NB2 logó
NB3 logó

Végre

GEORGE F. HEMINGWAY - 2016. november 07. hétfõ 11:07

Végre megnyertünk egy olyan mérkőzést az OTP Bank Ligában, amelyet nem szoktunk megnyerni. Szombaton 2:0-ra hoztuk a Diósgyőr elleni összecsapást, és ezzel az eredménnyel továbbra is a négyes élbolyban maradtunk. A mérkőzés előtt jobban izgultam, mint az úgynevezett „nehéz” mérkőzések előtt, mert a diósgyőrihez hasonló mérkőzéseket, amelyek a papírforma alapján a Honvédnak állnak, és amelyek segíthetnének minket szezonbeni céljaink eléréséhez, eddig elveszítettük. Szombaton viszont máshogy történt. Csapatunk már az első perctől kezdve dicsérendő lendülettel támadott, és csak rossz helyzetkihasználásunk mentette meg ellenfelünket 2-3 góltól. Aztán a második félidőben világossá tettük, hogy a 3 pont a Bozsikban marad. Eppel beállítása is sokat segített a mérkőzés utolsó harmadában. A gólokat ugyan nem ő lőtte, de játéka stabilitást adott fiatal támadóinknak. Nemcsak én éreztem magam jól a Bozsikban, de hűséges szurkolóink is. Sajnos nem jöttek ki annyian, mint az előző, Szombathely elleni mérkőzésre. Akik ott voltak, beleértve a Diósgyőrt elkísérő fanatikusokat is, egy jó, gyors, sportszerű mérkőzést láthattak. Volt ugyan egy pár sárga lap, de egyik csapat sem próbált sérülést okozni az ellenfél játékosainak. Most két hét szünet következik, utána pedig a Ferencvárost a Groupamában legyőző Paks otthonába látogatunk. Az sem lesz egy sétagalopp, de terveink eléréséhez arra a három pontra is nagy szükségünk van. Megnéztem a Ferencváros-Paks mérkőzést, és úgy gondolom, a paksiak nem akarnak majd kedvemben járni. Remélem, mi sem az övékben. Sokat segítene, ha egy nagyobb szurkolói kontingens bíztatná a kispestieket Pakson. Az eredmény csak rajtunk múlik. A csapaton, a stábon, a szurkolókon.

 

Dárdai Pál, aki megérdemli, hogy figyeljünk szavaira, nyilatkozott többek között a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetéről is. Vajon a magyar klubok kihasználták-e a válogatott jó Európa bajnoki szereplése utáni eufóriát? Válaszának lényege az volt, hogy a magyar bajnokság esetében nem történt különösebb előrelépés, mert „a magyar klubok vezetése” nem volt felkészülve a válogatott sikerére. Nekem kétségeim vannak Dárdai véleményével kapcsolatban. Nem azért, mert a Budapest Honvéd már mindenféle marketing programmal készült erre a szezonra. Ez ténykérdés. Inkább azért, mert a kijelentés a jelenlegi magyar klublabdarúgás struktúrája iránti tudatlanságot mutatja.

 

Az elmúlt 2-3 évben a Magyar Labdarúgó Szövetség minden pénzt, hatalmat, és lehetőséget elvont a magyar kluboktól. Ne legyen félreértés, ez véletlenül sem azt jelenti, hogy az OTP Bank Liga klubjai nem folytathatnak (vagy, hogy ne folytassanak) önálló marketing tevékenységet. Sőt, szerintem ez kötelező, és a mi klubunk nagy erőfeszítéseket tesz ebbe az irányba. Viszont azt látni kell, hogyha a bajnokság irányítását, és a bajnokságért járó pénzt elvonom a kluboktól, majd ezt saját szempontjaim szerint, a klubok megkérdezése nélkül visszaosztom a kluboknak, akkor a hatalommal együtt a felelősség is az enyém. A száz százalékosan központosított hatalom nem feltétlenül rossz, különösen akkor, ha a pénz visszaosztás olyan tisztességes és átlátható módon történik, mint a Magyar Labdarúgó Szövetség által felügyelt bajnokságokban. De az ilyen teljesen központosított irányításnak két mellékhatása van: az egyik az, hogy a klubok teljesen impotensnek érzik magukat, és feladják az önálló gondolkodást, a másik pedig, hogy az MLSZ illetékeseinek gyakorlatilag semmilyen forrása nincs, hogy megtudja a klubok vezetőinek a véleményét, hacsak a ma már kizárólag gittegyletként működő NB I-es Bizottságot nem tartjuk egy ilyen forrásnak. Én semmiképpen sem. Na és akkor vissza Dárdai Pálhoz. Több mint egy éve javasoltam először, hogy a klubok intenzívebb marketing tevékenysége mellett nagy szükség lenne egy minden csapat által használt, és az MLSZ által, külső segítséggel kidolgozott marketing platformra, amely segítene visszacsábítani, vagy új szurkolókat toborozni stadionjainkba. Most megismétlem ugyanazt a javaslatot. Nem lenne érdemes megpróbálni?

 

Végezetül szeretnék visszatérni az előző két blogomban a szurkolókkal kapcsolatos megjegyzéseimre. Miden tisztességes szurkolóra szükségünk van. Az egyik oldalon meg kell szólítanunk a családokat, az asszonyokat, és a fiatalságot. A másik oldalon meg kell szólítanunk azokat a fiatal felnőtt férfiakat, akiknek a szurkolói közösség legalább olyan fontos, mint a csapat meg az eredmény. Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt. Eddig sikeres harcot vívtunk az elfogadhatatlan, rasszista stadion megjelenések ellen. Javaslom, hogy ne kezdjünk újabb háborút azok ellen, akik elfogadják alapvető értékeinket, de esetleg máshogy szocializálódtak, mint mi. Tegnap este Wagner csodálatos operáját, A walkürt láttam az Állami Operaházban. Senki sem szidta hangosan a karmestert, és a tánckart sem illették illetlen jelzőkkel. Mint sokan, én is szeretem az operát. De ugye nem ugyanezekkel az elvárásokkal látogatjuk stadionjainkat?

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel,

 

George F. Hemingway

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Videoton FC58
2Ferencvárosi TC56
3Újpest FC38
4DVSC37
5Budapest Honvéd37
6Paksi FC36
7Puskás Akadémia FC33
8Swietelski Haladás31
9DVTK30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő28
11Mezőkövesd Zsóry FC28
12Vasas FC27
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!