NB2 logó
NB3 logó
Kubatov GáborFerencvárosinterjúnézőszámokMLSZbírókultrák

Kubatov az MLSZ-ről, bírókról, ultrákról és a nézőszámokról is beszélt

Simon Zoltán - 2018. június 28. csütörtök 08:58
Két és félszer többen járnak a meccseikre, mint a másodiknak.
A Nemzeti Sport Online oldalán jelent meg részletes interjú Kubatov Gáborral, az FTC első emberével. Ebből szemezgettünk:
 
„Ezüst és ezüst között nincs is különbség?
Szerintem nincs, mint ahogyan arany és arany között sincs. Visszatérve a Fradihoz: mindegyik sportágban, ahol az első helyért voltunk versenyben, csak hajszálon múlt a siker. Egy gól kellett volna női fociban, női kézilabdában, egy gól döntött férfi vízilabdában is, igaz, ott a javunkra. Férfi futballban is csak egy győzelem hiányzott, és ha az megvan, szerintem megnyerjük a bajnokságot. Ha nyíltan akarunk beszélni, mindenképpen meg kell említeni a játékvezetői ítéleteket és döntéseket, mert a tavaszi fordulók során, a Debrecen és a Videoton ellen nem kaptunk meg jogos tizenegyeseket, a Honvéd ellen pedig minket sújtottak egy kimondottan jogtalannal.
 
Ha azonban fél méterről sikerül betalálni a Videoton üres kapujába, és a később kieső Vasas a kilencvennegyedik percben nem egyenlít a Groupama Arénában, így is bajnok lenne a Ferencváros.
Ez nézőpont kérdése. Lehet innen is nézni, meg onnan is. Úgy tűnik, hogy a mi csapatunknak többet kell tennie a céljai eléréséért, mint a vetélytársainak. Arra kell törekednünk, hogy legalább tíz ponttal megelőzzük a mezőnyt, így senki sem tudja majd elvenni tőlünk a győzelmet. Úgyhogy ez a jövő, erre készülünk.
 
Ha akarom, ez roppant eltökélt, sportszerű hitvallás, ha akarom, máris egy fricska a hazai futball közegének, leginkább az MLSZ-nek. Ön minek szánja?
Finoman fogalmazva sem kiegyensúlyozott a viszony a szövetséggel, és szerintem erről nyíltan kell beszélnünk, mert ez szolgálja a magyar labdarúgás előrehaladását. Látjuk és érzékeljük, hogy az MLSZ elvesztette legfontosabb célját, szerepét, mégpedig az integrálást. Sajnos a klubokat nem partnerként kezeli a szövetség, ehelyett gyakorlatilag hatóságként működik.
 

null

null

Ez az ön véleménye, a Ferencvárosé vagy általánosabb érvényű, és ha utóbbi, milyen kört kérdeztek meg?
Bár kifejezetten jó a viszonyom Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével, a saját véleményem is ez. Mondom ezt annak ellenére, hogy nagyon megtisztelő, hogy az elnök úr rendszeresen megkérdez, mit gondolok, mit látok a magyar labdarúgás jövőjével kapcsolatban, és lényegében majdnem mindenben egyet is értünk. Vannak a szövetséggel valóban konstruktívnak tűnő megbeszéléseink, amelyekből aztán a végén nem lesz semmi. Az MLSZ apparátusát szerintem annyira lekötik az egyéb, hivatali feladatai, hogy nem jut elegendő energiája, figyelme az első és a másodosztályra. Ezért úgy gondolom, létre kell hozni egy professzionális ligát vagy az MLSZ-en belül egy profi labdarúgással foglalkozó szekciót egy külön, csak ezzel foglalkozó apparátussal. Rengeteget fejlődtünk infrastruktúra, játékosállomány, a klubok gazdasági stabilitása terén, de a bajnokság lebonyolítása, szervezése nem tudta ezt lekövetni, nem tudta felvenni a versenyt az új kihívásokkal. Nézzük például a játékvezetőket! Ma egy mérkőzésen mindenkit lehet bírálni, csak őket nem, mindenki köteles a saját teljesítményéről számot adni, csak ők nem, sőt, ezt ha akarnák, sem tehetnék meg. Javasoltuk, hogy legyenek nyilvánosak a játékvezető-értékelések, hogy ezekben a klubok is részt vehessenek, lehessen véleményük, és ennek legyen hatása a bírói fizetésekre. Európában ez többnyire így működik. Tolmácsoltuk azt a véleményünket is, hogy delegálás helyett inkább sorsolják a mérkőzésekre a játékvezetőket, de az is előremutató lenne, ha a vitatott ítéleteknél bele lehetne hallgatni az egymás közötti kommunikációjukba. Semmi sem történt, falakba ütköztünk. Kimondatott, hogy több szurkolóra szükség van, mi pedig lezártuk az ultráinkkal való vitát, ők visszatértek a lelátóra, ennek ellenére mi kapjuk a legtöbb büntetést. Pedig egyetlen klub sem vállal annyi konfrontációt a szurkolóival, mint mi, akik a renitenseket azonosítjuk, felelősségre vonjuk, és ha kell, vasszigorral kitiltjuk őket a stadionból. Viszont ezen erőfeszítéseinket és tetteinket nem veszik egyáltalán figyelembe a büntetések kiszabásánál. A mérkőzések sorrendjét illetően is lenne javaslatunk: a kettővel ezelőtti idényben a Honvédnak, a legutóbbiban a Videotonnak adtuk az ellenfeleket, azaz előbb velünk játszottak, majd a következő fordulóban velük, és mindkét említett csapat bajnok lett. Ennek az orvoslására biztosan van megoldás. Szerintem nem szabad, hogy ez így történjen. Meggyőződésem, hogy ezek logikus kérések, felvetések, megoldási javaslatok, amelyekkel érdemes volna foglalkozni.
 

Ezt a szurkolók is díjazzák?

A nézőszámainkból erre következtetek. A Fradinak van a legtöbb nézője, két és félszer annyi, mint az utánunk következő Debrecennek. Kétezertízben sajnos más volt a helyzet, csak a második helyen álltunk a Debrecen mögött, most toronymagasan vezetünk. Kétezertíz óta megdupláztuk a nézőszámunkat, a kezdeti négyezer-nyolcszázról ma kilencezer fölé kerültünk. Ez jelentős eredmény, de hiányérzetem is van, mégpedig a gondolkodásunkkal, mentalitásunkkal kapcsolatban. A szurkolóink azt várják el a csapat tagjaitól – teljes joggal –, hogy úgy menjenek ki a gyepre, hogy pontosan tudják: bármelyik ellenfelet le tudják győzni, és le is győzik. De maguk a szurkolók közben sokszor mást gondolnak, előre negatív forgatókönyvet vizionálnak, pedig minden győzelemhez a szurkolók és a játékosok teljes beleélése, valamint hite kell. Ez sokkal inkább hozzáállás, mint teljesítmény kérdése. Ha magyar játékost szerződtetünk, egyeseknek ez a baj, ha külföldit, az. Vagy most éppen az, hogy az Európa-liga-selejtező sorsolásakor a Maccabi Tel-Avivot kaptuk ellenfélnek. Máris hallatszanak a borús hangok, hogy ez bukta, kiesünk, miközben itt százhúsz éven át büszkén vallották és hitték, hogy mi vagyunk a Ferencváros, bárki is jöjjön szembe, legyőzzük. Én is ebben a szellemben nőttem föl, és szomorúan látom most ezt a hitvallást és elvet meghasonlani. Engedje meg, hadd hozzak egy példát! Nem láttunk még olyan ökölvívót győzni, aki azzal a tudattal lépett szorítóba, hogy az ellenfele biztosan kiüti. Az ilyen bokszoló mindig a padlón végezte. Ez a hozzáállás nem a győztesek mentalitása.”
 

Cikk hozzászólások száma: 10

Szólj hozzá Te is!
LEGFRISSEBB HÍREK
2018. 11. 15. 14:11

Válogatottságról álmodozik a diósgyőri futballista

A Loki ellen nyerőembernek bizonyult.
2018. 11. 15. 13:23

Real Madrid: igazi szupersztár érkezhet a csapathoz

Két kiszemeltjük is van a királyiaknak.
2018. 11. 15. 12:38

Kispesti szoborállítás - íme, aki valóban megérdemli Rossival egyetemben

Kosárlabda edzőnek is csúfolták.
2018. 11. 15. 12:03

Wenger ezt a csapatot kosarazta ki

Újra leülhetett volna a kispadra.
2018. 11. 15. 11:16

Pech: kidőlt a Vasas kulcsembere, ennyit kell kihagynia

Vakarhatja a fejét Szanyó Károly.
2018. 11. 15. 10:10

A drukkereknek bókolt a balmazújvárosi labdarúgó

A legutóbbi vereségekre is kitért.
2018. 11. 15. 10:59

Az edző állásába került a gyengébb széria

Már a pótlását is megoldotta a vezetőség.
2018. 11. 14. 19:35

A hétvége egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatták

Valóban "csodát" hajtottak végre?
2018. 11. 15. 10:50

Magyarország-Észtország: ezekben a mezekben játszanak

Az MLSZ bejelentése.
2018. 11. 15. 10:30

Rossi így hangol a Facebookon az észtek elleni meccsre - kép

A magyar kapitány aktívan használja a közösségi médiát.
2018. 11. 15. 09:21

Elképesztő ok miatt maradt ki a válogatottból a futballista

Nagyon érdekes történet látott napvilágot.
2018. 11. 15. 08:39

Bayern München: ez a sztáredző érkezhet

Nagyot húzhatnak a német csapat vezetői.
2018. 11. 14. 19:47

Tíz meccs óta veretlenek - ez a siker titka

A vezetőedző beszélt a helyzetről!
2018. 11. 14. 19:04

Megváltoztatta az MLSZ a ZTE-Vasas időpontját!

Nagyon fontos döntés.
2018. 11. 14. 19:09

Elképesztő összefoglaló a nyolcgólos meccsről - videó

Bámulatos eredmény volt!
2018. 11. 14. 16:46

A balhé árnyékában – gólösszefoglaló

Azért a meccset is megrendezték.
2018. 11. 15. 07:40

Hemingway a Leicester elhunyt tulajdonosát is a szájára vette – videó

Újabb bizonyíték az eladásra és annak folyamatára.
2018. 11. 15. 07:07

Hoppon maradtak a DVTK-szurkolók

Hivatalos bejelentés.
2018. 11. 15. 06:55

Válogatott: újabb sérülések

Behívót is kellett küldenie Rossinak.
2018. 11. 15. 04:45

Csütörtöki foci: magyar-észt, kell a győzelem!

Remek meccsek Európában!
2018. 11. 14. 21:32

James Rodríguez szörnyű hírt kapott

Nemcsak klubja, hanem saját szempontjából is.
2018. 11. 14. 20:56

Súlyos sérülést szenvedett a válogatott csatára

Eldőlt, mennyi ideig nem játszhat.
2018. 11. 14. 20:34

Ő lesz a válogatott csapatkapitánya az észtek ellen

A másodedző remek szavai a meccs előtt.
2018. 11. 14. 19:51

Nagyon komoly, miért jöttek az észtek Budapestre

Egyértelmű, szándékolt céljaik vannak.
2018. 11. 14. 19:01

Az első kép Pogbáról Fradi-mezben, edzésen - fotó

Megérkezett a magyar fővárosba!
2018. 11. 14. 18:32

Eldőlt a diósgyőri stadion sorsa!

Hivatalos bejelentés.
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
TABELLA
1Ferencvárosi TC30
2Budapest Honvéd27
3MTK Budapest24
4MOL Vidi FC22
5Újpest FC22
6Mezőkövesd Zsóry FC22
7DVSC21
8Paksi FC20
9Puskás Akadémia FC14
10DVTK9
11Kisvárda Master Good9
12Szombathelyi Haladás8
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!