Így dolgozik otthonról az nb1.hu – belső titkok elárulása

13 óra utáni 20 perc fejleményei.

Forrás:

Otthoni munkavégzés.

Igen, otthoni munkavégzés, mert falra mászok (még akkor is, ha le is esem útközben) az olyan kifejezésektől, mint a home office. Totál kikészít még a meeting kifejezés, ami egyébként értekezlet vagy megbeszélés, de felmegy a vérnyomásom kábé a Himalája tetején is túlra például attól is, hogy non-stop, amikor az éjjel-nappalit vagy állandó nyitvatartást jelent.

De térjünk vissza most az otthoni munkavégzésre, mert ugye az illetékesek 1-2 hete azt javasolták, hogy aki megteheti, az tegyen így. A tanácsot megfogadtunk, csak nagyjából 20 évvel ezelőtt, mert akkor is volt már telefon, meg ICQ, meg amúgy is mindig olyanok dolgoztak az nb1.hu-nál, akik ügyeleti szinten eleve tudták, hogy mit kell csinálniuk.

Mert, ha nem tudták volna, akkor minek lennének itt?

De térjünk vissza a mindennapokhoz, pontosabban a 13 óra utáni 20 perchez, amikor az UEFA elkezdte a videokonferenciát, amelyen arról döntöttek hivatalosan, hogy 2021-ben lesz az Eb.

Nyilván van közös Messenger-csoportunk, de egy belső Facebook-oldalunk is. Nyilván szoktunk emailt is küldeni egymásnak, de azt ugyanolyan elavult módszernek tartjuk, mint a hagyományos telefonálást, az esemesezést meg egyenesen pleisztocéni őskövületnek gondoljuk, nagyjából be is tiltanánk. És hát ugye még sok más csevegőcucc is „félre van téve” tartaléknak.

Szóval, elsősorban Messenger segítségével tartjuk egymással a kapcsolatot, már csak azért is, mert egyik szerkesztőnk a Hajdúságban, a másik meg Csongrádban él, hárman meg a fővárosban. A jelzett időpontban éppen a hárman, budapestiek voltunk éppen készenlétben.

És akármilyen hihetetlen, idén decemberben fordult elő először az, hogy így öten, egyszerre voltunk egy helyen.

Ádámmal és Benjivel, a két vidéki kollégával, de ami fontosabb, baráttal, 4 vagy 5 éve dolgozom úgy együtt, hogy tavaly februárban találkoztunk egymással személyesen először. Aztán a nyáron csatlakozott hozzánk Gergő, majd a tél elején Márk, majd jött a decemberi csapatbuli.

Az internetes kommunikáció lényege az, aminek egyébként a személyes találkozók során is működnie kellene az emberek között, hogy fél szavakból is megértjük egymást. 

Kulcsszavakból, vezényszavakból.

Mivel az elsők között kezdtem el 21 éve otthoni munkavégzést folytatni (ami nem csak a kecóban kukkolást jelenti jobb időkben, hanem meccseken, edzéseken, szabadban és ami a legjobb, úgynevezett, kulturális helyeken történő melózást is), nyugodtan kijelenthetem, az a jó kommunikáció, amikor alig vagy egyáltalán nincs az emberek között, mert minden megy a maga nevében.

Ezzel az alapvetésemmel sokan nem értenek egyet ám a szakmámban, mert sokan szeretnek úgy csinálni, mintha dolgoznának a személyes légkörben. Az úgynevezett, átélt emberi kapcsolat bűvkörében.

Szerintem, nem kell egy hírről egymás között 15-20 percet beszélgetni, hanem meg kell írni, majd tovább kell dolgozni, mert ezért kapjuk a fizetésünket, nem az egymás közötti csevegésért. 

Nem kell olyan felesleges dolgokat sem csinálnunk, hogy kinyomtatunk dolgokat (ez a leglátványosabb nem dolgozás), amikor el is lehet küldeni egymásnak a neten a feljegyzéseket (erre van az FB-csoport, mert ott bármikor visszakereshető, a rá adott reakciókkal egyetemben és a többi plattform is, de a külön említett a legegyszerűbb), és az is fontos, hogy így nem járulunk hozzá a fák kivágásához, ami kíméletlen környezeti hatások előfeltétele.

Továbbá a környezetünket azzal sem szennyezzük, hogy beközlekedünk a munkahelyünkre, ahol úgyis ugyanazt csinálnánk, mintha nem lennénk ott. Utazás közben meg nem tud mindenki dolgozni, pláne, ha vezet valaki, ha az ember meg BKV-zik és előveszi a felszerelését, UFO-nak nézik. Éppen ezért lett bevezetve, hogy az nb1.hu-nál csak olyanok dolgozhatnak évek óta, akik mobiltelefonról is tudnak írni és szerkeszteni. Így azt hiszik rólunk, hogy Instázunk vagy, ami még jobb, hogy Messengeren vagy a Tinderen oltogatjuk a lányokat, pedig nem.

A következő heti beosztást mindig a legutolsó pillanatban, vasárnap este „beszéljük meg”, mert minél később történik az egyeztetés, annál biztosabban tudja mindenki, hogy mikor szeretne és tudna a legjobban dolgozni. 

Van olyan például, aki pénteken imád a hétvégi meccsekkel kapcsolatban beharangozókat írni, azt érzi és szereti a legjobban, akkor nem fogom erőből a gyakorlatilag üresnek mondott hétfő délelőttre betenni, mert akkor nincs hatékony és minőségi munka pénteken és hétfőn sem. 

Van olyan srác, aki hírezni imád, más meg nagyobb cikkeket írni, felesleges erőből felcserélni az önként vállalt feladataikat, mert az a legjobb, ha mindenki azzal foglalkozik és akkor, amit a legjobban szeret. 

Ezek a feltételek 80 százalékban teljesülni tudnak, mert azért arra figyelünk, hogy a hétvégéből azért szó szerint jusson mindenkinek egy-egy jó nagy falat. Ami persze, soha nem elég nagy.

Karácsonykor és szilveszterkor meg csak én dolgozom, hogy jó példát mutassak!

A szerkesztésnél fontos szempont, hogy nem mindig az a legjobb, ha minél hamarabb kimegy egy cikk, hanem sokkal fontosabb az, hogy minél tovább éljen és minél több emberhez jusson el. 

És egy kis részlet a netes kommunikációnkból. 

Ugye most kedd 13 óra utáni állapotainkról írok, amikor videokonferenciát tartott az UEFA, de közben elkészült egy Varga Roland-Szerhij Rebrov cikk is. Így beszéltük meg, mi legyen a sorsuk, miután Gergő írta, hogy szívesen figyeli az eseményeket:

Varga Roland: tökéletes mondat Szerhij Rebrovtól - NB1.hu

 

Gergő: Tolja az UEFA, tolom.
Én: Írtam Varga-Rebrovot, akkor azt zúzom 19.19-re adminba (szerkesztői felület – a szerk), FB-re majd Benji kizúzza este, amikor nincs torlódás (hírtorlódás – a szerk.)

Közben Márk is elkészült az első, egy-egy nagyobb cikkével az nb2.hu és nb3.hu oldalainkra, amiket még reggel kértem tőle, így becsatlakozott:

A Haladás feltámadásának nyomában - videó

 

Márk: kész az MTK és a Gyarmat.
Gergő: zsír!
Én: zsír! Oldalakra zúzhatod, FB-re csak Gergő tol ki mostantól.
Márk: zsír!
Gergő: zsír!
Én: zsír!

Gyöngyös: még győzelem nélkül az új vezetőedző

 

Internetes felület vagyunk, így bár lehet tervezni, főleg, ha rögzített, azaz ismert időpontú események, bejelentések vannak, de a szerkesztés döntő része élőben történik.

Ezért tovább cseteltünk:

Én: Márk: 16.16 környékére kellene egy nagy Hali. Mátyus, nagy összefoglaló, mit mondtak a kialakult helyzetről.
Márk: zsír!
Én: utána nb3-ra kellene egy Gyöngyös, Simon Anti mit ért el új edzőként eddig.
Márk: zsír!
Gergő: zsír!
Én: zsír!

Közben Gergőnek támadt egy ötlete, hogy ne csak azonnali hírek legyenek.

Gergő: tolok valamikorra egy háromrészes sorozatot, mit csináljanak a szurkolók, ha végleg otthon kell maradni.
Márk: zsír!
Én: zsír! Mi lesz benne?
Gergő: könyvek, filmek, játékok, ilyenek.
Én: Vaják meg a Vikingek legyen benne!
Gergő: zsír! De azért a focira hegyezném a hangsúlyt.
Én: zsír! Maradona-film!!!! Legfontosabb!!!!
Gergő: alap!
Márk: zsír!
Én: zsír!
Gergő: zsír!

Mint látható, tudásunk és hozzáállásunk legjavát nyújtva elkezdtünk felkészülni arra az időszakra, amikor kevesebb lesz a feldolgozandó hír.

De ettől még nem állunk le!

Legfrissebb híreink