NB2 logó
NB3 logó

Vagy-vagy ország

GEORGE F. HEMINGWAY - 2016. november 18. péntek 11:52

Nem tudom, mikor lesz a magyar sportnak, és azon belül a magyar labdarúgásnak olyan fantasztikus esélye a sport fejlesztésére, mint mostanában. A 2010 előtti áldatlan állapotok után egy olyan kormány vette át a hatalmat, amely a sportot nemcsak fontosnak tartja, de a labdarúgást is a nemzeti értékek hordozójaként kezeli. Az ember azt gondolná, hogy itt a Kánaán, és egy kis ésszel és összefogással úgy a magyar nemzeti tizenegy, mint a klubcsapatok megkezdhetik a felzárkózást oda, ahol a magyar labdarúgásnak bérelt helye kellene, hogy legyen. Ez sok helyen így lenne, de sajnos Magyarországon ez nem ilyen egyszerű.

 

A magyar labdarúgás fejlődésének legnagyobb ellensége a vagy-vagy rendszer, mert ez a fajta berendezkedés megakadályozza a párbeszédet és a fejlődést. Hagy említsek egy példát. Ha valaki kinyitja  a Nemzeti Sportot, vagy ahogy mostanában nevezik, „az MLSZ hangját”, megtudhatja, hogy mi a helyes gondolkodás az MLSZ szempontjából. Ha hétvégén kinyitja a Sport Plusz hetilapot, akkor viszont az MLSZ minden vélt vagy valós bűneinek felsorolásával találkozik. Hogy ez miért van így, azt én az olvasó fantáziájára bízom, de a megállapítás objektív módon könnyen ellenőrizhető. S ez így van valahogy a Magyar Labdarúgó Szövetséggel is. Ha a szövetség embereit halljuk, minden rendben van, probléma nincs, és a magyar labdarúgó társadalom teljes egyetértésben halad a szebb jövő felé. Ha a magyar labdarúgó társadalom, vagy a publikum véleményét hallgatjuk, akkor az MLSZ egy sötét, átláthatatlan összeesküvés színtere, ahol csak véletlenül van jó eredmény, és az ott dolgozó vagy a szövetség körül működő emberek semmit sem tesznek a magyar labdarúgás fellendítéséért. Szóval, ahogy írtam, vagy mennyország, vagy pokol. Az objektivitás pedig elvész. Mai blogomat az inspirálta, hogy a november 17-i Sport Plusz hetilap egy cikket közölt az „Óriási az ellentét a klubok és az MLSZ között” címmel, amelyben az én írásomból is idézett, megspékelve pár évvel ezelőtti kedvenc fekete kabátos képemmel (a képért különben hálás vagyok, mert ma már nem nézek ki se ilyen jól, se ilyen fiatalon).

 

Nem tudom, hogy milyen ellentét van más klubok és az MLSZ között, de a Budapest Honvéd és az MLSZ között egészen biztosan nincs „óriási ellentét”. S most útlevelem felkapva, és kimozdulva vagy-vagy országból, szeretném felsorolni nem csak azokat a dolgokat, amiket én máshogy látok, mint egyesek, hanem azokat is, amelyekben az MLSZ tevékenysége folytán sokkal jobban állunk, mint azelőtt, és ahol előrehaladást látok. Olyan tetszik – nem tetszik módra.

 

Tetszik, hogy az elmúlt öt évben átalakult, és profi szolgáltatóként kezdett működni. Tetszik, hogy a főtitkár olyan gazdasági és pénzügyi szakembereket toborzott a szervezetbe, akik akármilyen nagyvállalatnál megállnák a helyüket hasonló pozícióban. Tetszik, hogy a pénzelosztás átlátható, és korrupciótól mentes. Tetszik, hogy a magyar válogatott jól szerepelt az Európa bajnokságon. Tetszik a 12 csapatos OTP Bank Liga és a 20 csapatos NB II, mert az új koncepció jobb mérkőzéseket és magasabb színvonalat eredményez. Tetszik, hogy az Orbán kormány hisz az infrastrukturális befektetésekben, és az MLSZ partner ennek az irányításában. Tetszik, hogy az U16, U17, U19-es bajnokságokat olyan 8 csapatos elitbajnokságokká alakította át az MLSZ, amelyben a fiatal magyar labdarúgók fejlődni tudnak. Tetszik, hogy az MLSZ eltökélt a magyar és azon belül is a fiatal magyar játékosok foglalkoztatásában. Tetszik, hogy a magyar labdarúgás megfelelő szinten van képviselve a nemzetközi labdarúgó testületekben. Tetszik, hogy már van 5-6 olyan magyar játékvezető, akinek teljesítményétől nem kell rettegni, ha őket küldi hozzánk a Játékvezető Bizottság. Tetszik, hogy a csapatokra kiszabott büntetésekből befolyó összegeket kevésbé szerencsés, nélkülöző labdarúgók segítségére használjuk fel. Tetszik, hogy sikerült a rasszista, antiszemita, xenofób hangokat közösen a kluboknak és az MLSZ-nek kiszorítani a stadionokból.

 

Nem tetszik, hogy az élmezőny klubjai minden fontos döntésből ki vannak zárva, és azok a megkérdezésük nélkül történnek. Ez akkor sem tetszik, ha a döntés jó, mert hosszútávon ez csak rossz érzéseket és döntéseket szül. Nem tetszik, hogy a szerencsejátékból és televíziótól származó pénzek a csapatok megkérdezése nélkül vannak elosztva, még akkor sem, ha az elosztás nem feltétlenül rossz vagy igazságtalan. Nem tetszik, hogy amatőr játékosok átigazolásakor hungarikumként fizetni kell az átgazolásért. Ez nemcsak butaság, szakmaiatlanság, de kizárólag azokat a klubokat favorizálja, amelyek óriási támogatást kapnak, és számolatlanul költhetik a pénzt fiatal játékosok átigazolására ugyanakkor, amikor teljesítmény a többi klubtól is ugyanúgy elvárt. Nem tetszik, hogy a női labdarúgás rá van kényszerítve az OTP Bank Liga klubjaira anélkül, hogy erre fedezetet kaptak volna az MLSZ-től, vagy akármilyen más forrásból. Nem tagadom, hogy a női labdarúgás fejlesztése egy fontos trend a nemzetközi labdarúgásban, de sehol sem a kényszer eszközével fejlesztik ezt a sportágat. Nem tetszik, hogy a televíziós közvetítések nem racionális elvek mentén történnek a klubok és a szurkolók elképzeléseivel ellentétben. Nem tetszik, hogy a nemzetközi gyakorlattól eltérően a csapatokat nem csak a szurkolók rasszista viselkedése miatt bünteti az MLSZ, hanem az ellenfél, a játékvezető, a tulajdonos, vagy az MLSZ szidása miatt is. Ez egy elfogadhatatlan gyakorlat.

 

Szóval az univerzum egy sok árnyalatból álló rendszer. Ha fejlődni akarunk, ha látni szeretnénk munkánk gyümölcsét, akkor egy ország tettre képes emberei számára az egyetlen lehetséges alternatíva az összefogás. Ez különösen igaz, ha egy olyan kis országról beszélünk, mint Magyarország, Nem szabadna ezt a történelmi pillanatot eljátszani.

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

 

 

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Ferencvárosi TC55
2Videoton FC55
3DVSC37
4Újpest FC37
5Budapest Honvéd36
6Paksi FC35
7Swietelski Haladás30
8DVTK30
9Puskás Akadémia FC30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő27
11Mezőkövesd Zsóry FC27
12Vasas FC26
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!