NB2 logó
NB3 logó

„Saját nevelés előnyben?”

KERINGER ZSOLT - 2017. április 19. szerda 13:57

A hátralévő fordulóktól függetlenül a játékosállományokat és a klubok pénzügyi lehetőségeit elnézve számomra nagyon elgondolkodtató az egész magyar foci helyzete. Szurkolói oldalról nézve látható, míg egy Ferencváros, Videoton milyen költségvetési fedezettel és felkészülési körülményekkel bír, addig egy Kispest, Vasas vagy a saját csapatomat nézve a Haladás, jóval szűkebb feltételekkel hol áll most a tabellán és mennyi pontot gyűjtöttek.


Thomas Doll napokban megjelent nyilatkozatai egyszerűen érthetetlenek számomra és szerintem a Fradi-szurkolók számára is. Eddig a válogatott hosszú felkészülési ideje volt a gond, de most már a klubvezetők és a játékosok azok, akikkel probléma van. Elgondolkodtam, hogy esetleg még egy vereség, aztán a szurkolók lesznek a hibásak a csapat rossz szereplését illetően.

 

Kicsit végigböngésztem a bajnokság első öt helyén tanyázó gárdák kereteit és egyértelműen látható, hogy két csapat kimondottan magyar viszonylatban top játékosokkal rendelkeznek, míg három alapvetően a saját nevelésű, hazai fiatalokra támaszkodva érte el eddigi sikereit. Nagyon sokszor elhangzott már és szinte közhelyként mondhatom, hogy a külföldről érkező játékost csak akkor szabad leigazolni, ha többet tud, mint egy magyar. Sajnos ezen a téren nekem rettentően rossz tapasztalatom van Magyarországot illetően. Jönnek – mennek mindenféle országból érkezők, teljesítmény pedig semmi.

 

Csapatom hétvégi mérkőzését végigszurkolva, nagyon büszke voltam a fiúkra, mert nagyon sok saját nevelésű ifjú játékos (Rácz, Jancsó, Kiss B. stb.) olyan teljesítményt nyújtott, ami megsüvegelendő, pedig az ellenfélnél a játékosok magyar szinten sok csatát megélt és nagyságrenddel nagyobb rutinnal és tapasztalattal bírtak.

Aztán Vasast is elnézve látható, hogy a magyar fiatalokat próbálják beépíteni néhány rutinos játékossal vegyítve és lám – lám eredményesek tudnak lenni. A kispestieknél, azért felfedezhetünk néhány légióst, de azok szerintem megütik azt a kategóriát, ami egy minőségű külföldi játékost illetően elvárható. Azonban Kispesten is látható a saját nevelésűek csapatba állítása.

 

A két úgymond „nagyról” a Fradiról és a Vidiről beszélhetünk, de más dimenziónak tűnnek az előbb említett csapatoknál, de elmondhatjuk, hogy hiába a nagyobb költségvetésük és papíron jobbak kereteik, az eredmények elég siralmasnak mondhatók. Az előzőeket nézve, személy szerint azt hittem a Videoton simán megnyeri az idei bajnokságot. A Fradiról már nem is beszélek, mert ott a kupakudarc kapcsán kapott pofont a mai napig nem bírta kiheverni a csapat.

 

Nemzetközi szinttől persze véleményem szerint bármelyik csapatot nézem, nagyon távol vagyunk, mert lehet itt bajnokságot nyerni és elérni olyan helyezést, amivel kupákban indulhat egy csapat, de őszintén belegondolva nagyon kicsi esélyt látok arra, hogy a nyarat valaki is túl fogja élni. Persze mindenki reménykedik, aztán jön a kiábrándító valóság.

 

Miért is osztottam meg ezeket a gondolatok az olvasókkal? Mert úgy éreztem most is van egy olyan pillanat – lásd Thomas Doll nyilatkozata -, amikor mindenki elmosolyodik egy – egy ilyen megnyilvánuláson és közben el is keseredik, miért tartunk továbbra is itt a mi kis hazánkban, amikor a fociról beszélünk!

 

Épülnek, szépülnek a stadionok és közben maga a labdarúgásunk szakmai előrelépése nem akar elmozdulni itthon, pedig vannak elkötelezett emberek már döntési pozícióban, akik láthatóan nap, mint nap küzdenek a fejlődésért, de ilyen emberekből kell sokkal több. Olyanokra van szükség, akik nem kivenni akarnak egyből, hanem fejleszteni, eredményeket elérni és ezt követően pedig a megérdemelt haszonból részesülni.

 

Az elkötelezett és fanatikus szurkolók visszacsábítása pedig borzasztó nehéz munka lesz bárki is vállalkozik rá, mert sajnos a mérkőzések nézhetősége is komoly gondot okoz azok számára is, akik még ott vannak a lelátón. Igaz, ezen szurkolóknak egy életforma a meccsre járás….

 

Szóval továbbra is tartom és bízom benne, hogy amennyiben az utánpótlás szinten sikerül komoly szakmai munkát letenni, akkor lesz eredményes magyar foci. Amíg külföldről hozunk olyan légiósokat, akikről sok esetben szinte alig tud valaki valamit és ezáltal elvesszük a magyar tehetségek elől a lehetőséget, ne várjunk csodát. A másik fontos tény és számomra érthetetlen, hogy egy fiatal magyar utánpótlás korú játékos külföldre kerülését követően teljesen megváltozik! Talán ezen is el kellene itthon gondolkodni mi az, amit nem jól csinálunk.

 

Véleményem szerint a magyar és külföldi edzőknek nem egymást kellene ”megtalálniuk” és a médián keresztül üzengetni, hanem végre közösen gondolkodva, irigységet, féltékenységet félre téve együtt dolgozni! Talán egyszer mi szurkolók megéljük ezt az állapotot is, amikor mindenki számára ez lesz a vezérlő elv! Aztán jönni fognak a sikerek is és a szurkolók is megjelennek a lelátókon újra.

 

Keringer Zsolt

 

LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Videoton FC58
2Ferencvárosi TC56
3Újpest FC38
4DVSC37
5Budapest Honvéd37
6Paksi FC36
7Puskás Akadémia FC33
8Swietelski Haladás31
9DVTK30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő28
11Mezőkövesd Zsóry FC28
12Vasas FC27
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!