Zeusz üzenhetett a Vasas első edzésén -  HELYSZÍNI EDZÉSRIPORT

De mi lesz Torghelle Sándorral?

Forrás:

Legutóbb az Újpest-Fradira mentem gyalog a metrótól, nosztalgia is vezérelt, és persze az is, hogy élveztem az üres utcákat, mert akkor az emberek még féltek a koronavírus-járványtól, ezért inkább otthon voltak ahelyett, hogy élték volna tovább az életüket.

Újpestre jártam gimnáziumba, egyáltalán nem közömbös számomra a kerület, bár a suli épülete helyett inkább jártam a lakótelepeket, a krimókat és jobban érdekelt a csajozás, mint a Pitagoraszi számhármasok listája, a Békanyálmoszat, a denitrifikáló baktériumok, a skalár és vektor mennyiségek összeadása és kivonása, a transzverzális - longitudinális hullám, vagy az atmoszférikus desztilláció.

Újpest-Fradi: hanggránát zaja törte meg a Bonanza Banzai csendjét - KÉPEK, VIDEÓK - NB1.hu

 

A Vasas szerdai, első edzésére is sétáltam, méghozzá az Árpád híd pesti hídfőjétől, és most is tudtam, hogy előre úrrá lesznek rajtam a nosztalgikus pillanatok. A kétezres évek közepén ugyanis a rendőrpalota mögötti épületben volt a szerkesztőségünk az akkori albérletemben, és mosolyogva gondoltam vissza azokra az estékre (melyek délután kezdődtek és reggelig tartottak), amikor angyalföldiek, újpestiek, kispestiek és fradisták töltötték, nagyon sokszor így együtt is az idejüket, hogy minél előbb megtudják, hogy milyen hír kerül fel az oldalra. Az nb1.hu fóruma működött a tehát a virtuális és a valóságos térbe.

Miközben sétáltam az Illovszky Rudolfról elnevezett stadionhoz, több helyen is az angyalföldi ultracsoport, az Armata felirataiba bukkantam, nekik és a többi Vasas-szurkolónak is üzenem, hogy Nagy Miklós sportigazgató egyből azzal kezdte, amikor találkoztam vele, hogy a Vasasnak egyetlen célja van, méghozzá a feljutás az NB I-be.

A tréning kezdete előtt 45 perccel érkeztem ki a létesítménybe, elsőként Feczesin Róbertet láttam a játékosok közül, aki a parkolóban telefonált. Emiatt sem akartam megzavarni a köszönésemmel, és azért sem, mert siettem a büfébe, hogy végre megint kávét ihassak, mert már két órája nem élhettem át a világ egyik legtutibb szenvedélyét. Mielőtt beértem volna, örömmel vettem észre, hogy felirat hirdeti, hogy széles kínálattal várnak engem is, ezek után derült égből a villámcsapásként hatott, hogy zárva volt.

Ekkor már tudtam, hogy lesz majd szupercellából is elektromos kisülés, mert mániám a meteorológia, így júniusban, a zivatarszezon kellős közepén 5 percenként nézem a radart, hogy mikor lesz végre vihar.

„Vihar lesz, előbb néztem meg megint a műholdfelvételeket” - „köszönt rám” Bene Ferenc vezetőedző, aki megint felemlegette, hogy a serdülőben és az ifiben mennyiszer felrúgtam a Fáy utcai edzőpályákon. 

A mester a Vasasban játszott, csatár volt, én a BVSC-ben és védő voltam, és ha egy védő nem tud szerelni, akkor bizony kaszál.

„Nagyjából két és fél hétig nem edzettünk, de nem álltak le a srácok, mert mindenki kapott egyéni programot, amit pár nap teljes pihenés után kellett elkezdeniük. A héten még ráhangoló edzések lesznek, a jövő héttől kezdődik a kemény munka” - mondta a szakvezető.

Pár pillanat múlva már a tárgyalóban voltam, ahol Nagy Miklós sportigazgatóra vártam, aki most is minden kérdésre válaszolt.

Elmondta, Litauszki Róberttel, az Újpest csapatkapitányával tényleg zajlanak a tárgyalások, Zsótér viszont feltehetően nem a Vasasban folytatja a pályafutását (nem ő mondta, hanem én írtam meg szerda kora délután, hogy gyakorlatilag megegyezett a Honvéddal), míg az NB I-es góllövőlistát vezető Radó Andrásról azt mondta, három-négy nagyon komoly NB I-es klub is hívja és hát abban a korban van, amikor lehet, hogy utoljára tud külföldre menni.

Nagy Torghelle Sándorral kapcsolatban kijelentette, hogy vele zajlanak az egyeztetések, mert lejár a szerződése. Hozzátette, elképesztően profi a támadó, nagyon jó futballista, ám a feleknek több szempontot is mérlegelniük kell.

Ezután siettünk ki a pályára, ahol már a fekete fellegek alatt, dörgések és távoli, ám egyre közeledő villámlások közepette Nagy Miklós elmondta a stábtagoknak és a játékosoknak, hogy azok az intézkedések, amiket a járvány miatt hoztak, eltörlésre kerültek. Bene Ferenc ismertette a tervezett felkészülési programot, majd bejelentette, hogy megnyílt egy kis új konditerem, de azt tudatosan, Gál Miklós erőnléti útmutatása alapján használják a játékosok, ne azért, mert jön a nyár és a fiúknak ki kell gyúrniuk magukat a strandokra, mert azok az erősítő feladatok nem vállnak a futballisták előnyére.

Nagyjából egy kör bemelegítő futás után már akkora lett a vihar, hogy gyorsan összeálltak a srácok egy csapatképre, majd bementek a stadion bemelegítő termébe, ahol erősítő feladatokat végeztek, a vihar elülte után meg kijöttek a pályára és folytatták az eltervezett programot. Videó a félbeszakadt edzésről:

Ebből viszont nem láttam semmit, mert imádok a magyar labdarúgás nagyságaival beszélgetni, és ilyennek gondolom dr. Lejkó Dezsőt is, akivel vagy negyven percen át diskuráltunk a Vasas régi, dicsőséges meccseiről és nagyságairól.

Ha jól tudom, Lejkó az utolsó olyan, aki a Vasas legutóbbi bajnoki címekor (1977) és kupagyőzelmekor (1986) is már a Vasasnál dolgozott. 1973-ban csatlakozott a klubhoz, igaz, 2001 és 2008 között máshol dolgozott. 

„Nagyon jó lenne feljutni, de ugyanilyen jó lenne, ha sokan lennének a meccseken. Emlékszem, mekkora rangadók voltak itt régebben és mennyi néző előtt. Minden, mellettünk kitartó szurkoló megérdemelné, hogy újra boldog legyen” - fejtegette Lejkó.

Amikor ezeket mondta, eszembe jutottak azok a részletek a Nagy Miklóssal folytatott beszélgetésből, amiket még nem meséltem el. Annak szellemében kérdeztem, hogy a télen Sallói István, a ZTE sportigazgatója azt nyilatkozta, hogy a Vasas teljesen felborítja a belföldi átigazolási piacot.

„Vannak még terveink, vannak még ötleteink, bár még azt sem tudjuk, hogy pontosan mikor kezdődik a bajnokság és milyen lebonyolítás lesz. Ez viszont nem változtat a célunkon, egyértelmű, hogy fel akarunk jutni” - mondta Nagy.

Amikor rákezdett a vihar, eszembe jutott Zeusz, a viharok és a villámok ura, aki hatalmasabb az összes többi istennél. Mégpedig azért, mert 
jelen pillanatban, akármelyik csapat is esik ki az élvonalból, akármilyen lebonyolítási rendszer is lesz, a Vasas toronymagas esélyese a feljutásnak.

Ám az NB I két kiesőjénél, illetve Szegeden, Győrben, Gyirmóton és a Nyíregyházán is bőven gondolhatják úgy, hogy a Vasasnál jövőre is a feljutás lesz a célkitűzés...

Legfrissebb híreink