Koronavírus: óvatosnak kell lenni az MLSZ bejelentése után is

A hurráoptimizmusra még bőven várni kell.

Forrás: DVTK/Facebook

Hetek óta nem volt annyira aktív a magyar futball, mint pénteken.

Persze a kedd sem volt semmi, amikor Csányi Sándort és az MLSZ elnökségét újraválasztották a tisztújító küldöttgyűlésen, de a koronavírus-járvány kitörése óta tényleg a péntek volt a legpörgősebb.

És a pénteknek is a késő délutánja vitte a prímet.

Telefonok, chat- és egyéb, közösségi médiában tett üzenetek váltották egymást villámgyorsan az MLSZ bejelentése miatt, melyet érdemes ismét felidézni:

„Az MLSZ elnöksége úgy döntött, hogy amennyiben a Kormány részben vagy egészben feloldja az érvényben lévő tilalmakat a koronavírus-járvány kapcsán, nevesítetten rendeletben meghatározott feltételek között engedélyezi csapatedzések tartását és sportesemények megrendezését, akkor az UEFA nemzetközi felnőtt nagypályás versenyeire kvalifikáló MLSZ versenysorozatok folytatására a fenti kormányrendelet megjelenésétől számított 20. napot követő első szerdától vagy szombattól (amelyik előbb van), de legkésőbb június 13-tól kerül sor.”

Mindenki azonnal úgy értelmezte a dolgokat, és az MLSZ is erre utalt címével a honlapján („Döntés a folytatásról”), hogy hamarosan újraindul az NB I, a Magyar Kupa és a női bajnokság.

 

Ám ez még korántsem biztos, óvatosan kell kezelni a bejelentést.

 

Mégpedig azért, mert van az elején, hogy „amennyiben a Kormány részben vagy egészben feloldja az érvényben lévő tilalmakat.”

Nagyon, de nagyon reméljük, hogy így lesz, mert akkor az azt jelenti, hogy az élet visszatérhet a rendes kerékvágásába, egyre többen gyógyultak és gyógyulnak meg, miközben egyre kevesebben lesznek betegek.

Egyébként az is benne van ugye a bejelentésben, hogy azért ezt a három sorozatot szeretnék legelőször újraindítani, mert nemzetközi kupaszereplést vívhat ki néhány csapat.

Már többször megírtam az elmúlt hetekben, egy-két hete az UEFA és a FIFA is elkezdte pedzegetni, hogy az országok és a földrészek közötti utazási korlátozások és amiatt, mert a járvány nem egyszerre hagy majd alá mindenhol (mint ahogyan nem is egyszerre kezdte meg sajnálatos hódítását) a nemzetközi futballélet később indul majd be.

Ám azokba a sorozatokba kvalifikálni kell, de a legjobb az lenne, ha a teljes magyar futballélet újraindulhatna. És a világ focija is és a teljes világ!

A fociban is az van, mint a világon mindenhol, hogy szervezetek, cégek/klubok léte és emberek megélhetése van végveszélyben. A foci ugyanis nem csak annyi Magyarországon sem, hogy milliókat tesznek zsebre a focisták. És mindannyian.

A milliós fizetés úgy jön ki itthon (és egyébként máshol is), hogy páran extra magas, gigászi juttatást kapnak valóban, de az igazolt (magyar) focisták nagyon döntő többségére ez nem igaz, ráadásul ott vannak még a klubalkalmazottak is.

Ők mindannyian hozzájárulnak ahhoz itthon (és bőven más országokban is), amit tegnap írtam meg, hogy Magyarországon még mindig a magyar futball a legnépszerűbb. Azóta eljutottak hozzám további infók fű alatt, így nem csak Csányi Sándor, mások által elhallgatott keddi és egy 10 évvel ezelőtti, Sport TV-s bejelentésre kell már hagyatkoznom.

A sztori lényege, hogy a magyar focimeccsek a tévében egyedül népszerűbbek kábé mint az összes több topfoci liga (BL, El is benne van), vagy az összes többi sportág, kivéve az F1-et.

Csányi Sándor elhallgatott szavai - NB1.hu

 

A magyar labdarúgás teljes egészet képvisel, de az NB I, a Magyar Kupa és a női élvonalbeli bajnokság mellett a többi sorozat újraindításáról még nincsen szó. Pedig, ha az élvonalbeli focistáknak 3 hét kell, hogy felkészüljenek a folytatásra (elsősorban izomzatilag, izületileg és taktikailag), akkor a többieknek is legalább ennyi idő kell, ha nem több.

Nevük elhallgatása mellett beszéltem több klubvezetővel a folytatást illetően. Az egyik NB II-es csapat vezetője, aki egyébként szerintem a szakterületén toronymagasan a legjobb az országban, azt írta Viberen, hogy ameddig nem lesz vége a járványnak, ő a többi osztályban nem is tartana meccseket.

Egy másik másodosztályú klub élvezetője, akivel több, mint 20 percig beszéltem, azt mondta, arra készülnek, hogy nagyjából az NB I-gyel egy időben, vagy kicsit később az NB II is újraindul, mert újra kell indítani, ha más nem a feljutók és a kiesők miatt. Hozzátette, az utánpótlás-bajnokságok versenyrendszereire is gondolni kellene, majd elmesélte, hogy már 1 hónapja nem szednek tagdíjat a gyerekek szüleitől, hogy ezzel is támogassák őket. „Sok klub viszont ezt nem engedheti meg magának... Viszont ha meg nem fizetnek a szülők, mert nem tudnak, akkor a klub működése is végveszélybe kerülhet”.

„A munkánk még a legtöbbünknek megvan, de rengeteget számít a fociból származó fizetés is, még ha az nem is túl sok. Minden fillérre szükségünk van, mert sajnos hallottunk, olvastunk már olyanokról, akik elvesztették az állásukat” - írta Messengeren az egyik NB III-as focista. Hozzátette, az osztályukban vannak, akik alapfizetést kapnak, máshol győzelmek után lehet pénzt keresni, de az, hogy áll az élet, nem jó, mert az önkormányzatok, a szponzorok sem tudnak segíteni, mert egyébként érthetően, másra kell, hogy költsék a pénz.

„A játékosoknak legalább edzeniük kell, mert ez a munkájuk. A bolti eladók, az orvosok, a rendőrök, az áruszállítók és még nagyon sokan mások is dolgoznak, akiknek van munkájuk. Magyarországon szerintem nálunk a legjobbak a megtett óvintézkedések, arról nem beszélve, hogy friss levegőn a legnehezebb megbetegedni, D-Vitamin is bőven termelődik a napsütés miatt a játékosok szervezeteiben, a mozgás meg eleve egészséges, erősíti az immunrendszert. A játékosok egyébként anyagilag is jól járnának a meccsekkel, mert több helyen a győzelmek után fizetnek eléggé rendesen.” - mondta az egyik elöljáró, aki szintén beszélt arról, hogy azok az utánpótlás-műhelyek, melyek nem vagy csak alig részesülnek központi támogatásból, nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen nagyon sok szülő jelezte, hogy nem tudja fizetni a tagdíjakat.

Koronavírus: így edzenek a folytatásra készülő NB I-es csapatok - KÖRKAPCSOLÁS - NB1.hu

 

A megyei focival már több cikkünkben foglalkoztunk, nagyon sokan, nagyon siralmasan látják a helyzetet.  „Hat-hétszáz ember kijár a mecccsekre egy ezresért, vasárnap még kétezret ott lehet hagyni a büfékben, ha nem többet. Erre egy évben mondjuk 15 alkalommal sor kerül, ezek a bevételek nincsenek, pedig magát a működést jelentik nagyon sok helyen. Arról nem beszélve, hogy vidéken a büfékben máskor is eljárnak az emberek, de szerintem a nagyobb kluboknak is jó lenne, ha működhetnének a vendéglátó-egységeik, ajándékboltjaik” - adott tágabb elemzést az egyik sportbarátunk.

A kiscsoportos edzésekkel tehát elkezdett a magyar labdarúgás vérkeringése a semmiből újra, de még nagyon alapfokon működésbe lépni, ám a teljes beindulásához még hosszú heteket, lehet, hónapokat kell majd még várnunk.

És, hogy miért?

 

„Képzeld el, lement mondjuk 4 forduló, az egyik csapatnál meg kiderül, hogy mondjuk a középpályás pozitív tesztet produkált. Az egész csapat mehet karanténba, de az ellenfelek is feltehetően, mert a pályán test a test ellen folyik harc, a kifújt levegő is fertőz az orvosok szerint, ezért kell távolságot tartani egymástól. És akkor lehet, hogy megint szünetet kell elrendelni...” mondta az egyik évtizedes sporttapasztalattal rendelkező sportbarátunk.

 

A helyzet tehát minden szinten összetett, csak remélni lehet, hogy ugyanúgy, mint az élet minden területén, minél hamarabb vége lesz a rémálomnak.

Legfrissebb híreink