Csókolom, Dani bácsi! Jöttem játszani a Fradi ellen – ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

Karanténban volt fradisták és a Bödének küldött kemény üzenetek.

Forrás: Simon Zoltán/nb1.hu

Addig, ameddig nem láttam a Terminátor 2-t (az első részt ezután néztem meg), azt hittem, az atombomba fogja végleg térdre kényszeríteni az emberiséget. Utána átváltottam a robotokra (azóta is utálom mindegyiket), akikhez hozzácsatoltam a földönkívülieket (szerintem jobb lenne, ha nem fedeznénk fel egymást kölcsönösen), miután tiszta szívből szurkoltam Ellen Ripley hadnagynak az Alien filmekben.

Aztán az elmúlt években az igenis létező klímakatasztrófa volt az, ami sajnos vitte a prímet, és ahogyan figyeltem a planétánk brutális felmelegedéséről szóló híreket, felfigyeltem azokra az intelmekre, melyek arról prófétáltak, hogy az emberiség túl sokat vesz el a természettől, miközben túl közel kerül hozzá, így olyan kórokozókkal találkozhat, melyekre (jelenleg) nincsen gyógymódja.

A SARS-CoV-2 (az angol Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 rövidítése; magyarul súlyos akut légzőszervi szindróma-koronavírus 2) a Coronaviridae családba tartozó, embereket fertőző vírustörzs, amely a 2019-es koronavírus-betegség (COVID–19) kórokozója.

És ez a kis sunyi valami, szépen felforgatta az életünk gyakorlatilag minden területét. 

Az nb1.hu csak a magyar labdarúgással és a hozzá társított szenvedéllyel, azaz a legfontosabbal, a szurkolással foglalkozik 21 éve, így az egyébként el nem kezdett epidemiológiai eszmefuttatást be is fejezem, arról viszont vannak információim és tapasztalataim, hogyan érintette ez a szomorú jelenség a Ferencváros és a Paks életét.

Mint ismeretes, a paksiak csütörtök délutáni közleménye szerint az FTC nem járult hozzá ahhoz, hogy elhalasszák a tegnap esti bajnokit. Pár hete az MLSZ ugyan bejelentette, hogy mindegyik csapat kérhet egyszer halasztást, ám egy utána hozott rendelet szerint ehhez a másik félnek is hozzá kell járulnia.

A Fradi ezt nem tette meg, így a vendég, eleve esélytelenebb Paks roppant nehéz helyzetbe került (5-0-ra nyert is a Fradi).

Az egyébként nagy taktikus Osztermájer Gábor vezetőedző ugyanis nyolc napja nem tudott edzést tartani a játékosainak, akik közül úgy tudom, nyolcan produkáltak pozitív tesztet, így karanténba kerültek.

De ez még nem minden, mert a vezetőség tagjai közül sem lehetett ott mindenki tegnap este a Groupamában. A paksiakkal nem volt orvos, csak egy masszőr, nem volt technikai igazgató, aki a mérkőzés előtti, közbeni és utána következő szervezési feladatok alfája és omegája is egyben, illetve nem volt ott a kapusedző sem. Így fordulhatott elő például az, hogy a kapusokat az az Éger László melegítette be, aki bár a Paks (és a Loki és így a magyar labdarúgás egyik) legendája, de mégsem kapusedző. Abban is biztos vagyok, hogy a technikai igazgatói feladatokat is neki kellett ellátnia a mérkőzés előtt, közben és után.

A Paks 16 játékossal érkezett a mérkőzésre, közöttük voltak olyanok, akik gyakorlatilag életükben először találkoztak egymással. Mert lehet, hogy a különböző korosztályok edzései előtt és után összefutottak egymással pár pillanatra, vagy szurkoltak egymásnak a másik meccsén, de az mégsem ugyanaz, mint hétről hétre együtt készülni és játszani.

Amikor a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón megkérdeztem Osztermájertől, hogy jól gondolom-e, hogy voltak olyanok, akik a busz indulása előtt mutatkoztak be egymásnak, kényszeredett, fájdalmas mosollyal kezdte el a válaszát, melyben arra utalt, hogy így volt.

A Paks vezetőedzője egyébként úgy kezdte az értékelését, hogy gratulált a Fradinak a Celtic kiejtéséhez, elismerte, ha rendes csapattal állhatnak ki, akkor is a bajnokcsapat a mérkőzés esélyese, majd sok sikert kívánt ellenfelüknek a Dinamo elleni szerdai BL-selejtezőre, majd a többi mérkőzésre is.

Osztermájer azt is elmondta, arra nem számított, hogy már az első félidőben lenullázzák magukat, mert azt más dolognak tartja, hogy a végére kipukkannak, hiszen nyolc napja nem edzettek.

És valóban! Még fél perc sem telt el, és az FTC már vezetett is hatalmas védelmi hibának köszönhetően, ami mondjuk pont nem von le semmit az NB I talán legjobb játékosának, a 28 perc alatt mesterhármast szerző Tokmacnak az érdemeiből.

Egyébként, annak ellenére, hogy ötöt kapott a Paks, minden játékosát és edzőjét, meg mindenkit a klubtól, aki ott volt tegnap a Ferencvárosban, dicséret illeti a hozzáállásáért, mert nem hoztak szégyent saját magukra, a klubjukra és a városukra sem.

Osztermájer elismerte, hogy a Fradi gyorsaságban felülmúlta a csapatát, de még azt is elmesélte, hogy az jobban tetszett neki, amikor már csak 10 emberrel játszottak.

A szakember legkeményebb mondata viszont a következő volt: „A kispadon mellettem ülő kisfiú még csak nézőként sem volt a Groupama Arénában. Gondolhatják, mekkora élmény lehetett számára...”

Kérdésemre válaszolva azt is elmondta, könnyű dolga lesz a továbbiakban az összeállítást illetően, mert kevesen vannak nagyon...

„Akik pályára léptek, azokat éjféli hatállyal engedték ki a karanténból, a többiek kéthetes karanténban vannak, ha az letelt, akkor sportorvoshoz kell menniük, ami megint tortúra és előreláthatólag két hetet igénybe vesz. Ha ideveszem, hogy Szélpál Norbertet ma kiállították, akkor egyszerű lesz összeállítani a csapatot, mert kevesen vagyunk, így a nehézségeink a következő mérkőzésen is meglesznek.” 

A Ferencvárost sokan szapulják amiatt, hogy nem járult hozzá a mérkőzés elhalasztásához, miközben BL-selejtezőre való hivatkozással elmaradt a zöld-fehérek, DVTK elleni mérkőzése pár héttel ezelőtt.

És akkor most beleképzelem magam az FTC döntnökeinek a helyébe. Azt illik tudni, hogy nekik csak és kizárólag az FTC érdekeit kell nézniük (mint mindegyik klubnak a sajátját).

Tehát: „egy meccsünk már elmaradt, azt pótolni kell valamikor, de ha még egyet kellene, az már necces lenne. Szerepelünk a bajnokságban, jön a Magyar Kupa, ráadásul jelen pillanatban igen nagy sansz van arra, hogy ismét csoportkörösök leszünk nemzetközi porondon, de azt is figyelembe kell vennünk, hogy a keretből nagyon sokan válogatottak, így plusz meccseik vannak plusz utazásokkal.”

Soha nem voltam fradista, most sem vagyok az és soha nem is leszek az (az nb1.hu-nál nincs is fradista), de szakmailag ez a gondolatmenet működhet(ett) a Népligetben. A szívem szerint elhalasztottam volna a meccset, de szakmailag hatalmas hibát követtem volna el...

Ha a Fradi-Paks két héttel később van és az FTC már nem érdekelt a nemzetközi porondon, más lett volna a helyzet. Akkor szerintem, biztos halasztottak volna a Ferencváros elöljárói is.

A krónikásnak egyébként kutya kötelessége arra törekedni, hogy mindig a legtöbb nézőpontból mutassa be a történteket, annak ellenére is, hogy bőven benne van a pakliban, hogy nem hiszik el neki, hogy (mindig) így tesz. 

Azt, hogy a Paks milyen nehéz helyzetben volt, mindenki előtt ismert (ismétlem, szívem szerint én elhalasztottam volna a mérkőzést...), de Szerhij Rebrov sem számíthatott valamennyi játékosára.

De előtte még annyit, hogy információim szerint a halasztási kérelemben ki kell jelölni a meccs új időpontját január 31-ig. Ez azt jelenti most, hogy a Fradi csak akkor tudta volna pótolni a találkozót, amikor a válogatott meccsek miatt szünetek vannak, ami adott esetben azt jelentette volna, hogy akár 10-12 játékosára sem számíthat szakmailag Rebrov, és akkor még nem vettem számításba azt, hogy a Fradinál is igen könnyen lehetnek bármikor pozitív tesztek (remélem, náluk és a világon sehol nem lesz már egy sem, mert az úgynevezett hócipőm és amúgy a szandálom is tele van már a vírussal...)

És akkor a tegnapi hiányzók:
Lasa Dvali megsérült a ZTE ellen
Botka Endrét kiállították Zalaegerszegen
Myrto Uzuni pénteken szabadult a 48 órás karanténból, mert az albán válogatottnál volt
Adnan Kovacevic és Eldar Civic pénteken szabadult a 48 órás karanténból, mert a bosnyák válogatottnál volt

A válogatottnál lévőkről tudni kell, hogy hosszú napokat voltak a válogatottjaiknál, más jellegű edzéseket végeztek így más fizikai állapotban is voltak a Fradinál maradt társaikhoz képest. Meg ugye a karanténok miatti pihi...

Ihor Haratin csütörtökön szabadult a karanténból, ő végig a pályán volt a Paks ellen (a vele gyakorlatilag azonos poszton szereplő Sigér Dávid csak a második félidőre állt be az előző bekezdésben jelzett „okok” miatt, miközben ő a magyar válogatottnál volt, de ő is más jellegű munkát végzett)

Miha Blazic szintén csütörtökön szabadult, de ő végig kispados volt tegnap.

Tudom, hogy a Ferencvárosnak van 30 játékosa és sokkal erősebb a játékoskerete, mint a Paksnak is, de attól még az előbb felsorolt tények bizony tények, akár tetszik a nem fradistáknak (ismétlem újra, amit soha nem titkolok: én sem vagyok fradista), akár nem.

Mint ahogyan az is tény, hogy Lovrencsics Gergő és Oleksandr Zubkov visszatérhetett. Előbbi kezdett és 62 percet játszott, míg utóbbi a 68. percben lett becserélve.

Róluk azt mondta Szerhij Rebrov a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, hogy jól játszottak, de mivel a Dinamo ellen már számíthat azokra, akik karanténban voltak, nem tudja megmondani, hogy benne lesznek-e a keretben.

Az ukrán szakember elmondta, sokat segített rajtuk, hogy már a mérkőzés legelején megszerezték a vezetést, a végeredménynek és a mutatott játéknak is nagyon örül. Azt viszont elmondta, messzemenő következtetést nem szabad levonni a tegnap látottakból a Dinamo elleni mérkőzéssel kapcsolatban, mert az más színt lesz.

Kérdésemre válaszolva elmondta, együtt nézik majd meg leendő ellenfelük mai, Hajduk elleni csúcsrangadóját, de erről a meccsről is ugyanazt állította, mint a Fradi-Paksról. Viszont annyit elárult, a kéthetes szünetben a szakmai stáb már a Dinamóra is kiemelten koncentrált, ám a játékosaiknak csak a Paks elleni találkozóról beszéltek tegnapig.

A lefújás után érdekes jelenetek játszódtak le. 

Böde Dániel vastapsot kapott a Fradi Tábortól, mint mindig, a paksiak erőcentere cserébe kezdésnek tapssal köszönte meg a szokásos kedvességet, hogy utána kőkemény nyilatkozatot tegyen. Erről már minden futballbarát értesült szerintem, akik esetleg nem, azoknak itt van a videó, érdemes megnézni.

Lovrencsics Gergő megszólalása is örökké emlékezetesre sikeredett. Azt viszont, hogy az M4 Sport miért a vendégszurkolók előtt szólaltatta meg a Fradi csékáját (lehet, csak ott volt erre hely kijelölve?), senki nem tudja és érti.

A lefújás után lefigyeltem a kávézóba, ahol nem a győzelemnek örültek az ott lévő fradisták (a legendás II-es szektor is képviseltetve volt), hanem ki voltak akadva Böde Dániel nyilatkozata miatt, mert szerintük bántotta a Fradit.

Úgy tudom, keményen megfogalmazott üzenetek formájában ezt jelezték is a csatárnak...

Ezután a Fradi éltetése mellett az Újpest és a Videoton is bőven megkapta a magáét, de amikor elgurult a kávézó előtt a Fradi Kamion, mindenki megcsodálta.

Én még nem láttam közelről, ezért utána siettem és le tudtam fotózni, ahogy a szintén impozáns Fradi Busszal találkozik az ikonikus Kocsis Sándorról mintázott szobor vigyázó tekintetei közepette....

A Fradi szerdán tehát az ellen a Dinamo ellen játszik a BL-ben, mely csapatnál szintén volt pozitív eset és eléggé furcsán állt hozzá még az UEFA előírásaihoz is. Az előzményeket ebben a cikkben írtam meg utoljára, amit azért is fontos elolvasni annak, aki még nem tette meg, mert továbbra sem tartom jó ötletnek, hogy az UEFA-nak nincs központi protokollja a tesztek elvégzésére (minden ország magának csinálja), miközben a doppingellenőrzésekre van.

Mert ha valami nincs központilag szabályozva, akkor nem nehéz kitalálni, hogy központilag ellenőrizve sincsen...

A Paks amúgy is elképesztően nehéz helyzetben volt már a bajnokság elején, de most még nehezebbe került. 

Viszont végezzen majd akármilyen helyen is a bajnokságban Tolna büszkesége, azokért az évekért, amiket eddig az NB I-ben töltött a csapat, csak és kizárólag elismerést és szeretet érdemel, mert a paksiak anyagi- és egyéb lehetőségei meg sem közelítik a többiekét.

Ezért is fájt nekik hogy nem lehetett elhalasztani a tegnapi mérkőzést.

És ezt nem meccs után, hanem már a kezdés előtt észrevettem rajtuk...

Azt meg már az első fordulóban, az Újpest ellen, hogy ha bent akarnak maradni, akkor sokkal, de sokkal gyorsabbnak kellene lenniük...

Éppen ezért gondolom, hogy a Fradi Tábor meccs utáni, sajátjaiknak a BL-meccs miatt megmutatott üzenete (nyitókép), kizárólag az én értelmezésemben a tolnaiaknak is szólt.

FRISSÍTÉS, 15.54:

 

Legfrissebb híreink