégis többet fizető klubbal.

Aha, persze!

 

Az ilyen megállapodások nem történnek egyik napról a másikra, nem történnek csak menedzserek útján, nem történnek szerződéstervezetek elkészítése, elolvasása, javítása és ügyvédek bevonása nélkül sem.

 

Szerintem Rebrov végig tudta, hogy lépni fog.

 

Szerhij Rebrov az egyik legjobb, legfelkészültebb, legeredményesebb edző és volt labdarúgó, aki valaha eddig Magyarországon dolgozott. A tudására, alázatára, munkabírására és annak minőségére nagy szüksége volt a magyar futballnak és nagy szüksége is lenne rá.

 

Ám emberileg sajnos rengeteg hibája volt. Akik ismerték személyesen és nem csak pillanatokra, mondjuk nem csak egy fénykép erejéig találkoztak vele az utcán, vagy tapsolták meg egymást kölcsönösen lefújás után, pontosan tudják, miről és miért írok.

Rebrovtól elegánsabb, lovagiasabb lett volna, ha februárban ennyit mond a vezetőknek: „Figyeljetek, srácok, lécelnék a nyáron....”

És, hogy miért lécelt volna?

Mert már elért mindent a Fradival, amit elérhetett volna (csúcson kell abbahagyni...) és azért is, mert az FTC vezetői, akik teljesítményhez kötik a mindenkori vezetőedző bérezését, néhány kitételben hajthatatlanok!

Rebrov a Fradival győzött!

A Fradi Rebrovval győzött!

Viszont a Fradi most építkezhet újra, mert új edzője lett, cserélődik ki a játékoskerete. Fontos tudni, hogy már rég elmúlt az a világ, amikor az edzők döntenek csak a játékoskeretről, de az a világ is, amikor mindenről tudniuk kell. 

Mégpedig azért, mert a klub filozófiájának a kialakítása nem az feladatuk, ennek viszont a fontos része, hogy milyen arculatú a csapatunk, annak meg, hogy milyen jellegű játékosok alkotják. A vezetőedző feladata a felkészítés az embereivel, a megfelelő taktika és a kezdőcsapat játékosainak a kiválasztása, illetve a meccs közbeni irányítás és szükséges változtatások.

Rebrov elment, de még annál is jobban jár, mint amikor a Fradival bejutott a BL-csoportkörébe.

Csak most nem kell emiatt annyit izgulnia neki sem!

És abban is biztos vagyok, hogy nem az a 25 játékos fogja alkotni az al-Ain FC keretét, akiket csak és kizárólag ő akar!

Legfrissebb híreink