Vidi-Fradi: a katolikus vallás alapítóján is túl – élménybeszámoló

Jobb-e az üveg mögött, vagy szét kell törni a valóságért?

Forrás:

Hatalmas volt!

Ráadásul a meccs is!

Ugye tegnap rendezték az NB I szakmai csúcsrangadóját, a két legerősebbnek vélt, legjobb körülmények és legjobb anyagi lehetőségek között dolgozó két gárdájának, a Vidinek és a Fradinak az összecsapását.

Ebben a meccsben benne volt minden, amiért megéri imádni a világnak a legjobb és legfontosabb szeletét, a magyar labdarúgást!

Volt három gól, feszültség, öldöklő küzdelem, férfias játék, kakaskodás, reklamálás, becsúszás, és egy emberfeletti teljesítmény, az FTC kapusának, Dibusz Dénesnek a részéről.

Magyar viszonylatban kiemelkedő volt az összecsapás.

Ami pedig a körítést, magát a szurkolást illeti, pláne igazak a magasztos jelzők.

Az egyik legrégebbi spanom társaságában egy kolumbiai lány is ott volt a mérkőzésen. Kicsit izgultunk, hogy tud majd jegyet venni, de végül bejutott ő is. És a haverom azt írta a meccs után, hogy el volt ájulva a szurkolástól. Pedig egy kolumbiai lányról beszélünk, aki pontosan tudja, milyen a dél-amerikai fanatizmus, mivel imádja a focit, mint mindegyik kolumbiai.

Amekkora koreóval indított a Red Blue Devils, azelőtt csak a kalapot lehet megemelni, majd egyébként még párszor. Mert nem másnak üzentek, mint Szent Péternek! Persze tudott dolog, hogy az üzenet nem csak neki szólt.

Szent Péter egyébként Péter apostol katolikus elnevezése, aki Jézus tizenkét apostolának egyike és a katolikusok szerint a korai egyház első vezetője. A keresztények úgy hiszik, hogy az egyik legismertebb ókori uralkodók egyikének, Néró császárnak az uralkodása idején szenvedett kereszthalált. Pétert (eredeti neve Simon) Róma első pápájának is tartják.

A katolikus egyház Jézusnak az alábbi evangéliumi szavaiból vezeti le Péter pápaságát: 

„Te Péter vagy és én erre a sziklára fogom építeni egyházamat, és ezen az alvilág erői nem fognak győzedelmeskedni. Neked adom a mennyek országának a kulcsait; amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva.

Az evangélium szerint Jézus csak Péternek nyilatkozott ilyen értelemben, senki másnak. Csak őt nevezte sziklának, senki mást, jelezve, hogy rá építi egyházát:

„Miután ettek, Jézus megkérdezte Simon Pétertől: „Simon, János fia, jobban szeretsz engem, mint ezek?” „Igen, Uram - felelte -, tudod, hogy szeretlek.” Erre így szólt hozzá: „Legeltesd bárányaimat!” Aztán másodszor is megkérdezte tőle: „Simon, János fia, szeretsz engem?” „Igen, Uram - válaszolta -, tudod, hogy szeretlek.” Erre azt mondta neki: „Legeltesd juhaimat!” Majd harmadszor is megkérdezte tőle: „Simon, János fia, szeretsz?” Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte: „Szeretsz engem?” S így válaszolt: „Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek.” Jézus ismét azt mondta: „Legeltesd juhaimat!"

Aki juhokat legeltet, az a pásztor. A pásztor a juhok fölött áll. Jézus csak Péternek mondott ilyet, tehát őt nevezte ki vezetőnek az egész egyház fölé.

Rövidebben: Péter a vallás alapító/vezetője, akinek a Vidi ultrái üzentek. Mégpedig azt, hogy nem tudnak hozzá csatlakozni, mert nekik egyetlen vallásuk van, méghozzá a Videoton. És ugye soha, sehol, semmilyen körülmények között nem árulják el.

A sors kegyetlen fintora, hogy a meccs óta olyan hírek jutottak el az nb1.hu-hoz, hogy vannak RBD-s srácok, akiket elvittek a rendőrök, amit jelez, hogy később le is vették a drapériájukat (további látványelemek miatt vihették el őket), így nem nehéz kitalálni, mit érezhetnek most...

A fradisták viszont, úgy ahogy azt kell, szívből végig tolták az egész meccset. Ha tévedek, akkor elnézést, de úgy vettem észre, hogy a mérkőzésen a két tábor tagjai egymást nem, csak az MLSZ-t szidták, nyilván a Fegyelmi Bizottság büntetései miatt.

Örök vita, hogy a szurkolók nem értik meg, hogy miközben mindent a csapatukra áldoznak, kimennek a stadionokba és tiszta szívből szurkolnak, ezért cserébe megbüntetik őket (ugye a klubjaikat), holott az a kommunikált közös érdek, hogy minél többen legyenek a meccseken.

Az előírásai viszont elméletileg megvannak a szurkolásnak is, amiket be kell tartani (pontosabban: be kellene), különben jön a büntetés. Azt meg az FB-nél nem értik, miért nem értik meg a fanatikusok.

Ördögi kör ez, annyi szent!

Így megint volt egy olyan meccs, amire mindenki úgy emlékszik, hogy milyen remek volt megint a szurkolás (játékosok, vezetők mondanak köszönetet ezért), de majd szokás szerint jön a büntetés...

 

Az ultra szó egyébként (és ez a srácok viselkedésében, életfilozófiájában is benne van), annyit jelent nagyjából, hogy mindenen túl. Mindenen, azaz a törvényeken, előírásokon és az említetteknél is unalmasabb szófogadásokon is túl, azaz, azok felett is.

 

Ahogyan az egyik, Olaszországból eredő mondás is állítja (szabad fordításban):

 

„Az ultra, ez és sok más, más érzések, mik szavakba nem önthetőek, megérthetetlen a hétköznapi ember számára, aki képes leélni az életét egy üveg mögött (törvényen belül szót fogadva – a szerk.), ahelyett, hogy széttörné azt és belépne a valóságba.”

 

A valóság meg az, hogy büntetés ide és oda: az atmoszféra világszínvonalú volt már megint!

 

 

Legfrissebb híreink