NB2 logó
NB3 logó

Szombat után

GEORGE F. HEMINGWAY - 2017. április 03. hétfõ 13:08
 
Egy nemzetközi cserkészdzsemborinál is jobb hangulatban zajlott szombat esti mérkőzésünk. Kispest és a Nemzet csapata, a Budapest Honvéd a Ferencváros ellen gálázott, és Eppel és Zsótér góljaival nyert 2:1-re. ( A Hidi Patrik gólpassz se volt semmi!) Nemcsak megható, de kimondottan kellemesen hátborzongató volt az a koreográfia és bíztatás, amit szurkolóink adtak csapatunknak. A ferencvárosiak is kitettek magukért, de Puskás Ferenc 90. születésnapján nem lehettet leszurkolni a rendkívül lelkes és nagy többségben levő kispesti szurkolótábort. 
 
A mérkőzés maga jó iramú, érdekes és izgalmas volt. Az izgalmat mi szállítottuk, miután egy ajándék góllal megajándékoztuk a zöldeket. Szombaton még ez is belefért. Egy érdekes dologra figyeltem fel az elmúlt pár mérkőzés során. A játékvezetők minden mérkőzésen több Lanzafame elleni szabálytalanságot hagytak megtorlatlanul. Ez szombaton sem volt másként a mérkőzést különben nagyon jól vezető és irányítása alatt tartó Solymosi játékvezető esetében sem. A miérten is elgondolkodtam. Lanzafame az átlagnál látványosabban esik, amikor szabálytalankodnak ellene, és a játékvezetők ezzel általában nem szimpatizálnak, mert műesésre gyanakodnak. Így aztán mérkőzésenként kétszer-háromszor nem kapjuk meg a nekünk járó szabadrúgást. Úgy gondolom, a Lanzafame-féle technikás játékosokat jobban kellene védeni, mert különben a favágók ligája leszünk. Ez persze játékfilozófia kérdése is, de mindannyiunk érdeke, hogy segítsük a fifikás, technikás, szurkolót gyönyörködtető játékot. Ehhez pedig a játékvezetőknek is partnernek kell lenniük. 
 
A nemzetközi labdarúgásban nagy a felbuzdulás az „igazságosabb” játékvezetői döntések irányába. Ez a gondolat vitte pályára az 5. és 6. játékvezetőket, meg a technikai kísérleteket. Szerintem az már mindenki számára világos, hogy a két extra játékvezető a költségen kívül semmit sem tesz hozzá a labdarúgáshoz, és az ő tevékenységük totális csőd. Ezen „újítás” bevezetői időnként nagyon biztató statisztikákat idéznek a gyakorlat védelmére, de a józan emberi ésszel látható fölöslegest nehéz megvédeni. A technika jó dolog lenne, ott viszont vigyázni kell, hogy a játék ne változzon meg a megszakítások miatt. Évekkel ezelőtt a magyar feltaláló Maruzsi László kidolgozott egy olyan rendszert, amely jelezte volna a bírónak, ha a labda áthalad a gólvonalon, vagy ha leshelyzet alakul ki a pályán, anélkül, hogy a mérkőzést megszakították volna. Ezzel az újítással sokat kísérletezett is a Bozsik Stadionban. Talán a program nem volt tökéletes, vagy a FIFA-nak nem tetszett az újítás, de eddig ez volt az egyetlen olyan logikusnak tűnő program, amely megoldotta volna a mai labdarúgás két fontos problémáját. Az ütközéseket pedig szerintem változatlanul a játékvezetőknek kell elbírálniuk, technikai segítség nélkül. De azért érdemes lenne foglalkozni ezzel a Maruzsi-féle koncepcióval. 
 
A magyar labdarúgásra ráférne egy kis világhírnév. Az elmúlt évek során többször megkeresett minket a Panini elnevezésű olasz játékos kártya vállalkozás, hogy az OTP Bank Liga játékosairól is készítene kártyákat, melyek eljutnának a világ sok országába a gyűjtőkhöz. Ehhez az kell, hogy mindegyik csapat kooperáljon a közös cél érdekében. Az elmúlt időkben mindig akadt egy csapat, amelyik arroganciájánál vagy nemtörődömségénél fogva megakadályozta a projekt létrejöttét. A kártyaprogram pozitívuma nem kérdéses, pénzt is hoz a házhoz, de leginkább megismerteti a világot a magyar labdarúgókkal és a magyar gyerekeknek is új hősöket ad. Megint nekifutunk, hátha most nemcsak a hőmérséklet, hanem az IQ is megemelkedett azoknál, akiknek ebben dönteniük kell. 
 
Az utóbbi időben több kedves levelet kaptam szurkolóinktól, amelyet ezúton is szeretnék megköszönni. Ma éppen egyik régi szurkolónk, Géczi Zoltán keresett meg emailben, hogy elmondja gondolatait klubunkról, csapatunkról, és hogy sok sikert kívánjon a további munkánkhoz. Nem tagadom, jól esik, amikor érzem, hogy szurkolók, akikért klubunk dolgozik, értékelik erőfeszítéseinket. Köszönöm, Géczi Zoltlánnak, és a többieknek is, hogy szeretett klubunk mellett állnak. 
 
A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:
George F. Hemingway
 
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Ria, ria, malária
KERINGER ZSOLT
„Kapitányváltás”
TABELLA
1Ferencvárosi TC41
2Videoton FC38
3DVSC31
4Budapest Honvéd28
5Újpest FC26
6DVTK25
7Paksi FC24
8Puskás Akadémia FC23
9Vasas FC21
10Swietelski Haladás20
11Balmaz Kamilla Gyógyfürdő19
12Mezőkövesd Zsóry FC16
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!