NB2 logó
NB3 logó

Szemszög

GEORGE F. HEMINGWAY - 2016. november 21. hétfõ 16:30

Egy informális gyakorlat keretében úgy 2012 közepéig az NB I csapatai leiratkozhattak arról a játékvezetőről, akit nem szerettek volna látni mérkőzéseiken. A gyakorlat jó volt a csapatok lelkének, mert nem találkoztak olyan bíróval, akinek a pártatlanságáról nem voltak meggyőződve. Jót tett a magyar labdarúgásnak is, mert ha sok csapat iratkozott le egy bizonyos bíróról, akkor informálisan a játékvezető küldők tudomására is jutott, hogy valami nincs rendben a sporival. Talán egy alsóbb osztályban jobban fújna. Aztán úgy 2012 közepén az MLSZ elnökség egyik tagja, akinek az IQ-ja úgy kb. 160 körül lehet, de a labdarúgás nem tartozik feltétlenül erősségei közé, kitalálta, hogy ez a leiratkozás „nem fair”. Ott voltam az elnökségi ülésen, amikor ez történt, és erőteljesen felléptem a gondolat ellen. Merthogy az addigi gyakorlat számtalan problémát előzött meg. Az elnökség neki adott igazat, és megszavazta az újítást.

 

A fenti gyakorlat a hétvégén jutott eszembe, amikor két kritikát hallottam a Vasas-Ferencváros mérkőzés kapcsán ferencvárosi részről. Az egyik valahogy úgy hangzott, hogy „ebben az évben mi nem nyerhetünk”, mely kijelentés a sötét erők Ferencváros elleni ármányát, összeesküvését jelentette számomra, mely badarságra csak badarsággal tudnék reagálni, így aztán nem teszem, de a másik kijelentés érdekesebb volt, mert a játékvezetőt illette.

 

Volt szerencsém szombaton mind a Paks-Honvéd (1-1), mind a Vasas-Ferencváros (2-2) mérkőzéseket megtekinteni. Mindkét mérkőzésen nagyon kemény küzdelem volt, az erőnlét és a test elleni küzdelem dominált, és férfias párbajok zajlottak. Ámultam azon a kiváló teljesítményen, amit Kassai és Szabó játékvezetők nyújtottak a mérkőzések során. Aki ismer, tudja, hogy nem adom könnyen az elismerést, de a fent említett két ember teljesítménye kiemelkedő volt. Teljesen más stílusban bíráskodnak, de soha rosszabbat. A nemzetközi szintet is megütő, kiemelkedő, szinte hiba nélküli játékvezetést láthattunk mindkét esetben. Ugyan a két mérkőzés végén négy boldogtalan csapat és edzői stáb volt a pályán, de a két mezőny legjobbjai véleményem szerint a játékvezetők voltak. A tény, hogy a Ferencváros vezetői annyira máshogy látták a játékvezető tevékenységét, mint én, egy újabb komoly érv a régi informális gyakorlat visszahozatalára. Azért csak csendben megjegyzem, hogy tavaly, amikor a zöld-fehérek vagy 20 ponttal vezettek, és az MLSZ-játékvezetők-ufók összeesküvése a Honvédot sújtotta, és tényleg a minősíthetetlen játékvezetés miatt kaptunk ki, senki sem háborodott föl hányatott sorsunkon. Pedig szerettük volna, ha árad felénk a szimpátia. Ugyan fiam azt mondja, hogy ez azért van, mert nem tudom egy sajnálható ember benyomását kelteni. Mostantól fogva megtanulok jobban nyüszíteni. Hátha az jobban működik. Addig is gondoljuk át azt a gyakorlatot, ami olyan jól működött 2012-ig, és próbáljunk a játékvezetőre csak akkor panaszkodni, ha tényleg egészen biztosan igazunk van.

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
A szünetben
KERINGER ZSOLT
Tavasz 2017
TABELLA
1Videoton FC44
2Budapest Honvéd FC41
3Vasas FC38
4Ferencvárosi TC38
5Paksi FC33
6Swietelsky Haladás32
7Mezőkövesd Zsóry FC31
8Újpest FC31
9MTK Budapest FC26
10DVSC-TEVA24
11Diósgyőri VTK21
12Gyirmót FC Győr16
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!