FTC-Puskás Akadémia: alakulóban a Fradi Tábor utánpótlása

Fogadalom a szlovák és a portugál légiós miatt.

Forrás: Bakonyi Péter

Vannak dolgok, amik jók, élvezetesek és nem lehet elég korán elkezdeni őket, de ami szintén nagyon príma bennük, hogy abba hagyni sem olyan könnyű egyiket sem!

Ilyen dolog a szurkolás is, aminél azért kevés magasztosabb életérzés jellemezheti az emberek földi pályafutását.

Általában mindenki a szüleivel megy ki az első meccsére, majd marad ott a stadionban a dolgok szerencsés alakulásának, illetve a magával ragadó hangulatnak és a baráti társaságnak köszönhetően.

Mindezeket azért mesélem el, mert bajnoki meccsek óta figyelem a Fradi Táborral szemben összeverődött kisdrazsékat, akik ugyanolyan lelkesedéssel szurkolnak, mint a nagyok, nyilván arról álmodozva, hogy vagy bajnokok lesznek és BL-csoportkörbe jutnak az FTC focistáiként, vagy az igazi ultrák közé tartozhatnak egyszer.

A Puskás Akadémia ellen, amikor az 56. perc környékén rákezdtek a „Mi vagyunk a Ferencváros” kezdetű rigmusra, a Groupama Arénában jelenlévő mintegy 9 ezer szurkoló vastapsra is ragadtatta magát, mert ismét bizonyító erejű jel volt arról, hogy már van utánpótlása a lelátónak.

És az utánpótlásra egyébként a két csapatnak is szüksége van, ez is bebizonyosodott tegnap, amikor az FTC 2-1-re verte a Puskás Akadémiát úgy, hogy a vendégek, Joao Nunes góljával már a 3. percben megszerezték a vezetést. A Fradi viszont nem roppant össze, fokozatosan vette át a játék irányítását, alakította ki a helyzeteit, aminek köszönhetően Isael duplázott.

A portugál védőről egyébként a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Hornyák Zsolt, a felcsútiak vezetőedzője az nb1.hu kérdésére válaszolva elmondta, jobb oldalon szinte bárhol, de a védelemben középen is bevethető, így arra számít, hogy a légiós bebizonyítja azt, amiért igazolták. Azaz, hogy az NB I egyik legjobb, legsokoldalúbb játékosa (lehet).

Hornyák azt is elmondta őszintén, hogy a gólszerző is pozitív koronavírus tesztet produkált korábban, ezért a Mezőkövesd ellen még csak 18 percet tudott játszani. A Fradi ellen végig a pályán volt, de a szakember elmondta, a karantén miatt a 80. perc után már látszott rajta, hogy elfáradt.

Azt is elmondta, hogy a Fradi azért nyert, mert a pálya tengelyében Baluta és Knezevic mellé nem tudtak teljes erőben lévő játékost tenni, szintén a korábbi pozitív tesztek miatt, majd hozzátette, a két említett sincs még élete formájában és erejében.

Hornyák Zsolt jó edző, de az is fontos tulajdonsága, hogy jókat lehet vele beszélgetni minden alkalommal, így a lefújások után is, amikor, főleg vereségek után, emberi okok miatt, nem feltétlenül vannak közlékeny kedvükben az edzők. 

Szerhij Rebrovnak tegnap este nem volt pezsgőfürdőben része, mint a Molde elleni siker után, de az ukrán szakember kihangsúlyozta, hogy a válogatott meccsek alatti szünetekben is keményen kell dolgozniuk, mert utána heti két mérkőzésen kell pályára lépniük. Érdekes lesz, hogy vajon a visszatérés utáni első bajnokin, a Kisvárda ellen, majd három nappal később a Barcelona vendégeként, milyen összetételű kezdőcsapatokkal áll majd ki a Ferencváros.

A Fradinak ugyanis rengeteg játékosa van, ezt kihasználva Rebrov sokat változtatott a kezdőjén a Molde elleni mérkőzéshez képest. És be is bizonyosodott, hogy miért van szükség a mély keretre, mert ennek köszönhetően győzte le a címvédő a forduló előtti listavezetőt.

És a sok játékosra továbbra is szükség van, mert jön a ténylegesen erőltetett menet, és bármikor lehet(nek) sérüléshullám(ok), vagy pozitív teszt(ek) a Ferencvárosnál is.

A találkozón először játszott a Ferencvárosban a mérkőzés hajrájában becserélt Robert Mak. A szlovák válogatott csatárról Rebrov az nb1.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy jól dolgozik az edzéseken, megérdemelte, hogy játsszon, de február óta nem lépett pályára intenzív meccsen, ezért még dolgozniuk kell azon, hogy megfelelő állapotba kerüljön.

Amikor Mak a pályára lépett, a Fradi Tábor hangos, szívből jövő „Ria, Ria, Hungária!” rigmussal fogadta, aminek előzménye volt.

Történt ugyanis, hogy 2019. szeptember 9-én a magyar válogatott éppen a Groupama Arénában Szlovákiától kapott ki 2-1-re Eb-selejtezőn, a vendégek vezető gólját meg az említett szerezte.

Aki gólörömében éppen a magyar tábor elé rohant ki, a szlovák címert símogatva. És ezt azóta sem felejtették el neki a magyar szurkolók.

Mak a mérkőzés után a futball.pravda.sk-nak a következőket nyilatkozta a történésekről: „A füttyszótól nem hallottuk a saját himnuszunkat. Ezt a bemelegítés alatt is megkaptuk, ez is motivált minket. Nagyon örülök ennek a győzelemnek, különösen, hogy Magyarországon értük el, ilyen légkörben”.

Amikor az FTC bejelentette a szerződtetését, Mak ismét megszólalt, méghozzá a szlovák sportnapilapnak, szavait társoldalunk, a felvideksport.hu szállította Magyarországra:

 

„,A KLUB KÉPVISELŐIVEL REAGÁLNUNK KELLETT AZ INTERNETEN MEGJELENŐ TÁMADÁSOKRA, AMIT NEKEM CÍMEZTEK. AZ EMBEREK AZT KÉRDEZTÉK, MIT KERESEK ÉN ITT AZOK UTÁN, AMIT CSINÁLTAM. AKKOR ÉN SZLOVÁKIÁT KÉPVISELTEM, ÉS HA A HAZÁMÉRT JÁTSZOM, AKKOR MINDENT BELEADOK. MINDENKI TUDJA MILYEN FESZÜLT MECCS VOLT AZ, KIFÜTYÜLTÉK A HIMNUSZUNKAT. ERRE ÉN ÚGY REAGÁLTAM, HOGY A MEZEMEN LÉVŐ CÍMERT MUTOGATTAM. EZ NEM JELENTI VISZONT AZT, HOGY BÁRMI BAJOM LENNE A MAGYAROKKAL. EZEK EGYSZERŰEN ÉRZELMEK VOLTAK, AMELYEK A SPORTHOZ TARTOZNAK. SOSEM MONDTAM SEMMI ROSSZAT A MAGYAROKRÓL. ŐK VISZONT EGY BÜSZKE NEMZET ÉS MEGÉRTEM, HOGY EZ A VÁLOGATOTT ÖSSZECSAPÁS OTT ÉL AZ EMLÉKEZETÜKBEN. EZÉRT ÍRHATTA NÉHÁNY MÉDIUM, HOGY A FERENCVÁROS EGY OLYAN JÁTÉKOST IGAZOLT, AKI "ELSÜLLYESZTETTE" AZ ORSZÁGUKAT. A KLUBBAN VISZONT NAGYON JÓL FOGADTAK.”

 

Maktól akkor azt is megkérdezték, milyen fogadtatásra számít majd a Fradi-szurkolóktól, őszinte választ adott erre a kérdésre is:

„Azt hiszem mindenfélét várhatok. Meglátjuk. Úgy érzem, hogy a Ferencváros szurkolói örülnek neki, hogy ide igazoltam. A többiekkel nem foglalkozok. Hiszem, hogy az első gól után már minden rendben lesz.”

Mak még nem szerezte meg az első gólját, de ismerve az eddigi pályafutását biztosak lehetünk benne, hogy nem egyet fog szerezni Fradi-mezben...

A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy a Ferencváros továbbra is mindent megtesz a szurkolóinak az egészségének a védelmében. A klub a meccsek előtt hangsúlyosan felhívja a drukkerek, és egyébként a zsurnaliszták figyelmét is a járványügyi eljárásokra és azok betartására, amiknek egyik legfontosabb eleme a higiénia.

A Groupama Arénában 15 méterenként kézfertőtlenítők vannak kihelyezve, amiknek a használata kiemelten fontos a járvány leküzdésében.

A meccs utáni sajtótájékoztatón az egyik közéleti újságíró lett felszólítva arra, hogy vegye fel a maszkot, míg Rebrov egy fotósra szólt rá kezdésként, hogy tegye már le a telefont.

Nálam jobban ember nem utál szót fogadni és nem szeret jobban pozitív értelemben lázadni, de a két, egyébként hosszú évek óta barátomnak tartott kollégámmal szemben az FTC-nek kell igazat adnom.

Azt viszont majd az idő és a két érintett teljesítménye dönti el, hogy Mak és Nunes valóban rászolgál-e a klubjaik bizalmára.

Mert azt már tudom, hogy fogok még róluk kérdezni!

FOTÓK: BAKONYI PÉTER

FRISSÍTÉS:

16.30:

Legfrissebb híreink