Szavazás: a Fradi-Újpest vagy a Vidi-Fradi a nagyobb rangadó?

Felülírhatja-e a modern foci a felülmúlhatatlan hősöket?

Forrás: Wikipedia

Múlt héten Fradi-Újpest, most meg Vidi-Fradi.

De melyik a fontosabb rangadó Magyarországnak?

Vannak biztos sokan, akiknek köszönhetően egyből és jó sokáig csuklani fogok, ha meglátják a soraimat, mondván, a Derbinél nincsen fontosabb és nagyobb meccs Magyarországon. 

De már ez is megközelítés kérdése. 

Mert tény, hogy a zöldek és a lilák csatája vonzotta mindig is a legtöbb nézőt a stadionokba, a televíziók képernyője, de 20 éve a monitor elé is, hiszen akkor közvetített élőben/online az nb1.hu egyedüli magyar focihonlapként a két fővárosi gigász csatájáról (is) először. 

Ettől persze még egy ZTE és egy Hali fannak a ZTE-Hali, egy Loki és egy Szpari fannak a Loki-Szpari marad személy szerint a legnagyobb meccs a világon (nekem speciel a III. Kerületi TVE-Gázművek) és még sorolhatnánk példákat.

De mindezektől függetlenül a Fradi-Újpest vonzza a legtöbb nézőt.

De vajon meddig lesz ez így? És mindig így lesz-e? Mert az, hogy eddig így volt és ma is így van, az kitörölhetetlen tény

Mert hamarosan felnő egy generáció, mely évek óta azt tapasztalja, hogy a Ferencváros mellett a Vidi az a csapat, amelyik kiemelkedik a mezőnyből. Eredményességben, anyagi- és egyéb körülményekben is. Ők azt látják, hallják, olvassák és maguktól is tapasztalják, hogy ez a két gárda Magyarország kirakatcsapata. 

És azért jutottak ezek a kérdésfelvetések az eszembe, mert például Európa jelenlegi legerősebb és legnagyobb büdzsével rendelkező csapatai közül a Manchester City csak hatszoros angol bajnok, nemzetközi szinten meg egy KEK sikere van, míg a PSG nyolcszor húzta be a francia bajnokságot és nyilván szintén csak egy KEK-sikerrel rendelkezik.

De még csak most jön a lényeg: a PSG 2013-ig kétszer volt első a hazájában (azóta hatszor), míg a City 2011-ig szintén kétszer, azóta viszont 4-szer.

Ezzel azt akarom jelezni, hogy a modern foci termékei képesek felülírni a megszokásokat a pénzüknek és az ezáltal elért eredményességüknek köszönhetően. 

A kérdés csak az, hogy meddig?

Nekem Angliáról a West Ham-Millwall ugrik be elsőnek mindig, míg másoknak a Manchester-Liverpool, de hát ugye, melyik Manchester? Az a Manchester (a City), amelyik most jobb, vagy az (United), amelyik korábban volt jobb és összeredményeit tekintve még mindig előrébb áll városi riválisánál.

Ha Franciaország, akkor szerintem ott a Lyon-Saint-Étienne a csúcsmeccs, de ugye nyilván érzelmi- és történelmi okokból. De az új generációnak már a PSG meccsei a legfontosabbak. 

A Vidi 2005/06-ig nem nyert semmit itthon, akkor húzta be először a Magyar Kupát (így tett tavaly is), míg bajnok 2010/11-ben volt először, majd utána 14/15-ben és 17/18-ban is. Előtte a Loki volt a szakma csúcsa a végső sikerek szempontjából „újoncként”.

A DVSC 98/99-ben kupagyőztes lett, 2000/01-ben szintén, majd a 04/05-ös kiírásban meglett az első aranyérme a bajnokságból is, melyet még 7 siker követett, mellette a kupa is meglett még négyszer. De 2014 óta semmit nem nyert a gárda.

Remélem, a felsorolt példák érzékeltetik, de ha nem, akkor konkrétan is leírom: véleményem szerint a történelmi rangadókat és az aktuális szakmai csúcsrangadókat nem érdemes egy kalap alá venni, csak akkor, ha a kettő keresztezi egymást.
A történelmi rangadókat hősök tettek azzá még teljesen más világban és körülmények között, míg a modern fociban sok olyan tényező is elengedhetetlen a sikerhez és ezáltal az örökkévalósághoz (sajnos vagy nem, de a világ az fejlődik és halad a labdarúgásban is), amikre korábban nem feltétlenül volt szükség. Főleg nem a hős(ök)korban.

De most is, mint mindig, az a legfontosabb, hogy mit gondol az, akiért ezt az egész csodálatos játékot kitalálták, azaz a szurkoló!

Legfrissebb híreink