A Fradi és a Sopron: a Vidi csatárának hatalmas igazsága

Rebrov és Stöger is „igazat ad” ám neki.

Forrás: MOL Fehérvár FC

A labdarúgásban rengeteg szereplő szokta azt az elsőre halál unalmasnak tűnő nyilatkozatot adni, hogy „csak a következő mérkőzésre koncentrálunk”.

Márpedig ez tényleg így szokott lenni a fociban, hiszen például a játékoskeret tagjainak tényleg csak az éppen előttük álló feladatra kell koncentrálniuk, a további (meccsekre való) felkészülés megtervezése és kivitelezése a stábtagok és a vezetőség dolga. És ez egyébként mindig így volt, nem ma lett ki vagy feltalálva.

 

Akkor működik jól egy futballcsapat (szertárostól a tulajdonosig/elnökig), ha mindenki pontosan tudja, hogy hol a helye a struktúrán belül és azzal is pontosan tisztában van, hogy ott mi a feladata.

 

Mindezeket azért meséltük el, mert Nikolics Nemanja, a Vidi csatára a következőket nyilatkozta a klubhonlapnak a szerdai, FTC elleni, hazai bajnokijuk előtt:

„Nagyon fontos, hogy ne görcsöljünk rá erre a mérkőzésre. Tudom, hogy ezt a meccset mindenki nagyon várja, a szurkolók, a játékosok, a média, de igazából szerintem ez a találkozó sem lesz fontosabb, mint a Sopron elleni MK-meccs volt, vagy mint a Puskás Akadémia elleni szombati bajnoki lesz. Fontos, hogy ugyanúgy felkészüljünk a Fradi ellen is, mint az eddigiekre. Minden hazai meccsen dominálni szeretnénk és eredményes focit játszani. Egy nagyon nehéz ellenfél vár ránk, egy nagyon erős csapat, tele önbizalommal. Minden egyes apróságra oda kell figyelni, mert az ilyen derbiken döntők lehetnek ezek. A koncentrációnak és a hozzáállásnak a maximumon kell lennie. Remélem, a stadionban is jó lesz a hangulat, sok szurkoló fog kilátogatni és segíteni fognak nekünk, hogy megnyerjük a mérkőzést.”

Nikolics szavainak már van visszhangja, mert az egyébként remek csakfoci.hu például ezt adta címnek, amikor cikket gyártott a Vidi támadójának a szavaiból: „Nikolics a Fradiról: Ez a meccs sem lesz fontosabb, mint a Sopron elleni volt” – dominálni akar a Vidi a rangadón”.

Az Ulloi129, a legtöbb olvasóval rendelkező, egyébként remek fradista szurkolói honlap meg ezt adta leadnek: „A MOL FC csatára a “teljesen hihető” közhellyel hitegeti szurkolóikat.”

Nikolics szavait viszont sokan félreértették!

 

Nikolics nem becsmérelte le a Ferencvárost, nem emelte az egekbe a Sopront, csupán kiemelte azt, ami arról szól, hogy a játékosoknak, illetve a szakmai stáb tagjainak MINDEGYIK MÉRKŐZÉS UGYANOLYAN FONTOS.

 

Tudom, hogy a Sopron NB III-as és az csak egy kupameccs volt még messze a döntőtől.

Azt is tudom, hogy a Fradi meg a Fradi.

De egyébként még azt is vágom, hogy a Vidi-Fradi a bajnokság szakmai csúcsrangadója!

De akkor is az a helyes, ha egy játékos és egy csapat mindegyik mérkőzésére ugyanolyan elszántan, harcosan, fegyelmezetten és taktikusan készül fel, mert ha minden gárda így tesz, akkor mindegyik mérkőzés jobb lesz. De annál mindenképpen, amikor a felek félvállról veszik az ütközetet.

És ez minden ország, minden csapatával kapcsolatosan igaz.

Arról nem beszélve, hogy Nikolics ezt mondta pontosan, és ezt már idéztük, de nem árt ismét: „Tudom, hogy ezt a meccset mindenki nagyon várja, a szurkolók, a játékosok, a média, de igazából szerintem ez a találkozó sem lesz fontosabb, mint a Sopron elleni MK-meccs volt, vagy mint a Puskás Akadémia elleni szombati bajnoki lesz.” 

Azaz, a tavaly második Puskás Akadémiát is bevonta a mondandójába, mely gárda ellen ugyanolyan presztízs meccset játszanak, mint a Fradi ellen, sőt, arra is volt már példa egyébként nem egyszer, hogy még feszültebbet, még élesebbet is sikerült már.

Nikolics tehát nem bántott meg senkit, nem nézett le senkit, csak hozta azt a hozzáállást, azt a szemléletet, amit a pofi pályafutása alatt megtanult, mert azt nem szabad elfelejteni, hogy a magyarnál erősebb bajnokságokban is volt a legjobb góllövő és nyújtott folyamatosan maradandót – még fiatalabb korábban.

Mert a test öregedhet, a gyorsaság megkophat, de attól még a tudás az tudás marad, az elméletben meg pláne.

Szerhij Rebrov, aki bevezette az FTC-t a BL-csoportkörbe, minden sajtótájékoztatóján, minden nyilatkozatában leszögezte, csak az előttük álló meccsre koncentrálnak és senkit nem szabad lenézniük a játékosainak (ez utóbbival mondjuk néha voltak gondok a magyar bajnokságban és a Magyar Kupában, de nem ő volt a pályán).

Peter Stöger, az FTC jelenlegi vezetőedzője az El-csoportkör sorsolása után azt mondta, lépésről lépésre (értsd: meccsről meccsre) kell haladniuk, de ugyanezt mondta a Hatvan elleni 9-0-s kupagyőzelem után is.

Nikolics Nemanja Lengyelországban és az USA-ban is kiemelkedően teljesített, elismert labdarúgó a mai napig.

Szerhij Rebrov Ukrajnában, Angliában, Törökországban és Oroszországban játékosként volt ikon, edzőként a hazájában és Magyarországon is remekelt, mindkét helyen bejutott a csapatával a BL-csoportkörbe.

Peter Stöger játékosként Ausztriában, edzőként meg Ausztriában és Németországban is jó alaposan letette már a névjegyét, a Fradit pár hét után az El-csoportkörébe vezette.

Nikolics, Stöger és Rebrov (de mások is, akik azt állítják valamilyen szintű résztvevőjeként a labdarúgásnak, mint az említettek), a focin belül értek el igen komoly sikereket, így el kell fogadnunk, mert nem tehetünk mást, hogy ők jobban értenek nálunk a labdarúgáshoz, mind a gyakorlatban, mind az elméletben.

Tanulni meg nem szégyen!

A jobbtól, a jobbaktól meg pláne nem!

És akkor a végén még eszembe jut, hogy amikor a kedvenc csapatomnak meccse lesz, az összes előző nap már elviselhetetlen vagyok (egyébként szinte mindig), meccs előtti este soha nem tudok aludni, az összes meccsnapon már megfeszülök, a  stadionban idegbeteg voltam az nb1.hu 1999-es megalapításáig, ha nyerünk a világon a legboldogabb vagyok, ha meg nem nyerünk, akkor meg nem látom értelmét semminek.

És teljesen mindegy, hogy ki az ellenfél, mert nem becsülöm le!

Mert mindegyik ellenfél ellen ugyanolyan édes (fontos) a siker, illetve ugyanolyan fájó (fontos) az elmaradt győzelem!

Mert a csapatomért és nem mások ellen teszek meg mindent!

Mint ahogyan Nikolics és a többiek is...

Legfrissebb híreink