NB2 logó
NB3 logó
Kubatov GáborFerencvárosinterjúnézőszámokMLSZbírókultrák

Kubatov az MLSZ-ről, bírókról, ultrákról és a nézőszámokról is beszélt

Simon Zoltán - 2018. június 28. csütörtök 08:58
Két és félszer többen járnak a meccseikre, mint a másodiknak.
A Nemzeti Sport Online oldalán jelent meg részletes interjú Kubatov Gáborral, az FTC első emberével. Ebből szemezgettünk:
 
„Ezüst és ezüst között nincs is különbség?
Szerintem nincs, mint ahogyan arany és arany között sincs. Visszatérve a Fradihoz: mindegyik sportágban, ahol az első helyért voltunk versenyben, csak hajszálon múlt a siker. Egy gól kellett volna női fociban, női kézilabdában, egy gól döntött férfi vízilabdában is, igaz, ott a javunkra. Férfi futballban is csak egy győzelem hiányzott, és ha az megvan, szerintem megnyerjük a bajnokságot. Ha nyíltan akarunk beszélni, mindenképpen meg kell említeni a játékvezetői ítéleteket és döntéseket, mert a tavaszi fordulók során, a Debrecen és a Videoton ellen nem kaptunk meg jogos tizenegyeseket, a Honvéd ellen pedig minket sújtottak egy kimondottan jogtalannal.
 
Ha azonban fél méterről sikerül betalálni a Videoton üres kapujába, és a később kieső Vasas a kilencvennegyedik percben nem egyenlít a Groupama Arénában, így is bajnok lenne a Ferencváros.
Ez nézőpont kérdése. Lehet innen is nézni, meg onnan is. Úgy tűnik, hogy a mi csapatunknak többet kell tennie a céljai eléréséért, mint a vetélytársainak. Arra kell törekednünk, hogy legalább tíz ponttal megelőzzük a mezőnyt, így senki sem tudja majd elvenni tőlünk a győzelmet. Úgyhogy ez a jövő, erre készülünk.
 
Ha akarom, ez roppant eltökélt, sportszerű hitvallás, ha akarom, máris egy fricska a hazai futball közegének, leginkább az MLSZ-nek. Ön minek szánja?
Finoman fogalmazva sem kiegyensúlyozott a viszony a szövetséggel, és szerintem erről nyíltan kell beszélnünk, mert ez szolgálja a magyar labdarúgás előrehaladását. Látjuk és érzékeljük, hogy az MLSZ elvesztette legfontosabb célját, szerepét, mégpedig az integrálást. Sajnos a klubokat nem partnerként kezeli a szövetség, ehelyett gyakorlatilag hatóságként működik.
 

null

null

Ez az ön véleménye, a Ferencvárosé vagy általánosabb érvényű, és ha utóbbi, milyen kört kérdeztek meg?
Bár kifejezetten jó a viszonyom Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével, a saját véleményem is ez. Mondom ezt annak ellenére, hogy nagyon megtisztelő, hogy az elnök úr rendszeresen megkérdez, mit gondolok, mit látok a magyar labdarúgás jövőjével kapcsolatban, és lényegében majdnem mindenben egyet is értünk. Vannak a szövetséggel valóban konstruktívnak tűnő megbeszéléseink, amelyekből aztán a végén nem lesz semmi. Az MLSZ apparátusát szerintem annyira lekötik az egyéb, hivatali feladatai, hogy nem jut elegendő energiája, figyelme az első és a másodosztályra. Ezért úgy gondolom, létre kell hozni egy professzionális ligát vagy az MLSZ-en belül egy profi labdarúgással foglalkozó szekciót egy külön, csak ezzel foglalkozó apparátussal. Rengeteget fejlődtünk infrastruktúra, játékosállomány, a klubok gazdasági stabilitása terén, de a bajnokság lebonyolítása, szervezése nem tudta ezt lekövetni, nem tudta felvenni a versenyt az új kihívásokkal. Nézzük például a játékvezetőket! Ma egy mérkőzésen mindenkit lehet bírálni, csak őket nem, mindenki köteles a saját teljesítményéről számot adni, csak ők nem, sőt, ezt ha akarnák, sem tehetnék meg. Javasoltuk, hogy legyenek nyilvánosak a játékvezető-értékelések, hogy ezekben a klubok is részt vehessenek, lehessen véleményük, és ennek legyen hatása a bírói fizetésekre. Európában ez többnyire így működik. Tolmácsoltuk azt a véleményünket is, hogy delegálás helyett inkább sorsolják a mérkőzésekre a játékvezetőket, de az is előremutató lenne, ha a vitatott ítéleteknél bele lehetne hallgatni az egymás közötti kommunikációjukba. Semmi sem történt, falakba ütköztünk. Kimondatott, hogy több szurkolóra szükség van, mi pedig lezártuk az ultráinkkal való vitát, ők visszatértek a lelátóra, ennek ellenére mi kapjuk a legtöbb büntetést. Pedig egyetlen klub sem vállal annyi konfrontációt a szurkolóival, mint mi, akik a renitenseket azonosítjuk, felelősségre vonjuk, és ha kell, vasszigorral kitiltjuk őket a stadionból. Viszont ezen erőfeszítéseinket és tetteinket nem veszik egyáltalán figyelembe a büntetések kiszabásánál. A mérkőzések sorrendjét illetően is lenne javaslatunk: a kettővel ezelőtti idényben a Honvédnak, a legutóbbiban a Videotonnak adtuk az ellenfeleket, azaz előbb velünk játszottak, majd a következő fordulóban velük, és mindkét említett csapat bajnok lett. Ennek az orvoslására biztosan van megoldás. Szerintem nem szabad, hogy ez így történjen. Meggyőződésem, hogy ezek logikus kérések, felvetések, megoldási javaslatok, amelyekkel érdemes volna foglalkozni.
 

Ezt a szurkolók is díjazzák?

A nézőszámainkból erre következtetek. A Fradinak van a legtöbb nézője, két és félszer annyi, mint az utánunk következő Debrecennek. Kétezertízben sajnos más volt a helyzet, csak a második helyen álltunk a Debrecen mögött, most toronymagasan vezetünk. Kétezertíz óta megdupláztuk a nézőszámunkat, a kezdeti négyezer-nyolcszázról ma kilencezer fölé kerültünk. Ez jelentős eredmény, de hiányérzetem is van, mégpedig a gondolkodásunkkal, mentalitásunkkal kapcsolatban. A szurkolóink azt várják el a csapat tagjaitól – teljes joggal –, hogy úgy menjenek ki a gyepre, hogy pontosan tudják: bármelyik ellenfelet le tudják győzni, és le is győzik. De maguk a szurkolók közben sokszor mást gondolnak, előre negatív forgatókönyvet vizionálnak, pedig minden győzelemhez a szurkolók és a játékosok teljes beleélése, valamint hite kell. Ez sokkal inkább hozzáállás, mint teljesítmény kérdése. Ha magyar játékost szerződtetünk, egyeseknek ez a baj, ha külföldit, az. Vagy most éppen az, hogy az Európa-liga-selejtező sorsolásakor a Maccabi Tel-Avivot kaptuk ellenfélnek. Máris hallatszanak a borús hangok, hogy ez bukta, kiesünk, miközben itt százhúsz éven át büszkén vallották és hitték, hogy mi vagyunk a Ferencváros, bárki is jöjjön szembe, legyőzzük. Én is ebben a szellemben nőttem föl, és szomorúan látom most ezt a hitvallást és elvet meghasonlani. Engedje meg, hadd hozzak egy példát! Nem láttunk még olyan ökölvívót győzni, aki azzal a tudattal lépett szorítóba, hogy az ellenfele biztosan kiüti. Az ilyen bokszoló mindig a padlón végezte. Ez a hozzáállás nem a győztesek mentalitása.”
 

Cikk hozzászólások száma: 10

Szólj hozzá Te is!
LEGFRISSEBB HÍREK
2018. 09. 19. 13:32

Őszinte: Marko Nikolics véleménye a Lazovics-ügyről

Megmondta a tutit!
2018. 09. 19. 12:32

Európa-liga: sajtótájékoztatót tart a Vidi - élő!

Nagyon készülnek!
2018. 09. 19. 10:13

Őrületes, milyen dala van a Puskás támadójának - videó

A pályán kívül is érzi a ritmust!
2018. 09. 19. 09:11

Mintha zsinóron húzták volna: bombagól a BL-ben - videó

Fantasztikus visszatérés!
2018. 09. 18. 19:07

Így csúsztak le Lipcseiék az első helyről - videó

Várhidi Péterék verték őket.
2018. 09. 18. 17:11

Jova lábfejéről pattant be a tizenegyes - videó

El is döntötte a három pont sorsát.
2018. 09. 19. 08:03

Anyagi okok miatt kellett távoznia Csank Jánosnak

Akit meglepett az elküldése.
2018. 09. 18. 19:15

Fontos győzelem Bozsik és Kenesei csapata ellen

Értékelt is a volt NB I-es játékos.
2018. 09. 19. 08:30

Bejelentést tett a Vidi Lazovicsról

Hivatalos közlemény!
2018. 09. 19. 08:15

Neymart megalázva küldték el gyufáért – videó

Fogalma nem volt éppen a labdarúgásról a párizsinak.
2018. 09. 19. 07:44

Szerdai foci: dübörög tovább a BL!

Rangadót pótolnak az olaszok
2018. 09. 18. 23:00

5 gól volt a parádés Liverpool-PSG-n - videó

Idegenben nyert az Atlético.
2018. 09. 18. 12:25

Újabb edzőváltás történt

Volt válogatott játékostól köszöntek el.
2018. 09. 18. 10:07

Vége a győri átoknak, Király királyként mutatkozott be – videó

Értékelte is a diadalt.
2018. 09. 18. 17:17

Így lett második a Szolnok - videó

5 pontos hátrányba került a vesztes az első néggyel szemben.
2018. 09. 18. 12:35

Végveszély: bármikor megszűnhetnek

Nem tudnak fizetést adni és a pályáért fizetni.
2018. 09. 18. 21:20

Könyökölt, majd ütött a Juve-játékos, megvan a büntetése

A közösségi oldalán elnézést kért a szurkolóktól és csapattársaitól.
2018. 09. 18. 21:04

Messi varázsolt, hihetetlen volt az Inter - videó

Megkezdődött a BL-csoportköre.
2018. 09. 18. 20:25

Íme, Urbán Flórián Svájcának is a vb-programja

Magyarország is ott lesz.
2018. 09. 18. 19:33

Edzőt és technikai vezetőket is eltiltott az MLSZ

Ülésezett a Fegyelmi Bizottság.
2018. 09. 18. 18:53

Vidi-BATE: fontos információk a szurkolóknak

Kapu előtti torlódásra is adnak tanácsot.
2018. 09. 18. 16:35

Dallasból is igazolt a Honvéd

Magyar útlevele is van az érkezettnek.
2018. 09. 18. 16:20

Védőt igazolt a Honvéd

Hivatalos bejelentés.
2018. 09. 18. 15:19

Válogatott védőt igazolt az Újpest

Hivatalos bejelentés.
2018. 09. 18. 14:42

Londonból igazolt a Milan

De nem futballistát vagy edzőt.
2018. 09. 18. 12:39

Beszólt a FIFA elnöke a Barcelona meccse miatt

Az ő álmaiban nem integet vissza Amerika!
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
TABELLA
1Ferencvárosi TC20
2Budapest Honvéd16
3MTK Budapest13
4Mezőkövesd Zsóry FC11
5Paksi FC10
6Újpest FC10
7DVSC10
8MOL Vidi FC9
9Kisvárda Master Good8
10DVTK6
11Szombathelyi Haladás5
12Puskás Akadémia FC5
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!