NB2 logó
NB3 logó

Szurkolók?

KERINGER ZSOLT - 2016. július 25. hétfõ 18:46

 

 

 

”Változás?”

Az Európa-bajnokságot számunkra nagyszerűen sikeredett, mert válogatottunk Berd Storck vezetésével ismét sikeresen szerepelt és csoportgyőztesként jutott tovább, ahol aztán büszkén felvállalva a nyílt játékot meg kellett hajolnia az azon a napon szenzációs formában focizó ellenfele előtt. Azonban elmondhatjuk, hogy végre egy olyan magyar válogatottat láttunk, amelynek a tagjai igenis képesek voltak kilépni az árnyékukból és megmutatták, hogy érdemesek a szurkolók szeretetére. Azt hiszem egy szerethető válogatott jött össze és a szurkolók Bordeaux-tól Toulouse-ig elkísérték őket és ott voltak minden pillanatban. A játékosok és a szakmai stáb folyamatosan érezhette a levegőben, hogy Magyarország megmozdult és egy emberként áll a csapat mögött.

 

 

Azt hiszem azon kevesek között voltam és vagyok ma is, aki kiállt Bernd Storck mellett az első pillanattól kezdve, amelyet azóta sem bántam meg, mert az élet igazolta optimizmusomat. Haladás-szurkolóként régen Paulo Sousa tekintetében is odafigyeltem a munkájára és látható volt, hogy tudatosan építkezett, melyet a következő állomásai egyértelműen bizonyítanak ma már. Bezzeg ahogy Sousa-t, úgy Storckot is a magyar szakma egyértelműen nyíltan támadta és egyszerűen mindent elkövettek, hogy megszabaduljanak tőlük. Hála Bernd Storck olyat tett a szakmai stábjával, melyet a válogatott játékosok egy emberként követtek, amire ma egész Magyarország büszke lehet. Miért is írtam ezt le? Elsődlegesen azért, mert most már végre tényleg itt az idő a magyar edzői társadalom megújulásának! Jó lenne, ha végre eltűnne a sok élősködő és szakembernek nevezett ember a magyar fociból és végre olyan személyek vennék át az irányítást és a szakmai munkát, ahol egy dolog számít, mégpedig a teljesítmény! Én ezt várom a klubok és az MLSZ vezetésétől a következő hónapokban. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a mostani Eb siker csak egy fellángolás marad és a következő évtizedekben ismét folytatódik az a szellemiség, ami a magyar focit körülveszi mindmáig! Szükséges tehát minden szinten a változás, a megújulás a valódi szakemberek megbecsülése!

 

Azt gondolom, hogy a szurkolók óriási övön aluli ütést mértek az MLSZ azon személyeire, akik keményen azon dolgoztak az elmúlt években, hogy a szurkolókat megbélyegezzék! Az Európa-bajnokságon a szurkolók megmutatták igazi arcukat és látható volt, hogy igenis nélkülük nincs siker és nincs olyan csapatszellem a válogatott körül sem, ami ilyen sikereket eredményez! Bebizonyosodott, hogy a szurkoló nem bűnöző és igenis csak és kizárólag velük együtt érhető el olyan siker, amit kint együtt élhettünk át! Ahogy a válogatott játékosoknak, úgy a szurkolóknak is fantasztikus érzés volt az Európa Bajnokság minden pillanata. Guzmics Ricsi elmúlt napokban megjelent nyilatkozatából is kitűnik, hogy a válogatottnak a legnagyobb erőt az a szurkolótábor adta, akik ott voltak a csapat mögött végig!

 

Sokan az Európa-bajnokság után azt állították, hogy majd most elindul valami a magyar bajnokságban is és jönnek majd a szurkolók a meccsekre. Aztán ezen jól értesültek remélem, kezdenek végre felébredni, hogy ez nem így működik! A magyar csapatok közül már csak a Videoton van állva a nemzetközi porondon, a bajnoki meccseken a nézőszám botrányosan alacsony! Mi szurkolók az elmúlt években sok fórumon elmondtuk, hogy ez nem lesz így jó és a vége az lesz, hogy az új gyönyörű stadionok üresen fognak kongani! Sajnos ismét igazunk lett! Ugyebár az az örök igazság is valósággá vált, hogy szurkolót elveszíteni nagyon könnyű, de visszaszerezni borzalmasan nehéz!

 

Változás? Azt hiszem, mindenki tisztában van azzal, melyek azok a pontok és tennivalók, amiben sürgősen változtatni kell, mert a 24 órán már rég túl vagyunk! Sajnos a klubok többségénél a szurkoló egy szükséges rossz elemként jelenik meg, mert véleményt alkot és lehet, kimondja azokat az igazságokat, melyek lehet fájdalmasak, de többségében sok igazságtartalommal bírnak!

 

A lényeg tehát, tisztelt MLSZ és klubvezetők: vegyétek észre, hogy itt az idő a változtatásra, mert nincs tovább! A klubok és a válogatott játékosai is több esetben elmondták már (legutóbb Dzsudzsák Balázs), hogy ez így nem mehet tovább! Akkor? Nincs más hátra, mint előre és nyitni a magyar szurkolótársadalom felé, hogy végre érezzük, hogy ez értünk szurkolókért is van!

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Ferencvárosi TC55
2Videoton FC55
3DVSC37
4Újpest FC37
5Budapest Honvéd36
6Paksi FC35
7Swietelski Haladás30
8DVTK30
9Puskás Akadémia FC30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő27
11Mezőkövesd Zsóry FC27
12Vasas FC26
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!