Kávé mellett Osztermájer Gáborral: Böde kicsit új posztja, és a törökországi monológ

Az elkezdett generációváltás -  INTERJÚ

Forrás:

„A Paks fog kiesni!”

Ezt gondolták, és ami az esetünkben még fontosabb, állították is a tavasz végén sokan, amikor a koronavírus-járvány okozta leállás után folytatódni tudott az NB I-es bajnokság.

Hiba lenne elvitatni: a tolnaiak nem kezdték jól a bajnokságot, alaposan meglegyintette a csapatot a kiesés egyébként rémisztő szele, ám a leállásig is lehetett már látni, mivel a statisztika is hirdette, hogy Osztermájer Gábor vezetőedzővé történt kinevezése után megindult a Paks, ha onnantól kezdve számoltuk volna a bajnokságot, akkor úgy lett volna a középmezőny élmezőnyének a tagja, hogy talán még óvatosságból sem kellett volna hátrafelé kacsingatnia.

Osztermájerral a Paks keddi ebédje után, 13 óra magasságában ültünk le egy kávé mellett az impozáns Erzsébet Szálloda éttermének a szintén szép teraszán beszélgetni.

Mindig ilyen csend van Pakson?
Tíz óra után már igen. Addigra már elmennek az emberek dolgozni. Beérnek az atomerőműbe, megvan a műszakváltás, majd kora délután mehetnek haza. Hosszú ideig én is fél hatkor keltem, hatra mentem be dolgozni a busszal. Délután meg mentem ki a pályára, edzést tartani a gyerekeknek. Tényleg nagyon szerettem velük foglalkozni.

Legutóbb a Loki-Paks után beszélgettünk, amikor bentmaradtak. Előtte nagyon sokan leírták a csapatát. Nem akarom a debreceniekre kihegyezni a kérdésemet, de a lefújás után elmondták, hogy nem hitték el azt, hogy kieshetnek. Elhitted, elhittétek, hogy a Paks viszont búcsúzhat az élvonaltól?
Télen Törökországban voltunk edzőtáborban. Tizedik helyen helyezkedtünk, de a hetedik helyezett is három pontra volt a kieső helytől. Az egyik értekezleten mondtam a játékosoknak, mivel elhisszük azt, hogy kieshetünk, ezért nagyon kell iparkodnunk.

Miért marad bent végül a Paks, miért nem ijedt meg végleg? Miért tűnt még jobbnak a leállás után?
Kellettek a járvány utáni döntetlenek, mint a Fehérvár elleni hazai 0-0, illetve a Ferencváros elleni 2-2 (a Paks két ponttal előzte meg a táblázaton a DVSC-t – a szerk.). A Ferencváros ellen óriási lökést adott, hogy Windecker a kilencvenkettedik percben szépített, majd Sajbán Máté a kilencvenhatodikban kiegyenlített. Mindenki berohant a pályára örömében. Azokban a pillanatokban sok minden benne volt. Igazi összefogás látszódott. Utána ezt vittük végig, nagyon szervezetten játszottunk és bent akartunk maradni.

Pont a Fradi elleni meccs utáni sajtótájékoztatón történt az, hogy te voltál az első edző, akitől megkérdeztem, hogy adott cserék, jelen esetben a hatvanadik perc környékén végrehajtottak, már a következő meccseknek is bőven szólnak a sorozatterhelés miatt. Mennyi újat lehetett tanulni a leállás utáni rohanós időszakból edzőként?
Minden játékos fontos volt akkor is, de talán még több feladat hárult mindenkire. Húszan voltunk, de meccsenként öt cserelehetőség volt. Minden második, de inkább harmadik mérkőzésen már a huszadik futballista is a pályán volt, akár kezdőként is. Végleg meg kell tanulnia mindenkinek, hogy tényleg minden játékos fontos.

Nagyon átalakult a Paks játékoskerete?
Az átigazolásainkon észrevehető, hogy olyanok mentek el, akik bőven harminc éves kor felett vannak. Olyanokat kerestünk a helyükre, akiknek megvan a képességük az NB I-re, a motivációjuk is, de eddig valami miatt másik csapatoknál ez nem jött össze. Jó korban lévő futballistákat szerződtettünk, mert kilencvennégy-kilencvenötös születésűek, kivéve Bognár Istvánt. Őt viszont huszonkilenc évesen is nagyon szívesen látjuk. Megtörtént a fiatalítás, de vannak még idősebb játékosaink, akikre szükség van. Ameddig hozzák a teljesítményt, addig nem lesz gond.

A családias hangulatról még nem beszéltünk. Ez is kellett a bentmaradáshoz. Megmarad a bekövetkezett változtatások ellenére is?
Remélem, hogy az újak felvették a ritmust. Utaltak rá a nyilatkozataikban, hogy jó a közösség, jó az, hogy egy nyelven beszél mindenki. Egyelőre jó hatással van ez is az érkezőkre, jól dolgoznak az edzéseken, remélem, tényleg hasznunkra lesznek majd ők is.

Fontos mozzanat volt a csapat játékában az, hogy Böde Dániel már nemcsak a beadásokra kellett, hogy érkezzen a kapu elé, hanem gyakran lépett vissza labdáért, amiket el kellett osztogatnia. Irányító-erőcsatár lett?
Dani Ricardo Moniznál szeretett a legjobban játszani, amikor a széleken Julian Jenner és Roland Lamah volt. Rá hegyezték ki a játékot, nem véletlen, hogy gólkirályi címmel is büszkélkedhet. Amikor visszajött, azt gondolta, mivel innen került a Fradihoz, ezért most többet kell tennie a csapat sikereiért. Valóban többször visszalép, van, amikor feleslegesen is. Ezért kevesebb a rúgott góljainak a száma, mert utána nem mindig ér fel a támadásokhoz. Ezen azért szeretnénk változtatni. Mert sokszor volt, hogy visszalépett, majd remek labdákkal indította Könyves Norbertet, de szeretném, ha újra eredményesebb lenne.

A Puskás Akadémiától igazolt kapus, Hegedűs Lajos milyen állapotban van?
Két hete érkezett, az utolsó mérkőzéseket a bajnokságban kihagyta. Hosszú idő kimaradt neki, mint első számú kapus.

A Zalaegerszegre igazolt Könyves Norbertet, hogy pótolják majd? Egy ember feladata lenne, vagy más lesz a taktika?
Robosztus, dinamikus, nehezen tartható, sok gólt szerző, sok helyzetet kialakító játékos, aki rengeteget fut, sokat tesz azért, hogy veszélyes legyen. Nagyon fog hiányozni. Pakson jól játszott mindig, máshol kevésbé, szerintem ő is itt érezte magát a legjobban. Reméljük az újonnan érkezőkkel is ez lesz. Csapatszinten kell pótolnunk. A Daninak kell majd két-három góllal többet szereznie, illetve a szélső játékunknak is fel kell javulnia. Az sem lenne baj, ha a középpályáról nem csak a Windecker József, hanem a párja is hat gólt szerezne majd. Ezért igazoltuk Bognárt, akinek jó lába van, a kaput meg jól találja el.

Azzal a kijelentéssel nem tévedünk, hogy a Fradi és a Vidi kiemelkedik majd a mezőnyből. De csak  ez a két klub harcolhat az aranyéremért? A többieknek az lesz a legfontosabb, hogy elkerüljék a kiesést vagy több, kis részletbe szakad majd szét a mezőny a táblázaton?
A Fradi és a Vidi biztos, mondják, hogy a Honvéd is jobb, mozgékonyabb lehet, hiszen ott is generációváltás zajlik. Játszottunk velük edzőmeccset, úgy néz ki, Djordje Kamber és Ivan Lovric már kevesebbet fog játszani. Három-négy csapat szintén nagyjából megvan a harmadik-hetedik hely környékére, innentől kezdve az lesz, mint tavaly, a többiek a bentmaradásért harcolnak majd. Gyakorlatilag bárki kieshet.

Sűrűnek van a program betervezve őszre. Nem lesz kevés, hogy újra csak három cserelehetőség lehet a mérkőzéseken?
Én is örültem annak, hogy öt volt, meg szerintem az összes csapatnál így tettek. Mondjuk előtte is így volt, de az öt változtatástól jobbak lettek a meccsek. Ha az van, hogy huszonöt játékost lehet nevezni, ezt minden csapat kihasználja. Ebből tizenegy nem játszik, akik előtt hétfőn úgy tartasz értekezletet, hogy nem is vettek részt a mérkőzésen. Ez demoralizáló. Szerettem cserélni, be is jöttek, ráadásul tizenhat játékossal tudtam kalkulálni meccsenként. Egyébként azért lesz szünet, mert a harmadik forduló után két hétre leállunk a válogatott miatt, akkor újra keményen kell majd edzenünk.

Segítség, hogy a Paksnak is van újra NB III-as csapata?
A fiatalok, akik a felnőtt csapatnál edzenek, de még nincs esélyük állandóan játszani, sokkal jobb, hogy felnőttek között bizonyíthatnak, mintha az U19-esben szerepelnének. Csináltam éveken át az NB III-at, erős bajnokság, mert sok benne a párharc, ebben a műfajban rengeteget tudnak fejlődni a gyerekek.

Mennyire veszi fel a Paks infrastruktúrában a versenyt a többiekkel?
Tizenkét éves kortól kezdve az összes korosztályos csapatunk a legmagasabb ligában szerepel. Nehéz megszervezni a hétköznapokat, de mindig megoldjuk. Van törekvés a fejlődésre, a stadion mögötti földterületen további két, rendes füves edzőpálya épül majd.

A technaki felszerelések adottak?
Ebben semmilyen hiányt nem szenvedünk. Nem is terveztük az edzőtábort, a vírushelyzet miatt viszont nem is mentünk volna. A városban minden feltétel adott ahhoz, hogy elvégezzük a kívánt munkát. Télen nem ezt vallom az időjárás miatt, de nyáron tisztességesen fel lehet készülni itthon is.

Mennyire hat még, ha hat egyáltalán a Paks gazdasági működésére a járvány gazdasági hatása?
Nincs nagyon sok, de az megvan. A vezetők nem költekeznek túl, amit ígérnek azt meg betartják. Semmi probléma nincsen.

Lesz még változás a játékoskeretben?
Maximálva van a keret. Ha viszont valaki nem játszik az első fordulóban, lehet, jelezni fogja, hogy szeretne elmenni. A klub sokáig megtartotta azokat, akiknek sokat köszönhet. Ahhoz, hogy ne mindig az utolsó fordulóban dőljön el a bentmaradásunk, át kellett gondolnunk a működésünket. Az utánpótlásból jöttem, rosszul nézne ki, ha nem támogatnám a fiatalokat.

Megbántad, hogy átvetted az első csapatot?
Nem! Nagyon szeretek edzéseket tartani, szeretem a játékosaimat, a kollégáimat. Hiába érzed, hogy minden klaffol, ám elég egy hiba, mint amikor Rácz Gergő luftot rúgott Debrecenben, és majdnem jött a baj. Megtanultam, hogy a felnőtt fociban csak egy dolog számít: nyersz vagy nem nyersz.

Mikor volt a legnehezebb időszakod?
Meglepődsz, amit válaszolok. Amikor volt a leállás utáni nyolc meccs, a szerda-szombat ritmus sokkal könnyebb volt nekem edzőként, hiszen tudtam forgatni a játékosokat. Nem volt olyan, hogy az első három fordulóban nem játszol, majd jön két hét válogatott szünet, így öt hétig nem lépsz pályára, meg utána sem biztos. Pedagógiailag jó volt az alapból több szinten is nagyon rossz helyzetben, hogy tűzben tudtam tartani a futballistáimat. Valószínűleg emiatt maradtunk bent!  
 

Megmutatjuk a Paks teljesen elkészült új stadionját - KÉPEK - NB1.hu

 

Legfrissebb híreink