Vasas: Ronaldóéknak háttal, Vernes Ricsiékkel szemben – Kuttorék elkezdték

Elképesztően izgalmas lesz a kedvenc bajnokságom.

Forrás:

„A portugálok edzésére jön?”
„Nem érdekelnek a portugálok.”

 

A legutóbbi két NB II-es bajnokság drámaian végződött a Vasas számára. Az amúgy hatszoros bajnok és négyszeres kupagyőztes angyalföldiek az utolsó sikerük, a 86-os kupagyőzelmük óta egyszer sem voltak a Fortuna, vagy bármilyen rendszer kedvezményezettjei.

Viszont hozzátartozik az igazsághoz, hogy amióta a Danubius Hotels távozott Angyalföldről, azóta a futballcsapat sem volt mindig a legmegbízhatóbb, legkorrektebb kezekben.

A Vasasnál az az érdekes helyzet van, hogy a háttér tökéletesen adott, egyébként az NB I-hez is, ám a többivel gondok voltak.

Amikor a koronavírus-járvány első hulláma miatt idő előtt lezárta az MLSZ a bajnokságot, akkor hiába volt abban a naptári évben, azaz a tavaszi eredmények alapján a Vasas a legjobb, az összesített tabellán csak a harmadik volt, így nem jutott fel. Most meg ugye a gyenge rajt után hiába dolgozott le tetemes hátrányt, az utolsó előtti fordulóban hatalmas meglepetésre kikapott Nyíregyházán, így ismét maradt az NB II-ben.

Ami egyénként érzelmi szempontok mellett anyagilag sem túl kedvező a piros-kékeknek, mert az NB I-es és az NB II-es csapatok közötti központi támogatások különbsége nagyjából 1 milliárd forint már...

Amikor befordultam az Illovszky Rudolf Stadion elé, rengeteg zsarut láttam, elsőnek az jutott az eszembe, hogy lehet, titkos Vasas-Kispestet rendeznek, a kékek meg várják az ultrákat, de aztán hamar lecsüggedett a lelkesedésem, mert eszembe jutott ami addig nem, hogy a portugálok a Vasas stadionjában edzenek az Eb ideje alatt, ameddig Magyarországon vannak.

Az egyikük kedvesen kérdezett én meg egyébként mosolyogva válaszoltam, így tovább is sétáltam a főbejáraton túlra, mert tényleg nem Cristiano Ronaldóék, hanem a Vernes Ricsiék miatt mentem a Fáy utcába.

Arról nem beszélve, hogy az új szakmai stáb, Kuttor Attila irányításával ma tartotta meg az első olyan edzését, amin már a labda és nem az orvosi felmérések játszották a főszerepet.

Az alapos bemelegítés után jó kis pörgős edzést tartott Kuttor, főszerepben az általam dinamikusnak gondolt, kis területen történő labdatartással, hozzáteszem, a világ minden táján hasonló jellegű edzést tartanak akkor, amikor egy csapat visszatér a pihenőről és a játékosok először találkoznak az új edzőkkel. 

A Vasashoz egyébként eddig csatlakozott a Békéscsaba volt kapusa, Uram János, akit az egyik legtehetségesebbnek tartanak a posztján, illetve visszatért Varga Donát. Varga tagja volt a Vasas Kubala Akadémia kiemelt tehetségek fejlődéséért életre hívott programjának, az ott dolgozó szakemberek tudatosan készítették fel őt a profi futball világára annak érdekében, hogy a jövőben a Vasas felnőtt csapatának tagjává válhasson. 2019 nyarán a holland élvonalbeli SC Heerenveenhez igazolt, onnan tért most vissza.

„A héten a stáb ismerkedik a csapattal. Itt vannak velünk azok a játékosok is, akik a tavasszal kölcsönben szerepeltek. Napokon belül eldőlt, hogy közülük kikre számítunk a továbbiakban is kikre nem. A jövő héttől akadémisták is csatlakoznak majd az első kerethez, így a fiataloknak is lesz lehetőségük biztosítani, hogy lehet rájuk számítani. Van még egy-két ötletünk arra, hogy kikkel szeretnénk erősíteni, de ez attól is függ, hogy kik maradnak velünk. Célunk természetesen a feljutás” - mondta honlapunknak Nagy Miklós sportigazgató.

Egyébként végig háttal álltam a létesítményen belül az Illovszky Rudolf Stadionnak, azaz Ronaldóék edzésének, így nem vettem észre csak a legvégén, hogy az ő foglalkozásukról tudósító újságírók a kordonok mögül végignézték gyakorlatilag mindannyian a Vasas edzését is. 

Hiába no, a mi szakmánkat csak megszállottak űzhetik!

Az edzés végén készítettem egy villáminterjút Kuttor Attilával, amiben nagyon fontos dolgot mesélt el. Mégpedig azt, hogy a felkészülés során nem megszakítani akarják a játékosokat, hanem felkészíteni őket az előttük álló feladatokra.

Hogy halad az ismerkedés a csapattal?
Reméljük, hogy jól, erről szól az első hét. Ki kell alakítanunk a felkészülés alatt azt a csapatot és játékstílust, amit elképzelek.

A Vasas kétszer nem jutott fel egymás után, mindkétszer drámai körülmények között maradt el a várt siker. Van ennek még negatív lélektani hatása a játékosokon?
Sportemberek, ezért abban reménykedem, hogy megfelelő dacot vált majd ki belőlük. Az előttem lévő időszakkal viszont nem szeretnék foglalkozni, mert arra próbálunk összpontosítani, hogy mindegyik nap, mindegyik héten folyamatosan fejlődjünk, hogy a következő mérkőzést mindig megnyerjük. Úgy kell dolgoznunk és teljesítenünk, hogy meglegyen a feljutás. 

Az első hét van, ismerkedtek, de vajon mit tudsz megígérni a srácoknak hétfőtől?
Semmi extrát (válaszolta mosolyogva – a szerk.), mert már nem arról szólnak a felkészülések, hogy megszakítjuk a játékosokat, hanem arról, hogy felkészítsük őket. Ennek a jegyében telik majd az előttünk álló hét hét.

Az előző NB II-es bajnokságban gyakorlatilag majdnem mindegyik lényegi kérdés az utolsó fordulóban dőlt el, a kiesők közül a DEAC sorsa pecsételődött csak meg fordulókkal a vége előtt. Kiélezettebb vagy lazább lehet a következő bajnokság?
Minden bajnokság kiélezett és nehéz, az NB II-ben sem sétagalopp egyik mérkőzés sem, de ez akármelyik osztályról vagy sportágról elmondható.

Kuttor Attila is osztja tehát azt az általános véleményt, hogy sem a Vasasnak, de ezek szerint sem a DVTK-nak, sem a Budafoknak, sem a PMFC-nek, sem az Ajkának vagy bármelyik másik olyan csapatnak sem lesz könnyű dolga, amelyik az NB I-be történő feljutásról álmodozik.

És azoknak a gárdáknak sem lesz könnyű, akik a bennmaradásért küzdenek majd.

Az NB II tehát ismét nagyonon komoly bajnokság lesz, és bár hiába van nyolccal több csapat az osztályban a büdzséje sokkal, de sokkal kevesebb lesz, mint az élvonalbeli bajnokságnak, de cserébe tele van vidéki és fővárosi fellegvárakkal, ráadásul, olyan csapatokkal is, melyek népszerűsége több NB I-es gárdáénál is magasabb.

Magyarország-Portugália: Orbán a mennybe mehetett volna - osztályzatok - NB1.hu

 

Arról meg nem beszélve, hogy a jelek szerint ezeken a mérkőzéseken csak a mi fiaink lesznek azok, akiknek szurkolhatunk.

Mert edzhetnek tőlem 20 méterre Cristiano Ronaldóék, egy pillanatra sem jutott az eszembe, hogy meg kellene lesnem őket, amikor előttem Pátkai Máté, Berecz Zsombor és Radó Andris kezdi meg a felkészülést a kedvenc bajnokságomra!

Magyarország-Portugália: a Kriptában is tudtuk, hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot - NB1.hu

„Mennyi lett a vége, 3-0 és nem ide?" - kérdeztem meg majdnem délben Angyalföld szívében Áditól, akinek a tekintetébe bele volt írva, hogy soha többet nem fog inni, akárcsak az enyémbe. „Szerintem igen..." - válaszolta Ádi, akin láttam, hogy soha nem lesz képes feldolgozni azt, ha tényleg kikapott a magyar válogatott.

VASAS: SZAKMAI STÁB
Kuttor Attila – vezetőedző
Tóth Mihály – pályaedző
Desits Szilárd – pályaedző
Farkas Balázs – kapusedző
Vég András – erőnléti edző

A KIEMELT U19-ES BAJNOKSÁGBAN EZÜSTÉRMET SZERZETT VASAS KUBALA AKADÉMIÁRÓL A FELKÉSZÜLÉSHEZ CSATLAKOZÓ FIATALOK:
Kapornai Bertalan, Szalai József, Szilágyi Szabolcs, Kiss-Szemán Péter, Sztojka Dominik, Farkas Botond és Józsa Marcell, továbbá a kapusok közül Horváth Kornél és Molnár Zsombor a kapusedzéseken fognak részt venni.

Legfrissebb híreink