Fradi-Újpest: nem csak nekem hiányoztak a lilák ultrái – HELYSZÍNI ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

Jogos volt a vastaps mindkét csapat szurkolóitól. KÉPEK!

Forrás: Farkas Zsolt/nb1.hu

„Na, b....!”
(Szombat, Groupama Aréna, 19.50, belső hang)

Csütörtök este a magyar futball barátainak a döntő többsége fellélegzett, mert bejelentésre került, hogy feloldották a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozások döntő többségét, így újra lehetett meccsre menni úgy, hogy a nézőszámokat nem korlátozták. A lehetőséggel persze nem élt mindenki, amit jelez, hogy a Derbin kivételesen nem volt tele a stadion.

Ehhez az is kellett, hogy az Újpest Ultras ezen a mérkőzésen sem volt ott. A lilák legfanatikusabbjai már a járvány előtt bojkottálták a csapatuk meccseit a címervita miatt, de reménykedve kérdeztem meg az egyik legőrültebb lila ismerősömet csütörtök késő délután, hogy ott lesznek-e a Derbin.

Mert a Derbi attól (is) Derbi, hogy tele van a stadion, mindkét szurkolótábor a lehető legnagyobb létszámban képviselteti magát. A válaszától (nem) elszomorodtam, de meg kell jegyeznem, hogy azok az újpestiek, akik ott voltak a Groupamában, jól szurkoltak, megtettek mindent a csapatuk sikeréért. És egyébként ugyanazokat a rigmusokat is tolták a Ferencvárossal és a szurkolásukkal kapcsolatban, amiket az ultrák is szoktak.

Külön elismerést is érdemelnek, mert amikor a kezdés előtt Kárpáti György emléke előtt tisztelgett mindenki, akkor ők indították el azt a vastapsot, ami jogosan járta körbe az egész stadiont. Kárpáti háromszoros olimpiai bajnok volt vízilabdában, pályafutása alatt csak a Fradiban játszott. Utána a szintén háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor előtt róttuk le kegyeletünket, aki az Újpestben kezdte a pályafutását, neki is jogosan járt a felemelő vastaps, ismételten mindenki részéről.

A fradisták teljes sorral voltak jelen a mérkőzésen, már ami a legfanatikusabb, legkeményebb szekciót jelenti. Kezdés előtt másfél órával már a Szögletnél, az aluljáróban és a stadionnál is lelkesen gyülekeztek a szobortól az aluljáróig eső részen, de azon részen, ahol az étterem, az ajándékbolt és a kávéház van, ott aztán bőven volt izomtömeg. És ezzel 19.50-kor szembesültem.

Azon a részen általában két-három perc alatt el lehet jutni majdnem leghátra, a sajtó számára kijelölt bejárathoz, most viszont mozdulni sem lehetett, mert a szokott arcokon kívül a II-es és a 16-os szektor tagjai is ott voltak.  És tényleg nem akármilyen létszámban. Eszembe is jutott, hogy Simon Tibor és Hypós Feri (kedden lesz 10 éve, hogy agyvérzésben meghalt...) mennyire jól érezte volna magukat közöttük.

Mindannyian olyan cuccokban feszítettek, hogy lerítt róluk, mit képviselnek, és olyan érzésem volt, ők sem bánták volna, ha az Újpest Ultras eljön a Derbire. Igaz, más okokból, mint én.

A hangulat, annak ellenére, hogy pár ezerrel kevesebben voltak, mint lehettek volna (a fradista részeken is voltak ám üres helyek), igen emelkedett volt, pláne azok után, hogy hónapok óta először lehetett nem korlátozott létszámban mérkőzésre menni.

Fradi-Újpest: élő közvetítés a hangulatról - NB1.hu

Gerillaképek kezdés előtt a környékről és a meccsről.

A 2019/20-as kiírásban ez volt a legsimábban megnyert Derbije az FTC-nek, annak ellenére, hogy most is 1-0-ra győzött. Azt pontosan tudjuk, hogy mesterhármast egy mérkőzésen lehet elérni, de Franck Boli is mesterhármast ért el kicsit más műfajban, hiszen mindhárom Derbit az ő góljával nyerte meg a bajnokcsapat. Ezért, ha a következő Derbin ő szerzi az első gólt, akkor az már mesternégyes lesz és ismét címgyanús.

Fradi-Újpest: Boli mesterhármas! - GÓLOK TÖRTÉNETE - NB1.hu

 

Az őszi Fradi-Újpesten egyértelműen jobb volt az Újpest, a pár héttel ezelőttin Dibusz Dénes volt a mezőny legjobbja, most meg a lilák kapusa, Banai Dávid.

A mérkőzés előtt egyébként hatalmas élőképpel köszöntötték a fradisták a pályára kivonuló csapatokat. Ebben semmi meglepetés nincs egy Derbi alkalmával, de most az is az apropót adta, hogy Green Monsters, a Fradi mostani vezető csoportja először volt meccsen, mióta 25 évesek lettek. És erről meg is emlékeztek. Ugye a banda vezetősége úgy döntött pár hete, ameddig nem lehet ott mindenki a mérkőzéseken, addig közülük senki nem jár ki.

A szünetben bebizonyosodott az, hogy a focira fogékony lányokban is bőven benne van az ultra, akkor is, ha játékosok. Történt ugyanis, hogy a BL-be kijutott női csapatot köszöntötték, és a tábor előtt annyira ugráltak, élvezték az ünneplést a tagjai, hogy alig akartak levonulni a pályáról. Ennyi ember előtt, ilyen hangulatban az összes női focista, bárhol így tett volna a helyükben.

A meccs után szintén volt ünneplés, a Derbin aratott győzelem és a bajnoki cím miatt, hosszú-hosszú perceken át.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatóra először Predrag Rogan, a lilák mestere érkezett, aki sportszerűen elismerte, hogy jobb volt a Fradi és azt is hozzátette, hogy a legjobb csapat a magyar bajnokságban.

A vezetőedzőnél arra kérdeztem rá, hogy döntő momentum volt a mérkőzésen, hogy az FTC játékosai labdával (tehát nem hosszú indítások után) sokkal gyorsabban értek fel a támadások során, mint az ő játékosai, mire annyit válaszolt, hogy meg is adtam a választ a kérdésemre. Azt is hozzátette, hogy ők nyomás alatt játszottak, mert próbálják kiharcolni a bentmaradást.

„Nem foglalkozom velük, csak magunkkal” - válaszolta, amikor arról érdeklődtem, örül-e annak, hogy az utolsó két ellenfelük közül a Zalaegerszeg már bentmaradt, a Kaposvár meg kiesett.

Azt is elmondta, hogy „nem gondolunk a kiesésre, hiszünk magunkban!”

Utána érkezett Szerhij Rebrov, aki egyből azzal kezdte, hogy nagyon örül annak, hogy visszatérhettek a szurkolók a mérkőzésre. Elmondta azt is, hogy igyekeztek nyomás alá helyezni az Újpestet. Kijelentette, lőhettek volna több gólt is, de azért nyertek megérdemelten, mert a játék minden elemében jobbak voltak.

Az első félidő felénél Lovrencsics megsérült, akinek a helyére Frimpong állt be. Soha nem könnyű, ha egy csapatkapitánynak idő előtt el kell hagynia a pályát, ám a helyére beálló bekk a Fradi egyik legstabilabb játékosa volt a hátralévő időben.

„Súlyos sérültünk nincs, de Lovrencsics esete hasonlít Somalia elvesztéséhez. Nagyon sokat játszottak a visszatérés óta. Külön nem emelnék ki senkit, csapatként értük el most is, amit elértünk” - válaszolta a kérdésemre Rebrov.

Rebrovot tovább kérdeztem a szurkolókról. Jeleztem neki, hogy vele ellentétben én nem vagyok ott a Ferencváros mindegyik mérkőzésén, ám amelyik meccseken ott voltam, most éltette őt a leghangosabban a publikum, amikor a csapatok ismertetésekor a nevéhez ért a hangosbemondó. Éppen ezért arról érdeklődtem, mit üzen nekik az ünneplés pillanataiban.

A válasza eléggé lényegre törő volt: „Azt, hogy továbbra is ilyen keményen dolgozom a Fradiért. Örülök, hogy egy ilyen történelmi klub részese vagyok!”

A Fradi még játszik a Vidivel és a Kövesddel, kiváló ellenfelek ellen készülhet tovább a nemzetközi porondra, reméljük, nem lesz a járványnak újabb hulláma, vagy ha lesz is, kordában tudják tartani, így BL és El-meccsek is lesznek majd az ősztől is.

Az Újpest fogadja a visszatérés óta az egyik legjobban játszó, de már bentmaradt zalaiakat, kérdés, Márton Gábor vezetőedző megkockáztatja-e, hogy mondjuk sérüléseket szenvedjenek a játékosai (Lovrencsics, Somalia, ugye, utóbbi egyébként Pakson rogyott össze, azóta sem tud játszani...) vagy már pihentet egy-két futballistát, mert a tervek szerint augusztus elején már rajtol a következő kiírás.

Az utolsó fordulóban az utolsó Kaposvár lesz a lilák vendége, Waltner Róbert vezetőedző nemrég kért elnézést a Facebookon a szurkolóktól, hogy a Kisvárda elleni vereség után nem mentek oda a játékosai megköszönni a híveknek a szurkolást az utolsó hazai meccs után. Mert akik még mindig kitartanak a Rákóczi mellett, minden elismerést megérdemelnek. De mint mondta, alaposan leteremtette a játékosait.

Az Újpest sorsa még nem dőlt el, de egyáltalán nem kilátástalanok az esélyei. Ám sokkal könnyebb dolga lenne, ha a fanatikus szurkolótábora valamennyi tagja biztatná a mérkőzéseken, igaz, ehhez a címervita megoldása szükséges.

És az is tény, ha 800-zal több újpesti van a Groupamában, akkor a csapatuk is jobban játszik, a kiváló hangulat meg még jobb lett volna.

Rendeztek már rengeteg Derbit, voltak világszínvonalúak és magyar szinten is gyengébbek. 

1999, az nb1.hu megalapítása óta mindegyiken ott voltam, a szurkolással soha nem volt baj, sőt, a világ összes pályáján megállta volna a helyét mindegyik meccsé.

Nemhiába mondta azt Orosz Pál, a Fradi vezérigazgatója ma reggel, hogy örülnének, ha az Újpest bentmaradna - részletek a linkre kattintva érhetőek el.

A Fradi Tábor elhunyt társuknak és a járvány ellen harcoló névtelen hősöknek is üzent.

FOTÓK: FARKAS ZSOLT/NB1.HU

Legfrissebb híreink